Önbecsülés, önbizalom, önértékelés és a lélek

2018.06.18. 11:12 | Szerző: Weitz Teréz


Emlékek, érzelmek, következmények

Szülinapot ünnepeltünk. Barátokkal. Meglepi bulit szerveztünk. Csudajó volt a hangulat. Ámde történt valami. Az egyik fiatal lányka, aki karateoktató is, megjegyezte: 

-Vissza kellene állítani a katonaságot. Akkor megint használható, erős, kitartó, tűrni képes fiatalok lennének. Nem úgy, mint most. 

A társaságban volt egy 55 körüli férfi. Nevezzük Zsoltnak. Már a katonaság szó hallatán szikrákat hányt a szeme. Felháborodott a lányka ezen kijelentésén. 

-Hogy jössz te ahhoz, hogy ilyeneket kijelents. Neked fogalmad nincs mi volt a katonaság! Megalázás, gyötrelem, kibaszás, kiszolgáltatottság, megszégyenítés, kihasználás. Életem legszörnyűbb időszaka volt. Majd belepusztultam. 

Mi történt itt? Miért reagált két ember teljesen ellentétesen erre az egyetlen szóra? Ha végig olvasod, kiderül. 

Ha nem látom nem is létezik

Ha fáj a fejed, beveszel egy fejfájáscsillapítót. Ha fáj a derekad, térded, bekened egy balzsammal. De mit teszel, ha a lelked fáj? 

Megtanultuk a lelki fájdalmat sokáig bírni. Hisz nem tudsz rámutatni, hogy itt fáj. Illetve talán mégis. Ha fáj a lelked, a mellkasodra mutatsz. A szívcsakrára. És tényleg. Az akkut negatív gondolatok mint a félelem, önbizalomhiány, kétségbeesés, kitaszítottság, bizonytalanság, düh, gyász, szívproblémákhoz vezet. A lelked közvetlen összeköttetésben áll az immunrendszereddel. 

Miért reagálunk másként külső eseményekre

Van, aki minden félelem nélkül megsimogat egy idegen hatalmas kutyát. Míg más egy kis vakarcstól is megijed. Imádom a gombapörköltet, mondja az egyik, a társát még a hallatára is kirázza a hideg. Van, aki a katonaság szó hallatán a gyötrelemre, van aki a fegyelemre gondol. 

Írigykedve nézed azokat, akik bátran beszélnek idegen nyelven. Dugig hibákkal. Csodálod azokat, akik vajmi kevés tudással úgy vizsgáznak, mintha profik lennének. Úgy tartanak prezentációt, előadást tömeg előtt, hogy a szemük se rebben. Sőt! Úgy tűnik imádják.

Te pedig nem mersz még egy bevásárlóközpontban sem megkérdezni németül egy eladót. 

Te pedig hiába tanultál egész tanévben, vizsgán reszketsz mint a nyárfalevél. 

Te pedig nem mersz kiállni a munkahelyeden prezentálni még 3 embernek sem. 

Hogy van ez? 

Elárulom Neked. Minden a lelkeden múlik. Mivel láthatatlan, nem hiszed, hogy van. Ha nem hiszed hogy van, nincs is mit gyógyítani. 

Az agyműködésről sokat tudunk

A terhesség 5. hetében nem volt még karod, lábad. De agyad már igen. Percenként 250 000 új idegsejt született. Az idegsejtjeid 16x több energiát fogyasztanak, mint az összes izmod a testedben. Másodpercenként 1,8 millió új kapcsolat keletkezik az idegsejtek közt. 

Miután megszülettél 100 milliárd idegsejt várt arra, hogy információt fogadjon be. Ha ezeket a sejteket felfűznénk egy láncra 15x érné körül az egyenlítőt. És ez vagy Te! Ily gigantikus hálózat birtokosa. El tudod képzelni, ha még kezelni is tudnád, mi lehetne belőled? 

Az agy feladata a gondolkodás és a motorika. De van egy felettes szerve. Ez pedig a lélek. Még mielőtt a gondolatod megszületne, Te már érzelmileg reagáltál az eseményre. Hogyan? Miért? Miért úgy? Mert ez vagy Te. Ahogyan reagálsz. A lelked arra van, hogy megmentsen, óvjon, vígasztaljon. Az agyban tárolt emlékképek alapján küld egy érzelmet. 

A tapasztalatok, megélések által vagy, aki vagy

Térjünk vissza a kutyára. Ha megharapott valamikor egy kutya, talán nem is emlékszel rá, oly kicsi voltál, akkor félni fogsz. Mert úgy kapcsolódtak össze az idegsejtek. Kutya, fájdalom, veszély. Általánosítás. Nem fog az agyad minden egyes kutyát megvizsgálni, mielőtt valahogyan reagálnál. Sablonokat gyártott. 

Valamikor lebőgtél, megszégyenültél, amikor németül megszólaltál. Elég volt egy legyintés, egy fél szó, ami ezt kiváltotta. Agyad álatlánosított. Németül beszélni mások előtt egyenlő a szenvedéssel. Ugyanez a jelenet lejátszódhatott egy kisgyermekkori általános iskolás felelésednél. Vagy akár még korábban. 

Kudarc, csalódás, elutasítás

Minden emlék újrahuzalozza az idegsejt hálózatot. Láthatatlan számodra, amikor végbemegy. Már csak a végeredményét érzed. 

Tedd láthatóvá a lelked

Ma már hálistennek nem csak az agyról tudunk sokat, hanem a lélekről is. Meg tudod figyelni. Láthatod, hogyan dolgozik. Külső szemlélőként lesheted, ahogyan az érzelem keletkezik. Realizálni tudod az okot. Miért az az érzelem keletkezett. Amit meg tudsz figyelni, az irányíthatóvá válik. Addig könnyű kezedben tartani az irányítást, amíg nem lesz belőle lavina. Akkor ő irányít téged. 

Konkrétan a kiinduló sztorihoz visszatérve

A lány száját elhagyta a szó: katonaság = jó. Zsolt agyában elindult az asszociációs lánc. Előhívva minden kegyetlen tapasztalatot, megélést. Mivel az agy nem tud különbséget tenni valóság és nem valóság közt, újra átélte azokat a megalázó érzelmeket. Eszerint reagált. Arról ugye nem is beszélek, hogy ez az asszociációs folyamat még hova gyűrűzhetett volna. Szülinapi hangulat? De közbeléptem. :)

Zsolt le tudta volna állítani a lavinává kövéredő érzelmi hullámot. Ha figyeli a lelkét. És magában azt gondolja.

-Ez itt nem a katonaság. Mi csak beszélgetünk. Van egy másik vélemény a katonaságról. Rajtam múlik most itt, hogy újraélem e azokat a borzalmakat, vagy élvezem tovább a bulit. 

Tudom, elsőre nem megy könnyen. De gyakorlással egyre jobban tudod kezelni a leked. Első és legfontosabb dolgod, hogy figyeld a lelked, mint egy szervet. Mikor el kezd fájni, nem jó felé haladsz. Jelez Neked! Vedd hát észre. 

A jobb agyféltekés tanulás és német tanulás tréningjeimen ezért nagyon de nagyon fontos része a lélekismeret, lélekápolás. Mutatok gyakorlatokat, hogyan kezeld a lelked, ha fájni kezd. Ezekből válogatni lehet, mint egy étlapról. Nem mindenkinek passzol minden, ezért kell kísérletezni. Másfél órát szánok kimondottan a gyakorlatokra és a miértekre. De mindig több lesz. Igény van rá. És persze a teljes tanulás programot át és átszövi a lélek megismerése, irányítása. Rádöbbenések ok okozatokra.  

Hiába a tudás a fejedben, ha a lelked sérült. Hisz mindenek fölött a lelked áll. Ott kell kezdeni a tanulást. 

Ha nem csak azt szeretnéd tudni, hogyan lehet agyműködéshez illően tanulni, hanem érzed, hogy a lelked nélkül nem sokra mész, gyere el a képzésre. 

https://weitzterez.hu/tanulas-treningek/


 

 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!