A hatékony tanulás lényege és a legfontosabb előnyei

Az valóban igaz, hogy különböző tanulási képességekkel születünk. De ne hidd el, hogy ezen nem tudsz változtatni. A helyes tanulási technikával jelentős javulást tudsz elérni. Bárki képes gyorsabban és értelmesebben tanulni, ha az agy működési szabályainak megfelelően tanul. Gregori Lozanov, a szupertanulás kidolgozója bizonyította a fenti megállapítást. Módszerével a diákok 3000 idegen szót tanultak meg egy nap alatt, 98%-os eredménnyel. Azért tanulsz nehezebben, felejted el rövid időn belül a tanultak 50%-70%-át, mert nem tudod, hogyan dolgozza fel és tárolja az agyad az ismereteket. Ám ez egy ördögi kör. A tanulási motivációd is rohamosan csökken. Rövid időn belül stresszelsz a tanulástól és a vizsgától. Egyáltalán nem fontos, hogy mit tanulsz. A hogyan tanulsz a lényeg. A jobb agyféltekés tanulás egy strukturáltan felépített tanulási folyamat. Megtanítja, mit kell tenned tanulás előtt, hogy a legtöbbet kihozd agyi kapacitásodból. A jól elkészített elmetérképpel erőlködés nélkül érted meg az összefüggéseket. A memória világbajnokok sem zsenik. Megtanultak emlékezni úgy, ahogyan az agy kívánja. Te is elsajátíthatod a módszereiket. Többet is ígérek. A legutálatosabb magolást is élvezetessé teszed. És amiért már megdolgoztál, ne menjen kárba! Nem mindegy mikor és hányszor ismételsz. A jó módszerrel bármikor, bárhol előhívhatod. Nem zavarodsz össze, nem esel pánikba. Elkalandozol olvasás közben? Többé nem teszed. Főként, amikor megtapasztalod, hogy fele annyi időre lesz szükséged az olvasáshoz, hatékonyságod viszont megduplázod. Tehát fele annyi idő alatt, kétszer annyit tanulsz meg. Megérted. Nem esel pánikba vizsgahelyzetben. Élvezni fogod a tanulást. Magabiztos leszel, aki ezt az önbizalmat az élet minden területén kamatoztatja.

Kinek, milyen célból fontos elsajátítani a hatékony tanulási technikát?

Általános iskolásoknak

Ha valamit elrontottál, sokkal nehezebb kijavítani, mint újra kezdeni. Ha azonnal a jó tanulási technikával találkozol, nem is tudod meg milyen a gyötrelmes és lassú tanulás. A rossz szokások kijavítása fájdalommal jár. Mindezt megtakaríthatod magadnak. A jobb agyféltekés tanulási módszerrel jobb jegyeket szerzel. Bekerülhetsz az áhított középiskolába.

Középiskolásoknak

A középiskolás éveket végigkíséri a félelem az érettségitől, a felvételitől. Hiányzik ez neked? Ezzel a módszerrel könnyebben, gyorsabban szerzed meg azt a tudást, amivel felvesznek a választott egyetemre.

Egyetemistáknak

Már a szemeszter során használhatod a jobb agyféltekés jegyzetelési technikát. Pillanatok alatt felvázolod az előadás anyagát. Ééééés megérted! Fele annyi idő alatt készülsz fel a vizsgáidra. A legtökéletesebb tudást is tönkre vágja a félelem a vizsgától. A módszer tartalmazza a nyugodt vizsgázás technikáit.

Felnőtteknek

Az élet folyamatos tanulás. Továbbképzések, prezentációk. Önfejlesztés nélkül még egy állást sem lehet megtartani, vagy feljebb jutni. A munka mellett folyamatosan tanulni igazán embert próbáló feladat. A hatékony tanulás módszerrel töredék idő alatt veszel át egy szakkönyvet, építed be szaktudásodba. Lazán tartasz meg egy prezentációt, kápráztatod el kollégáidat, feletteseidet. Több idő jut magadra, családodra, szabadidődre.

A hatékony tanulás, mint az élet minden területén alkalmazható tudás gyerekeknek, felnőtteknek.

Minél többet tudsz, annál több ragad. A megtanultak olyanok, mint a tapadókorongok. Minál több tapadókorongot helyezel le, tartasz meg, annál több helyen tud megtapadni a következő tudás. Ha jó technikával tanulsz, megdöbbentő változást fogsz tapasztalni az életedben. Más ember leszel. A tanuláshoz pozitívan állsz hozzá. Megnövekszik önbizalmad. Elismerik tudásodat. Előrébb lépsz szakmai körökben. Többet keresel. Informáltságod által kedvelt leszel társadalmi körökben. Több szabadidőd lesz. Kiegyensúlyozott, harmonikus emberré válsz.

Mit mondtak, akik már használják a módszert?

Hétfőn a magyar érettségin is sokat segített! A felügyelő tanár megállt, nézegette egy darabig az elmetérképemet és egy elismerő pillantással továbbállt...5 oldalt sikerült is összehozni,bár ötlet lett volna meg! Tehát, köszönöm sokadjára is a segítséget!

Zsófia

Nekem mindig is nehezen ment az angol főleg a szótanulás, de Tercsi néni módszerével pár hónap alatt annyit fejlődtem, hogy úgy gondoltam már idén megpróbálom az érettségit. És milyen jól tettem. Tegnap tudtam meg, hogy 97%-ot értem el! Nagyon szépen köszönöm, hogy megtanította nekem !:) Mar csak a felsőfok van hátra!

Zsófi

Üdvözlöm!
A Berni anyukája vagyok. Szeretném megköszönni még egyszer a segítséget. Berni felelt bioszból, és ÖTÖST kapott. Nagyon örült neki, annyira, hogy őőőőő, aki nem nagyon hitt ebben a dologban, a napokban megkérdezte tőlem, hogy mikor megyek a városba, mert hozni kellene neki A/3 méretű rajzlapot....

Beáta

Azt látom magam körül, hogy az lesz sikeres és boldog, aki nyitott a folyamatos megújulásra és tanulásra, szakmailag profi és kellően motivált. Kitűzött cél nélkül nem jutunk előrébb, nem tudunk fejlődni. Ha ezek hiányoznak, a legjobb képességű ember is megrekedhet egy adott szituációban és csodálkozik, hogy boldogtalan, pedig azt hiszi, mindene megvan. Ennek az ellenkezője is igaz. Egy olyan ember, aki otthonról és gyermekkorából keveset tudott magával hozni, a megfelelő környezetben és iránymutatással, ha motivált, csodákra képes. A Tanárnő profizmusát támasztja alá, hogy mindezeket ő már a kilencvenes években felismerte, mikor még Magyarországon híre-hamva nem volt a valódi menedzsmentnek, agykontrollnak, vagy az informális keretek közötti tanulásnak. Azóta pedig folyamatosan fejlődik, nem fél megújulni, így garantálva az oktatás magas színvonalának megőrzését az egyre jobban kiéleződő versenyhelyzetben is.

Anita

És még néhány mondat, ami a tréningek végén hangzottak el:

Sokkal érdekesebb, hogy leülök elmetérképet készíteni, mint olvasni. Olvasni unalmas.
És ha megcsinálod, el se olvasod még egyszer az anyagot, akkor is tudod.
Szeretek rajzolni! Úgy érzem nem is tanulok, csak rajzolok.
Máshogy fogok tudni előadni. Sikerélményem lesz, és ez felkelti a vágyam, hogy mindent így tanuljak meg.
A szótanulás nekem mindig nehezen ment. De ezzel a feldobom és összeszedem sokkal élvezetesebb.
Az elmetérkép jobb, mint a lineárisan egymás alá írt unalmas mondatok.
A zene is tök jó volt. Amit csinálni kell a tanulás előttben, a bagoly halálian vicces.
Annyira más így tanulni!!! Eddig nem így csináltuk.