Önbizalomhiánytól a magabiztosságig

2019.05.06. 12:10 | Szerző: Weitz Teréz


Önbizalomhiány

-Szereted a spenótot?

-Nem, utálom. 

-Miért? 

-Nem tudom, nem kóstoltam. 

Régóta kerestem a választ a nagy dilemmámra. Mondhatom, komoly korlátaimra. Kértem is a választ odafentről. Aki kér, annak megadatik. Szembejött velem egy videó.  Esther Hicks-től kérdezte egy férfi. 

- Kézműves vagyok. Imádok alkotni. Elfeledkezem a világról, amikor dolgozom. Nincs probléma, nincs félelem, nincs rossz. Létrehozok valami szépet. Az a problémám, hogy amikor a művet el akarom adni, hisz ebből élek, valaki azt mondja, neki nem tetszik, én pedig visszahúzódom. Esther válasza, amit nem tudok pontosan idézni, telibe talált. Igen, engem. Talán nem is gondolod, hogy én is küzdök magammal. De így van. Azért tárom fel ezt a személyes küzdelmet, mert biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok vele egyedül. 

A teremtés öröme 

Esther válasza: 

- Amikor alkotsz, eggyé válsz a forrással. Belekerülsz az örvénybe. Megszűnik a világ. Ne gondold, hogy te csináltad. Te csatorna vagy. Megtaláltad az utad. Ráleltél életfeladatodra. Létrehoztál valamit. Egy csodát. Nem egyedül! Miért gondolod, hogy ott a vége? Nem lenne értelme. A boldogság, a teljesség érzése nem csak annyi, hogy létrehozol, alkotsz, hanem tovább is adod. Nem csak magad örömére dolgozol. Másokéra is. Ne állítsd le az örvényt. Hozzá tartozik.


Hogyan kell tanulni  

Ez volt a válasz az én kétségeimre. Lassan 2 évtizede tanulmányozom, hogyan kellene tanulni úgy, hogy az öröm legyen. Hogyan lehetne lebontani a téves eszméket a tanulással kapcsolatban, miket felsőbb érdekek szabnak meg. Mindig így volt, így is lesz. 

-Ne gondolkozz, ne agyalj. Van, aki ezt tegye helyetted. Ülj le, magold be, mondd fel. Állj a sorba. Én tudom, mi jó neked. Én tudom, hogy mit kell neked tudnod. Azt kell tudnod, ami nekem jó. 


A valódi tudás a hatalom

Kilógok a sorból. A gondolkodást, a függetlenséget hirdetem. A valódi tudást. Természetes, hogy érnek támadások. Hitetlenkedők serege. Cáfolatok sorozata. Főként azok, akik azt vallják, inkább "megtanulom". Ez alatt azt értik, addig ismétlem, amíg a fejembe nem megy. A tanulással szenvedni kell, gyötrelem, munka, izzadság. Hogy merek olyat állítani, hogy a tanulás fantázia, öröm, kreativitás, gondolkodásra késztetés! Jól méretre szabták őket. És még csak nem is tudnak róla. 

Bevallom, ilyenkor visszahúzódom a csigaházba. De annyit megteszek, hogy megnézem, ki az, aki írta az ellenvetést. Mi az alapja. Mit találok? Bullshits tömegét megosztva. Googleban csak a FB profilját. 

Saját maga alkotta "tudományos" alátámasztást, hogy a magolás miért jó. Persze nem így hívja. Tanácsaimat, módszereket, miket nem én találtam ki, hanem kutatók egész sora, soha nem próbálta ki. De határozott véleménye van, hogy miért nem működik. 

Még mielőtt félreérted, nem állítom, hogy csak az a módszertan jó, amit én állítottam össze. Ha ezt gondolnám, leálltam volna már a kutatással. Folyton alakítom, bővítem.


Önbizalom nélkül összedől a vár 

Borzasztó nagy butaság, de képes visszavetni a rosszindulatú hozzáállás. Úristen! Hülye vagyok? Esther válasza, hangsúlyozom, kértem a választ, segített.

-Utadon vagy. Flowban vagy. Megszűnik számodra tér és idő, mikor tanulod az agyműködést.

Ezt teszem lassan 20 éve. Tényleg nem érzem az időt, mikor ezzel foglalkozom.

-Kötelességed továbbadni. Nem magad szórakoztatására kaptad ezt a tehetséget, tudáshalmazt, hanem azért, hogy terjeszd. Nem végezhetsz félmunkát. Az örvényhez tartozik a terjesztés. Mások megsegítése. Így kerek a teremtés. 

Összekaptam magam. Megértettem. Nem állok le vitatkozni a hitetlenkedőkkel. Nem győzködöm őket, mert nem az a dolgom, hogy energiám erre pazaroljam. Szükségem van arra az energiára, hogy mindaz a tudás, mit a tanulás témában összegyűjtöttem, azoknak adjam, akik kérnek belőle. Én magam is meglepődtem az óriási ismeretanyagon, mi a fejemben, vagy inkább lelkemben van, ha úgy tetszik amihez hozzáférhetek.  Most, hogy írom a könyvet, válogatnom kell, mi kerüljön bele. Priorizálnom kell. 

Tanulság Neked is. Ha tudsz valamit, ha jó vagy valamiben, akkor add tovább. Különben nem volt értelme. Ne foglalkozz a kétkedőkkel. 


 


 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!