Ismétlés a tudás anyja - avagy hányszor ismételjek

2017.06.30. 09:45 | Szerző: Weitz Teréz


Emlékezés

Egy régi filmre invitállak. Egy régi filmre a fejedben. Hunyd be a szemed és emlékezz vissza az első csókra. Megvan? Hol történt? Mikor? Este van? Délután? Milyen ruha van rajtad? És a párodon? Mit mondott? Hogyan történt meg az első csók? Mit éreztél?
 

Emlékezés

2001. szept 11. Hol voltál, amikor eljutott hozzád a hír? Mit csináltál éppen? Mit éreztél? Döbbenetet? Lefagytál? Megijedtél? Mire gondoltál? 

Emlékezés
2014, nov. 4. Du. 3 óra. Hol voltál? Milyen ruha volt rajtad? Kivel töltötted az időt? Mit éreztél? Nincs meg? Hogyhogy? Az előző kettőt pedig oly tisztán fel tudod idézni, mintha tegnap történt volna? 

Ismétlés a tudás anyja

Ismétlés a tudás anyja
Mondd, hányszor hallottad már az életedben? Ha valamit nem tudtál, azt mondta tanárod vagy anyukád, hogy biztosan nem ismételted elégszer. Na de mennyi az elégszer?

És miért is nem ismételted elégszer? 
Mert az ismétlés unalmas. Az ismétlés stresszt okoz. Az ismétlés hatástalan
1885. Prof Hermann Ebbinghaus kísérleteket végez a tanulásról. Konkrétan a felejtésről. Meg is alkotja a felejtés görbét. 2 nap múlva ismétlés nélkül a bevitt infó 80%-a elillant
https://hu.wikipedia.org/wiki/Felejtési_görbe


Van egy rossz hírem. Ma még rövidebb idő alatt. 2-24 órád van arra, hogy ne menjen feledésbe. Vagyis elvidd a hosszú távú memóriádba. 

Ismétlés 

Yury Sthyrovot is az érdekelte, hányszor kell ismételni értelmetlen szavakat, ha meg akarjuk őket jegyezni. Kapaszkodj meg! 160- szor. 

Feladat

Olvasd el a mondatot és mondd vissza:
Az idődilatáció és a hosszúság-kontrakció egymásból következő fogalom, a kísérleti bizonyítékok csak a kettő együttes feltevése esetén állják meg a helyüket. A legismertebb bizonyíték a kozmikus müonok bomlása.


Sikerült? 

Ismételni, ismételni, ismételni

Tudod mi a baj? Még mindig a 19. szd-i módszer szerint akarsz tanulni. Ismételem addig, amíg a fejembe nem megy. Pedig valamit nem kell és mégis fel tudod idézni. Minden percét. Miért? Mert érzelmet kötöttél hozzá. Érzelmet a jobb agyféltekéddel. És bumm. Máris tapadt. Intelligensen tanulni

Ismételni, ismételni az bizony magolás. Miért tanulsz? Hogy problémákat oldj meg. Célokat érj el. Használni tudd. Magolással ez aligha megy. 
Ha idegen szavakat, szakszavakat szeretnél megjegyezni, akkor köss hozzá érzelmet. Köss hozzá képet. Csukott szemmel, hátradőlve. Élvezni fogod. Lesz, amit elég egyszer látni és azonnal tudod. Lesz, amit tényleg ismételni vagy helyretenni kell. Na de nem 160-szor! 

die Meeresküste = tengerpart (németül)
19.szd-i módszerrel. Mondogasd addig, amíg nem tudod. dí méreszküszte tengerpart, dí méreszküszte tengerpart, dí méreszküszte tengerpart. 


Jobb agyféltekés hívószó technikával

Mér esküdsz te mindig a tengerparton? Becsukott szemmel lásd a barátodat/ barátnődet egy konkrét tengerparton. Minden évben újra házasodik. Te vagy mindig a tanú. Vihar van, majd elfúj mindenkit. Érzed a hideg szelet, ahogy átjárja lenge nyári alkalmidat.
És ekkor kiáltasz fel: Mér esküdsz te mindig tengerparton!

bosque = erdő ( spanyolul) bozké = kiejtve
Most nem fogok szépen beszélni, de meglátod, hogy mennyire hatásos.

Baszki, én már tudom a az erdőt spanyolul. Érzelem kíséri ezt is. Ha elsőre nincs meg pontosan, semmi baj. Tedd helyre.

Nézzünk egy orvosi szakszót

ileus = heveny bélelzáródás
Iliásznak heveny bélelzáródása van. Éppen hajóznak, felmászik az árbócra és átkiabálja a másik hajóra Odüsszeának: Én vagyok Iliász és heveny bélelzáródásom van. 


Ismételni mégiscsak kell

Igen, ismételni kell. De nem mindegy hányszor. Még azzal is tudsz időt nyerni, ha szókártyára írod a szavakat és tanulódobozból tanulod. Így tudod lekövetni azt, hogy melyiket kell még ismételned és melyiket nem. 
Erről itt hallhatsz többet:


Az ANKI is kiváló arra, hogy csak azt ismételd, amit még nem tudsz.

Nagyon lényeges az, hogy élénkek, részletesek legyenek a képek a fejedben. Maradj benne legalább 5-10 mp-ig. Lehet, hogy eltart akár egy percig is, hogy kitalálj valami baromságot. További 10 mp, amíg látod. Ismétléshez még 5 mp. Összesen 75 mp egy szó. 
Az érzelem és kép nélküli ismétléses módszerrel bizonyították, hogy 1 szó megjegyzése negyed óra. Nem beszélve a gyötrelemről. 

Ha tetszett a tanácsom, oszd meg mással is.
 
Kövess engem itt: https://www.facebook.com/Karrierkod

Ha pedig német tanuláshoz szeretnél tanulási technikákat kapni, akkor itt: 
https://www.facebook.com/nemetettanulok

A hírleveleimet kapod már? 
 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!