Német tanulás tippek külföldön dolgozóknak

2017.05.01. 11:35 | Szerző: Weitz Teréz


Német tanulás külföldön 

Megkérdeztem a németet tanulókat, hogy milyen problémákkal küzdenek német nyelvtanulásuk folyamán. Magasan az a téma nyert, hogy külföldön dolgozom és német nyelvtudásom szeretném fejleszteni. Megrekedtem egy bizonyos szinten németből és nem tudok tobább lépni.

Német nyelvtanulás buktatói külföldön

Miért nehéz a német nyelvtudás fejlesztése külföldön? 

A német tudás fejlesztésének bizony, hogy vannak buktatói. Mik ezek? Rögtön a megoldást is mondom. 

Munka után fáradtan, már nem szívesen ülsz le tanulni.  

Lazíts, mielőtt leülsz németet tanulni. 10-15 perc relaxálás felér 1-2 óra alvással. Keress egy relaxációs zenét. Legyen egy listád. Ülve relaxálj, a földön, vagy egy nem túl kényelmes széken. Csak hallgasd a zenét és hagyd elillanni a gondolataidat.

Nincs kedved munka után németet tanulni. 

Miért is nincs kedved a német tudásod fejleszteni? Mert egyszerre akarod megváltani a világot. Tudat alatt ezt, mint tényt soknak érzed. Egy megmászhatatlan hegynek. A hegyet is lépésről lépésre lehet megmászni.

Tűzd ki a célt. Minden nap munka után megtanulok 5 vagy 10 szót. Az 1 hónap alatt minimum 150 szó. Minden nap 15-20 perc, nem kell több!

Miért nincs kedved a német tudásod fejleszteni? Mert olyan témát, könyvet választottál, amire lehet, hogy nincs is szükséged

Válassz egy Téged érdeklő témát. Amiről tudod, hogy hasznos. Amit használni fogsz. Van értelme megtanulni. Vagy válassz egy olyan témát, ami Téged érdekel. Főzés, sütés, autók, horgászat. Ha a szakmai szókincsed hiányos, akkor persze azt.  Amire azt mondod, van értelme. 

Tervezés nélkül akarod a német nyelvtudást fejleszteni.

Ha csak hagyod, hogy ragadjanak a német szavak, az nem lesz hatékony tanulás. Terv nélkül még a napi bevásárlást sem lehet jól elvégezni, nem hogy egy nyelvtanulási programot. A nyelvtudás fejlesztésének 4 része van. Beszédkészség, hallásértés, szövegértés, írás. A hétnek 7 napját oszd fel ezek szerint. Amelyikkel nehézségeid vannak, annak adj két napot. Akarom mondani 15 percet. Írd is le!!!!!!

Nem érted a nyelvjárást. 

Ne ijedj meg tőle. Ez olyan, mintha egy új nyelvet tanulnál, de sokkal gyorsabban fog már menni, mint az első idegen nyelv. Amikor magyarul beszélni tanultál, akkor láttad az asztalt és anyukád azt mondta rámutatva, asztal. Majd valaki azt mondta az asztal képére, hogy der Tisch. Mi van? Hülyeség. Mondta az agyad. Ez nem Tisch, hanem asztal. Idővel megszokta, hogy az asztal képére van két szó. Ugyanez játszódik le. Jó reggelt > Guten Morgen > Moin. Figyelj és kérdezz. 

Nem tudod honnan tanulj németet.

Hülyeségnek hangzik, de tudom, hogy nem az.

Tanulj németül a kollégáktól

Ha magyarok közt dolgozol, akkor tanuljatok egymástól.

Ha németek közt dolgozol akkor a munkaköröd szakszavait ismered. Beszélgess a kollégákkal másról is. Miről? Amit fentebb említettem. A hobbidról, vagyis arról, amivel othon foglalkoztál már.

Kérj meg valakit, hogy javítson. A házi nénit, jó kollégát, vagy akár magyar kollégát, akinek már jobban megy.

Tanulj szövegből.

Keress olyan FB oldalakat, amik tetszenek. Keress olyan online vagy nyomtatott magazint, amit szeretsz.

Dalokból. Ha megtetszik egy szám, keresd meg a szövegét. Fordítsd le és tanud meg a refrénjét. Ha nagyon tetszik, akkor egy-két sorát.

Tanulj a médiából.

Tanulj TV-ből. Olyat nézz, amilyen téma érdekel. Beszélgetős műsorok egy jó kis témáról. Főzősök, tanácsadósok. Filmmel is lehet, de nehezebb. 

Tanulj szavakat jártadban keltedben. Figyelj minden feliratra. Kávézóban, boltban, piacon, utcán....Én felírnám. Miért? Mert elszáll. Ott a telód, pötyögd be. 

Tanulj nyelvtant.

Egy bizonyos szint után már muszáj nyelvtant tanulnod. Rengeteg nyelvtani magyarázatot találsz a neten. Szántai Gábor gyűjteménye klassz. http://de.uw.hu/

De körülményes mindig felmenni az oldalára. Ha ott átvettél egy részt, akkor a Német Nyelvtan Térkép maga lesz a csoda, hiszen csak kinyitod a megfelelő helyen és egyben látod az egészet. Ő a gyorssegély.

http://karrierkod.hu/megrendeles

Ha szereted, hogy el is magyarázza valaki a nyelvtant és nem neked kell kisilabizálnod, akkora Német Nyelvtan Térkép videót ajánlom. Mintha bent ülnél az én német órámon. Én leszek a saját otthoni német nyelvtan tanárod. A videó kimindottan azért késézült, hogy otthon, egyedül tudj német nyelvtant tanulni. A különlegessége, hogy jobb agyféltekédet bevonva azt is elmondom, hogyan tanuld meg, hogyan jegyezd meg a német nyelvtant.Írj németül.

A német nyelv tanulásának legmagasabb foka, hogy írsz. Lehet, hogy erre nincs szükséged. De ha van, vagy szeretnél fejlődni ezen a téren is, akkor csináld így.

Legyen egy mentorod.

Írj először csak mondatokat. Alany, állítmány, többi. Egyszerű mondatokat jelenben. Majd múltban. Utána jöhetnek a kötőszóval összekötött német mondatok. Majd a feltételes, felszólító és így tovább. A NÉMET NYELVTAN TÉRKÉP  lesz az ami egyszerűvé teszi. Csak kinyitod a mondatszerkesztésnél és azonnal egyszerre látod, hogyan kell egymás után tenni őket. 

Ha már van jó kis alapod, akkor amilyen cikket elolvastál, meghallgattál TV- ben írd meg röviden németül. Ez már az írni tudás. Hiszen más gondolatait tolmácsolod, de már átalakítottad és a tiédként adod tovább.

Mindig add oda a mentorodnak. Javítsa. 

Biztos, hogy ezek a tippek működnek? 

Minden egyes tanácsnak, amit olvastál tudományos alapja van. Ha azt is megírtam volna mindegyiknél, hogy miért csináld úgy, ahogy mondom, akkor az egy 50-60 oldalas tanulmány lenne. 

Én így tanítok. Évtizedek óta. Nyelvvizsgára készítem a diákokat. De nem estünk abba a hibába, hogy nyelvvizsgája van, de beszélni nem tud. Az én módszeremmel beszélni tudnak a diákok. Nem egyszer fordult elő, hogy a 14 éves diákom az érettségizőket korrepetál. Vagy az egyetemen beszédórákat adnak azoknak, akiknek van ugyan nyelvvizsgájuk, de állásinterjún nem tudnak megszólalni. 

A módszerrel az első osztályos kicsikék decemberre saját szavaikkal elmesélik egy család napját képregényről.

Csütörtökön a 13 évesekkel 1 órán keresztül arról beszélgettünk, hogy jó e az, hogy a plázák élményt is nyújtanak. 

A döntés innentől már a Te kezedben van. Az utat megmutattam.   


 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!