Megrekedtél a német tanulásban? Mi az oka?

2019.03.26. 08:55 | Szerző: Weitz Teréz


A kezdeti lelkesedésen túl

Amikor elkezdted a németet tanulni, lelkesen belevágtál a projektbe. Biztosan voltak céljaid. Külföldön szeretnél dolgozni. Kiköltöznél, hogy együtt legyen a család. Ehhez nem kell sok német tudás, épp csak annyi, hogy megértsenek vagy te értsd a németül beszélőt. Ezen túl vagy.


Miért nem fejlődik tovább a német tudásod


Tévhit azt gondolnod, hogy azért, mert külföldön vagy, németek közt, akkor fejlődni is fogsz önjáró üzemmódban. Miért mondom ezt? 

Mert beállt a napi rutin. Ugyanazokkal az emberekkel találkozol. Ugyanazokra a helyekre jársz. Ugyanazt teszed minden nap. Ugyanazt nézed, olvasod. Mindezt már kényelmesen. Igen, elkényelmesedtél. De ez normális. Így működik az agyad. Ugyanis az agyad nem dolgozni akar, hanem pont az ellenkezőjét. Energiát spórol neked, hogy jól érezd magad. Mivel már mindent el tudsz intézni, nem életbevágó a nyelvi fejlődésed.


Mi hajtja az embert a célja felé?


Motiváció vagy félelem. A félelem elmúlt, mert már boldogulsz a meglévő tudásoddal. A motiváció kétféle lehet. Kívülről jövő, vagy belülről fakadó. A kívülről jövő azt jelenti, hogy valakinek meg akarsz felelni. Meg akarsz felelni, mert felnézel rá, mert szereted. Így tanultál akkor, amikor iskolába kerültél! Nem előtte!!! Meg akartál felelni a szülőknek, a tanáraidnak. Talán egy tanárodat szeretted annyira, hogy miatta mélyedtél el bizonyos tantárgyakban. Van ilyen kívülről húzó motivációd?

El kell, hogy áruljam, ez nem az igazi motiváció. El fog múlni. Elmúlt nálad is?  

Az igazi motiváció az, ami belülről hajt, űz, vonz egy cél felé. 


Tudatosítás 


Tudatosodott e már benned, hogy toporogsz a német tudásoddal? 

Érezted magad már kényelmetlenül, mert nem tudtad kifejezni a gondolataid? 

Volt ennek kézzel fogható hátránya az életedben? 

Ha  igen, akkor az első lépést megtetted a kimozdulás felé. Vizsgálódjunk tovább.Keressük meg a motivácó szikráját. 


Újramotiválás 


Miért szeretnél jobban beszélni, érteni, olvasni? Írd le az érveidet. Mindet. Nem egy "ülésből" fogod megtalálni őket. Talán egy- kettő hajtóerőt megtalálsz, de nem mindet. Sőt azt mondom, nem is az igazit fogod felfedezni. Most az a dolgod, hogy a fókuszodat ráirányítsd az önvizsgálatra. Önmagad megfigyelésére. Észre fogod venni a napjaidban azokat a helyzeteket, amikor jó lett volna jól beszélni németül.Jegyezd fel! Ezt az érzést fogod tárolni. Ez az igazi. A büszkeséged. Az elvárás önmagaddal szemben. Hogy fejlődj. 


Duplagondol motiváció


Ha nem találtáltál öngerjesztő inspirációt, akkor használható a duplagondol gyakorlat is. Mit veszítesz,ha nem fejlődik tovább a német tudásod? Írd le a hátrányokat, amik ebből származnak.

Ha végigmentél ezeken a kezdő lépéseken: 

Tudatosítottad magadban, hogy bizony alább adtad. Nem fejlődsz, csak egy helyben toporogsz. 

Megtaláltad a belülről kitörő motivációt.

Vagy ha mégsem, találtál egy újra félelem hajtotta motivációt.


Jöhet a tervezés


Mert tervezés és stratégia nélkül nem fogsz haladni egy tapodtat sem. Vigyázz! Becsap az agyad. Ne feledd! Arra van kiképezve, hogy energiát spóroljon és nem arra, hogy gondolkodjon. 

Mit, hogyan, mikor tanulj, hogy a megrekedt német tudásból egy magasabb lépcsőfokra juss, ezt mutatom meg a jobb agyféltekés német tanulás haladóknak tréningen

https://weitzterez.hu/nemet_tanulas_cpt/halado/

Ha nincs időd, kedved, hogy személyre szabott stratégiát kapj, akkor ez is segít: 

https://karrierkod.hu/blog/nemet-tanulas-tippek-kuelfoldon-dolgozoknak 

   


 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!