Színekkel könnyebb németet tanulni

2017.03.20. 09:07 | Szerző: Weitz Teréz


A színek hatása a tanulásra

Magam is meglepődtem, amikor rátaláltam arra a több száz tanulmányra, melyet már 1945-ben kezdtek és 1981-ig folytattak. Miről? Arról, hogy ha színeket használunk tanuláskor, jelentősen javíthatjuk a tanulás hatékonyságát. 


Miért emlékszel jobban, ha színeket használsz tanuláskor?

A szín magára vonja a figyelmet. Ezt nap mint nap megtapasztalhatod. Egy színes képre hamarabb felfigyelsz, mint egy fekete fehérre. Ha olvasol egy fekete fehér szöveget, melyben néhány szót pirossal, vagy kékkel írtak, akkor elsőként azokat olvasod el.

A másik ok, hogy az agyadnak nem csak az olvasással kell foglalkoznia, a dekódolással, hanem a színnel is. Ebből pedig az következik, hogy tovább dolgozik a színes anyaggal. STROOP -teszt- nek hívják azt a kísérletet, amivel ezt bizonyították. 

A fenti két tényből egyenesen adódik, hogy agyad nagyobb mennyiségű ismeretet tud felfogni és raktározni.


Kísérletek a színekkel

Párban végezték a tudósok a kísérleteket. Fiktív, halandzsa szavakat és jelentéssel bíró szavakat kellett az alanyoknak megjegyezniük. Fekete-fehér és színes felhozatalban. Egyértelmű volt az eredmény. Még a halandzsaszavakat is jobban meg tudták jegyezni, ha színesen látták őket. 


Emlékezni a megtanultakra

Gyakran mondom én is, hogy nem tanulni nehéz. Előhívni a megtanultakat akkor, amikor szükséged van rá. Az a nagy művészet, akarom mondani a használható tudás. 

Namármost. A színek itt is segítettek. Sokkal könnyebben elő tudták hívni a színes szöveget a kísérleti alanyok. 

Mi a magyarázat? Képzeld el, hogy az agyad egy fazék. A fazék át van szőve belül fonalakkal. Fent ritkásabb, lefelé haladva egyre sűrűbben behálózva. Az új szó, amit meg akarsz tanulni, egy polip, aminek karjai vannak. Ha csak 2 karú a polip, akkor bizony mélyre esik a fazékban, tehát baromi nehéz lesz felszivattyúzni. Viszont minél több karja van, annál könnyebben fennakad a magasabb rétegekben. Onnan semmiség előkapni. A színek pedig karok. A polipodnak több kart növesztesz azzal, ha színt is használsz.


Az emlékezni tudás kapcsolat és asszociáció

Találkozol az utcán egy nénivel, aki hasonlít a nagymamádra. Egy pillantás az arcára és beindul a dominó hatás. Emlékszel a mozdulatára, illatára. Arról az almás pitéjére. Az élmény minden mozzanatára, amikor együtt sütöttetek. A hangjára, a mondataira. A tanításaira. Folytathatnám. Ugyanez van a színnel. Emlékszel hogy milyen színnel írtad, hova írtad és erről beugrik a szó.

 

Mikor és mennyi színt használj tanuláshoz

Szerintem ösztönösen Te is tudod, hogy felesleges olyan szavakhoz színt alkalmazni, amit könnyen megjegyzel. 

A nehezen megtanulható szavakat színezd. Na de mennyi színt használj? A kutatási eredmények bizonyították, hogy 7 színnél többet nem érdemes. Az agyadnak 7 fiókot még kellemes kezelni. Ennél több esetén már nem fogja tudni, hogy mit melyik fiókba tett. Ettől több már zavaró és pont az ellenkezőjét éred el vele. A bűvös hetes számnak pedig köze van a rövid távú memóriakapacitáshoz. 7 egységnyi ismeretet tudsz rövid távon tárolni. Ebben a blogban olvasd a "vissza az elejére" szakaszt: 

http://karrierkod.hu/blog/a-hatekony-tanulas-avagy-az-ismetles-hatalma


Mihez használj színeket

Légy kreatív. Ne csak német szavak tanulásához. Használhatod esetekhez. Nálam például az Akkusativ kék, a Dativ piros. Kötőszavak milyen szórendet kívánnak. Színezd a kötőszavakat. Mondatokon belül is színezhetsz. Fordításnál hajlamos a tanuló megfeledkezni arról, hogy a német mondatban az ige nem csak a mondat elején van, hanem a mondat végét is mindig meg kell nézni. Színezd ki az igét az elején és a végén. Amikor fel akarod majd idézni a mondatot tuti biztos emlékszel rá, hogy két helyen volt az igéből. 

Ha tetszett a hatékonyabb tanuláshoz a javaslatom, iratkozz fel a hírlevélre, mert minden kedden további ötletekkel segítem a német tanulásod. 

A FB oldalamon is tanulást segítő anyagokat és trükköket találsz. 

Biztosan hasznos, hiszen több, mint 42 ezren tanulnak vele

https://www.facebook.com/nemetettanulok
 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!