Szeretsz tanulni?

2017.07.24. 11:39 | Szerző: Weitz Teréz


Nem szeretek tanulni


Nézz körül. Iskola, tanulás, egyenlő a nem szeretemmel. És ez természetessé vált. Hogy történhet ilyen, amikor az emberi agy úgy van felépítve, hogy szinte végtelen számú idegsejt és hálozat áll rendelkezésünkre. Genetikailag arra vagyunk alkotva, hogy tanuljunk. Bármennyit.

Az iskola az egyetemmel bezárólag

Üres hordóként kezeli az embert. Az agyat fel kell tölteni tudással. Az egyetemen sincsen ez másképp. Bulémiatanulás. Bezabálni a vizsgára az anyagot, majd utána kiüríteni. Teljesítmény, elvárások, félelem, jutalom és büntetés. Nem és nem! Ezekkel a módszerekkel nem tudás lesz a sok tanulásból. Felejtés, értelmetlen időtöltés. A valódi képzés több, mint anyagot megtanulni. A képzés annak a képességnek a megszerzése, hogy a tudást használni tudjuk.

Ipari társadalom a múlt

Az előző évszázadban az ipari társadalomban egy ember a megtanult szakmáját élete végéig használta. Egy emberöltő alatt alig volt változás. Kitartott az a tudás, amit fiatalon megszerzett élete végéig. 

A tudás alapú társadalom a jelen

Mire ma egy egyetemista kijön az egytemről, lehet, hogy az a szakma nem is létezik már, amit ott tanult. Napról napra, óráról órára kell újat tanulni. Ismeretlen problémát megoldani. Az agykutatás ezért foglalkozik teljes erőbedobással azzal, hogyan változtassák meg az iskolákat. Ma a legnagyobb tudás, az alkalmazkodóképesség tudása. Újra kell ébreszteni a tanulás iránti örömet, mert a tempót, a mindig kell valamit tanulni játékot gyötrelemmel nem lehet. El is bukik az, aki azt hiszi ő befejezte a tanulást 25 évesen. Mondd mikor láttál olyat régebben, hogy 40-50-60 éveseknek nyelvtanulást hirdetnek?  

Mi kell ahhoz, hogy örömmel tanulj

Akkor tanulsz meg gyorsan újat, ha annak értelmét látod. Ha látod, hogy hasznos az a tudás, mert szükséged van rá. Értelme van. Bőr alá megy, ha élvezetet okoz. Stimulálja az érzelmi központot. Genetikailag így vagy megszerkesztve. 

Mit tudsz tenni, hogy lelkesedj a tanulásért

Lehet újra élvezet a tanulás. De nem úgy,ahogyan eddig tanultál. Vannak fortélyok, eszközök, módszerek, melyek előidézik a gyermekkori örömtanulást. Zene, agyféltekék összehangolása, jegyzetelési mód, ismétlések, pihenés és lazítás, képalkotás, érzelmek csatolása. Koncentrációs képesség javítása. Önismeret. Oh igen! Anélkül nem megy 

Ha szeretnél Te is változtatni a tanulási szokásaidon, akkor ismerd meg az új tanulási módszert. Ez olyan, hogy észre sem veszed, hogy tanulsz. Röpül vele az idő.

http://karrierkod.hu/trening/felnotteknek 

A cikkhez inspirációt a világhírű neurobiológustól vettem: 

http://www.huffingtonpost.de/gerald-huether/neue-lernkultur-begeisterung_b_10983522.html

 

 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!