Jobb agyféltekés tanulás

"A logika eljuttat téged A pontból B pontba; a képzelet segítségével eljuthatsz bárhová.” (Einstein)

MI EZ?

Agykutatók, pszichológusok, viselkedéskutatók vizsgálják azt, hogyan működik az agy tanulás közben, hogyan viselkedik az ember vizsgahelyzetben. Kidolgoztak számos olyan hatékony tanulási stratégiát, mellyel a tanulási képességek fejleszthetők és az iskolai stressz megszűntethető.

Ezeket a hatékony, jobb és bal agyféltekés tanulási technikákat, stressz kezelő gyakorlatokat válogattam össze, figyelve a magyar diákok tanulási szokásaira, az iskolai elvárásokra.

ÉN

30 év tanítási és 18 év német nyelvvizsgára felkészítő gyakorlattal a hátam mögött ismerem a diákok rossz tanulási szokásait. Tudom mennyit és mit kell tudni egy nyelvvizsgán, mennyit és hogyan kell teljesíteni az iskolában. Mivel magán nyelvtanárként létem függ attól, hogy hány diákom van, ezért nem mindegy, hogyan oktatok. Az agykutatók, pszichológusok stratégiáit gyakorlatban mind kipróbálom. Németországban igen mélyrehatóan foglalkoznak e témával én pedig nyomon követem a legújabb kutatási eredményeket, már akkor, amikor még le sem fordították.

A BAJ

A legnagyobb tanulási problémát a bal agyféltekés társadalom, a technika fejlődése hozta. Még az oktatási rendszerünk is megfeledkezett arról, hogy két féltekénk van. Iskoláinkban a tanulás során csak a bal félteke logikus, analitikus gondolkodását preferálják. Megfeledkeztek és elsorvasztották a jobb féltekét. Ha te általános iskolás vagy középiskolás vagy, a legnagyobb problémád, hogy összetorlódik a tanulnivalód. Nem győzöd a tempót. A tanulásba fektetett energiád nem térül meg, hiszen az elmélyült tudáshoz a jobb félteke nélkülözhetetlen. Nem látod az összefüggéseket. Nem érted, úgy érzed, te ezt nem tudod megtanulni. Naná! A bal félteke a számfaló, érzelemmentes, analitikus. Az összefüggést a jobb mutatja meg neked. A kudarcélmények, az elégedetlenség önmagaddal lelki problémát okoz. Az önbizalomhiány, a rettegés a számonkéréstől, a pont akkor nem jut eszembe….okozzák az iskolai stresszt. Csakhogy ez nem áll meg az iskola után, örök nyomot hagy a felnőtt életedben.

TANULNI 2 AGGYAL

Pedig lehet másképpen tanulni. Kalandosan, a képzelet világában, jókedvűen, élvezettel. Csak a megfelelő praktikákat kell ismerni és alkalmazni. Újra kell éleszteni a szendergő jobb féltekét, mely megérteti veled az összefüggéseket, tud alkotni, kreatív, fantáziál, empatikus, intuitív. Általa megtalálod az életed értelmét. Kísérletekkel bizonyítom neked, hogy sokkal többre vagy képes, mint gondolod. A jobb agyféltekés tanulással sikeres, magabiztos vizsgázó leszel és csillapíthatatlan vágyat érzel a tudás iránt.