Német tanulás otthon- a leggyorsabban

2017.08.07. 11:40 | Szerző: Weitz Teréz


A kor nem számít

Mindegy hány éves vagy. Bármikor megtanulhatsz németül. A nyelvtanulás képessége velünk született adottság. Csupán csipkerózsika álmot alszik. Ébreszd fel.

Szótanulás menete az agyadban

Tegyük fel, hogy a fejedben van már egy mentális lexikon. Ebből a szótárból kell előhúznod pillanatok alatt azokat a szavakat, amelyekre szükséged van. Amikor megtalálta, akkor gyorsan-gyorsan mondatba kell foglalnod.

Agyad akkor találja meg villámgyorsan a megfelelő szót, ha annak a szónak nem csak egy csápja van, hanem százlábú.

Képzelj el egy kis falut, ahova egyetlen út vezet. Ráadásul ez az út bokros, fás, susnyákos. Ha a falu másik oldaláról érkezel, meg kell kerülnöd, hogy erre az egy útra léphess.

Most képzeld el, hogy ugyanebbe a faluba 32 út vezet. Van kövezett, van széles, de lehet, hogy van nehezen járható is. Bárhonnan érkezel, nem kell kerülnöd. Minden út odavezet. 

Szótanulás gyorsan

Minél több csápot/ utat hoztál létre, annál hamarabb fog eszedbe jutni a szó. A német szavak tanulásának minősége és használatának mennyisége is megszabja, hogy villámsebességgel mondatokká kombináld őket. 

Szótanulás minősége

Mit jelent? Azt, hogy sok utat építettél e ki. Hogyan lehet egy szóhoz utakat építeni? Érzelmet, élményt köss hozzá. Asszociációkat és kapcsolatokat.

Ezt a módszert itt tudod kipróbálni: http://karrierkod.hu/blog/20-nemet-szo-5-perc-alatt

Szóhasználat mennyisége

Az agyad egyedül tanul. Adj alkalmat igazi kommunikációt keresni, majd merülj el egy nyelvfürdőben. 

Szókapcsolatokat tanulj

A gyerekek, amikor beszélni tanulnak, akkor szókapcsolatokat jegyeznek meg. Lefekvés előtt ezt hallják, majd mondják: Jó éjszakát. Csak később jönnek rá, hogy ez két szó. 

Busszal megyek. Ha külön tanultad, akkor helytelenül fogod mondani. Ich gehe mit dem Bus. Ha szókapcsolatban tanultad, "mit dem Bus fahren", akkor helyes lesz. Ráadásul könnyebb is megjegyezni. 

Élmény kell a német tanuláshoz

A negatív élmény a méreg. Ha a német tanulást kényszer, félelem, unalom, megfelelési kényszer kíséri, akkor abbból soha de soha nem lesz német tudás. Az agy feladja. 

Miért? Mert a limbikus rendszer kikapcsol. A limbikus rendszer a jutalomért felelős. Olyan, mintha nem kapnál dicséretet. De még visszajelzést sem. Csak közömbösséget. Tuti kudarc. 

Ha nem kötődik pozitív élméyn a német tanuláshoz, akkor a koncentrációd is kárát látja. Az idegpályák közti közreműködés lelassul, vagy akár meg is szakad. Milyen az? Olyan, mikor akadozika a net. Milyen érzés? 

A kor nem számít

Mindegy hány éves vagy. Bármikor megtanulhatsz németül. A nyelvtanulás képessége velünk született adottság. Csupán csipkerózsika álmot alszik. Ébreszd fel. Segítek, kövess engem és keddi hírleveleimet. 

Tanulj velem itt: https://www.facebook.com/nemetettanulok 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!