Német tanulás hatékonyan 5. Avagy dobd ki a szótárfüzeted a kukába

2012.10.12. 09:51 | Szerző: Weitz Teréz

Annyira utálok szavakat tanulni!!

009.JPGValószínűnek tartom, hogy elhagyta már a szádat ez a mondat. Amin egyáltalán nem vagyok meglepődve.

Nem is kellemes dolog magolni, mert ugye ez magolás. Feltéve, ha a jó öreg módszert alkalmazod. Órán,vagy otthon keservesen nekilátsz az új szavak kigyűjtésének. Beírod a szótárfüzetedbe őket. Ha a német tanárod jellemző tulajdonsága az überprecízség, akkor még a többesszám, és az összes létező szótári alak is alapelőírás.
Hjaaa! Hát ki a fenét dob fel ez az előtted álló kínzási módszer? Igazából csak a mazochisták, vagy a turbósított motivációval beindult tanulóknak sikerül a szóhegyet megmászni. Ha rendszeres olvasója vagy a blogomnak, akkor pedig tudod, hogy a tanulás hatékonysága elsősorban az érzelmektől függ.

Also, ha negatív érzelemmel állsz hozzá, biztos lehetsz a kudarcban.

Segítség!!! Nem tudom megjegyezni  a szavakat.

No látod! Ezt elhiszem.
A szótanuláshoz kellemetlen érzéseid társultak. Alapból tiltakozik az agyad ezen elfoglaltság ellen. Ahol egy kis nehézséget észlel, nehezebb a szó, azt átengedi a szitán. Nem hajlandó eltárolni.
Azt mondja: -Na jó! ha kell, hát kell. De azért kössünk kompromisszumot. Ami könnyű, azt elraktározom, de a nehezekért nem küzdök. Ha ragad ragad, ha nem hát hagyjuk elszállni.

A másik ok, amiért szenvedsz, az a szótárfüzet. Gondoltad volna?
Kis betűvel, egymás alá írt összefüggéstelen szavak, megjegyezhetetlen szótári alakok tömkelege. Hát ha még ez több oldal!!Nekem is borsódzik tőle e hátam, ha csak hallom. No és hogy tanulod őket? Bal oldal letakarva, próbálod hangosan, még rosszabb esetben magadban elmondani a szót németül. És haladsz szépen lefelé. Magadat kérdezgetve. Jó esetben megfordítva is így teszel, ami azért ritkábban fordul elő. Vagyis letakarod a magyar oldalt és a német szót magyarra fordítod.

Az agy nehezen birkózik meg a lineáris szöveggel.

Unalmas, egyforma, semmi különbözőség nincs sem a főnevek, sem az igék és melléknevek között.
Szódolgozatnál már minden németet tanuló diák megkérdezte a tanárt:
-Tessék megmondani, hányadik sorban van? Mert akkor tudom.

Dehogy a szót tudod! Az agyad lefényképezte a helyet, mert az könnyebb. És jól átvert téged, mert elhitette veled, hogy eltárolta. Ebből kifolyólag még mindig jobb módszer, ha valakit megkérsz, hogy kérdezzen ki össze-vissza. Na de valld be őszintén, ezt már nem vállalod be, mert még a végén kiderül, hogy a felét sem tudod, s folytathatod az önkínzást.

Cipős doboz, a lenyűgözően élvezetes szótanulás módszer

003.JPGSzükséged lesz egy cipős dobozra, kemény papírra, névjegykártyákra és filcekre. Ha éppen nincsen otthon cipős dobozod, jó ok lehet arra,hogy így szólj szüleidhez:
-Szükségem van egy új cipőre, mert akkor jobban tudok szavakat tanulni.

A szavakat a kártyára írd, egyik oldalra németül, másik oldalra magyarul. Írd őket különböző színnel, különböző betűformával.
Készíthetsz hozzá rajzot is. Bár a vizualizálás jobb, mint a rajz. Ha az igéket, főneveket, mellékneveket különböző színű kártyára írod, még jobb.
Már az elkészítéskor egy tucatot megjegyzel. Pedig még nem is tanultál.

Még több garantált sikerélményt nyújtó tipp


         Pl.:r Spitzenverkehr, akkor Spitzenverkehr in der Großstadt.
         Vagy:überfahren, akkor das Kind überfahren.

Fantáziálj, légy kreatív!
Most oszd 4 részre a dobozt és tedd bele az 1. fakkba a megtanult szavakat.
Másnap kérdezd ki magad. Amit tudtál, mehet a 2.fakkba.
Amit nem tudtál, marad az 1-ben.
3.nap kérdezd magad az 1.2.fakkból,ha tudtad, mehet a 3-ba.
Mire a 4-be kerül, már biztosan tudod.
A 4.fakkból félre teheted őket egy másik dobozba.
Biztonság kedvéért készíthetsz 5 fakkot is. 

Lazán, szórakozva gyakorold a szavakat!

resized__510x565_JR_tanc (1).jpgSzórd szét a szobádban a földre a kártyákat. Zenei háttérrel, sétálgass rajtuk és vedd fel azt, amit tudtál.
Ha nem tudtad, hagyd a földön. Táncolgass, míg mind a markodban van.
Ami végképp nem ragad meg, azzal tapétázd ki a páraelszívót, hűtőt, WC ajtót,stb.

Találj ki rá dallamot,ritmust.
Most persze azt gondolod, hogy ez 5x annyi idő, mint leülni és bevágni a szótárból. Csakhogy a szótárból megtanultaknak csupán a töredéke marad meg. Ezért a fene tudja hányszor fogod újra és újra tanulni őket.  Míg ezt csak 4-5 fakkig ismételed és megmarad ÖRÖKRE.

 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!