Lüscher teszt - Kezdj el ismerkedni önmagaddal!

2012.03.09. 19:23 | Szerző: Weitz Teréz

Lüscher teszt

Mindenki tapasztalta már, hogy a színek hatással vannak érzelmi állapotunkra. Azért dominál a zöld a kórházakban, mert nyugtat. Tudjuk, hogy a vörös a szerelem színe, a narancs ösztönzi a koncentrációt.

M. Lüscher svájci pszichológus fejlesztette ki ezt a színtesztet. Segítségével következtetni lehet az ember személyiségjegyeire. Illetve pillanatnyi hangulatára. Igen közkedvelt teszt, mert gyorsan ad tájékoztatást akár egy állásinterjú keretében is.

A hatékony tanulás kiindulópontja az önismeret. Rajta hát! Kezdj el ismerkedni önmagaddal!

Válaszd ki a számodra legellenszenvesebb színt. Majd a maradék 7 színből válaszd ki a legrokonszenvesebbet. Előtte ne olvass bele az értékelésbe!

Színek

Az értékelés:

1. Sötétkék

Rokonszenves - Érzékeny, kapcsolatkereső, kapcsolatokra kész, másokat tisztelő és mások problémáit megértő ember. Alapvetően megelégedett, kiegyensúlyozott, szeret szemlélődni, passzívan átengedi magát az életnek. Alapélménye a nyugalom, a gazdag belső élet; fő iránytűje az ízlés és az esztétika.

Ellenszenves - Állhatatlan, nyughatatlan, önmagával és a világgal elégedetlen, feszült, menekül a kötöttségek elől, aki a kék színt kedveli legkevésbé.

2. Zöld

Rokonszenves - Önbizalomra, kritikus személyiségre utal, amelyben az állhatatosság a biztonságra törekvéssel, a presztízs és a hatalom nagyrabecsülésével párosul. Nem kedveli a változásokat, inkább a meglévő pozíciója megtartására törekszik és ezt határozottsággal, saját jelentősége tudatában teszi. A világhoz első sorban a logika útján közeledik.

Ellenszenves - Önbizalmában, önérzetében sértett, a jogosan járó megbecsülés hiányától rosszközérzetű ember. Úgy érzi méltánytalanul háttérbe szorítják, esetleg ki is használják.

3. Vörös

Rokonszenves - Hódításra és sikerre vágyó, aktív, energikus, a fizikai fáradtságtól nem félő ember. Fő jellemzője az erős akarat, a gyors elhatározás, az akarat és a tettvágy. Kész a küzdelemre, a harcra, konfrontációkra. A hatalom megszerzésének vágya is megbújik valahol a háttérben.

Ellenszenves - Fáradt, kimerült, leginkább az izgalmakat kerülni vágyó, a nyugalomra áhítozó ember, aki óvni szeretné magát a túlzott igénybevételtől (talán kényelemszeretetből, talán mert a hajsza ártalmaitól, betegségtől tartanak).

4. Sárga

Rokonszenves - Jövőre beállított, optimista, fogékony személy, aki folyton az újat keresi, igyekszik elszakadni a megszokottól, a meglévőtől; épp ezért kicsit állhatatlan is. Tele van reménnyel, bizakodással, mindig bízik a szerencséjében; igényli a változatosságot, az újdonságot, a szenzációt.

Ellenszenves - Csalódott, reményében megcsalt, éppen ezért most már gyanakvó, bizalmatlan emberre utal. A sárga szín „elutasítása” ingerlékenységet, bosszúságot, kiábrándultságot is jelez.

5. Lila

Rokonszenves - A homályos, misztikus, titokzatos dolgokat kedveli a lila színt előtérbe helyező ember; szeret drámai hatással lenni másokra, ugyanakkor szereti, hogy mások is elbűvöljék. Labilis hangulatú, kerüli a kötöttségeket, mert azok nem engednék szabadon érvényesülni; érzékeny és mély intuíciója a legfőbb iránytűje. A megérzést többre becsüli minden okoskodásnál.

Ellenszenves - Aki a lilát elutasítja racionális, realista, tárgyilagos és kritikus beállítottságú ember.

6. Barna

Rokonszenves - Aki a barna színt kedveli legjobban, az a biztonságos, problémamentes életet kedveli. Legfőbb értéke a meleg, meghitt családi fészek, a finom étel és egyáltalán mindaz, ami a testnek kellemes.

Ellenszenves - A barna színt elutasító ember fontosnak tartja hangsúlyozni saját személyiségét, különállóságát, egyediségét, eredetiségét és nem szeretne „feloldódni” kapcsolataiban. E szín elutasítása arra is utalhat, hogy nehézségekkel küzd a test örömeinek zavartalan élvezete terén!

7. Fekete

Rokonszenves - Kőkemény, dacos, elszánt ember, aki szereti a fekete színt, elveiért képes tűzbe menni. A fekete iránti vonzalom a véglegesség, a keménység, a kizárólagosság igényének jele. A kompromisszumra való képtelenséget jelzi. Könnyen lehet, hogy merev elszántsággal tiltakozik valami ellen, vagy esetleg korábbi sérelmeit, csalódásait leplezi.

Ellenszenves - A fekete szín elutasítás esetében is szélsőséget, kategorikusságot jelez, de inkábba lemondásra való képtelenséget, maximalizmust tükröz, melyben nincs helye még oly ésszerű és reális megalkuvásnak sem.

8. Szürke

Rokonszenves - Mindenekelőtt az óvatosság, a védekező elzárkózás, a közösségben való feloldódás, elbújás vágya jellemzi a szürke színt kedvelő embert. Mindenáron kerülni szeretné a konfliktusokat, az izgalmakat, a feszültséget, a felelősséget és általában védekezésre van beállítva. Nem szívesen foglal állást semmiben, főleg mások előtt nem.

Ellenszenves - A szürke színt elutasító embert állandóan feszültségben tartja az a félelem, nehogy az élet valamilyen fontos eseményéből kimaradjon, nehogy valamiről lemaradjon. Ezért aztánakkor is keres és nyüzsög, ha ezzel önmagát is fárasztja, olyan ember, akit mások általában „minden lében kanál” embernek tartanak.

Forrás: http://pszichorelax.hu/

 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!