Nem tudom megtanulni - 2 aranyszabály a nehéz anyag tanulásához

2018.11.19. 11:57 | Szerző: Weitz Teréz


Nehéz vagy könnyű a tananyag

Képzeld el, hogy olyan nincsen. Nincs olyan, hogy nehéz vagy könnyű anyag. Ha létezne ilyen, akkor az mindenkinek egyformán nehéz lenne. Nem történhetne meg, hogy valaki első hallásra felfogja míg a másik sok-sok óra vértizzadós meló után is még csak kapizsgál belőle valamit. De bele ne kérdezzenek, mert akkor dől az egész kártyavár, pedig már azt hitted, tudsz valamit. 


Mi a tanulás? 

A tanulás informáciobevitel az agyba. Mondhatni magokat vetsz. Ezekből az elvetett magokból hálót építesz. Amik összetartoznak, azok egy szállal összekapcsolódnak. Ha újat tanulsz és neked már van róla korábbról ismereted, akkor a régi mágneskén odavonzza az újat. Így nő a hálód. Minél nagyobb a háló, annál könnyebben talál magának társat az új. Ezért még nagyobb lesz a hálód, még könnyebben ragad az új. Ekkor mondod, hogy könnyű. Ebből már értheted. Nehéz a történelem? Nem nehéz. Csupán nincs róla elég nagy kiterjedésű hálód. Nehéz a matek? Nincs nagy hálód. 


Tudásháló építése

A háló építése nem az iskolában kezdődött. Már kicsi gyerekkorodban. 4 éves korodig eldőlt, hogy mi lesz neked nehéz vagy könnyű. Tegyük fel, hogy apukád kertész. Neki nagy kertészháló van a fejében. Neked is mesélt sokat a fákról, virágokról. Az elmédbe apa elszórta a kertészettel kapcsolatos magokat és lett neked is hálód a kertekről.  

Bekerültél a suliba. Környezet órán tanultatok a növényekről. Az újat a hálód mint mágnes vonzotta. Azonnal meg is értetted, mi miért van. Ezért a tanító néni megdicsért. Társaid megcsodáltak, milyen okos vagy. Ez volt az igazi motiváció arra, hogy még többet tudj. Minél többet tudtál, annál könnyebben és gyorsabban tanultad az újat. Te lettél a környezetismeret okostojás az osztályban. Valamennyi magot még matekból is elszórt apa, mert egy kertésznek kell tudni számolni. Tápanyagot adagolni, ültetéshez területet kimérni. Tehát matekhálód is szövődött. Bár nem annyi, mint a növényekről. 

Viszont történelemről szinte semmit sem hallottál. Úgy kerültél suliba, hogy a hálóépítést ott kezdték. És itt van valami fontos alaptézis. Új hálót szőni az elején lassú. Nagy koncentrációt, odafigyelést és érdeklődést igényel. Szóval melós. Ha a padtársadnak Zsófinak könnyen és gyorsan megy, az a te énképedet bántja. Úgy érzed, buta vagy töriből. Mivel ezt gondolod, úgy is kezdesz viselkedni. És mivel így viselkedsz, visszaigazolást is kapsz a tanártól. Negatívat. Megszületik a megállapítás: Ugye megmondtam, hülye vagyok a törihez. 


Nincs nehéz tananyag

Most, hogy tudod, miért alakult ki benned az, hogy nehéz és nem tudod megtanulni, ebből adódik a probléma megoldása is. Ne úgy tekints a nehéz tananyagra, hogy hülye vagy hozzá. Úgy tekints rá, hogy nincs elég háló róla. Most építed és ez lassan megy. Több energiát igényel. 


A tanulás exponenciális

Ez egy exponenciális függvény: 


A tanulás is ilyen. Munka, idő, energia. Sok munka és sokáig tart.  Úgy érzed semmit sem haladsz. De aztán hirtelen megugrik. Pont olyan, mint a vetés és aratás. A  búza aratása sem a vetéstől számított 3. napon történik. És itt van a kutya elásva. Szinte mindenki pont ott adja fel, mielőtt megugrana. 

Ez is lelki mankó. Jusson eszedbe, mielőtt feladnád. Azért még megsúgom. Ha megugrott, utána megint jó ideig vizszintesen halad. Aztán jön az ugrás. 


A két aranyszabály

Azért nem tudom, mert még nincs hálóm. Most építem, és ez lassú. 

A tanulás exponenciális. Vetek, vetek, gondozom és majd hirtelen aratok. 

Az énkép a lényegek lényege. Amit gondolsz, hiszel magadról, úgy fogsz viselkedni. A viselkedésed visszaigazolást nyer és az megint hatással lesz az énképedre. Ez egy körforgás. Az énképrombolást is megállíthatod, ha figyelsz magadra. 

Ha tetszett az írás és ismersz olyat, aki küzd és éppen fel akarja adni mondjuk a nyelvtanulást, küldd el neki. 

Látogass el a másik honlapomra is. Temérdek cikket olvashatsz tanulásról, német tanulásról. 

https://weitzterez.hu/ 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!