Hogyan tudod a koncentrációdat fenntartani tanulás közben

2016.10.17. 08:51 | Szerző: Weitz Teréz


Elemlámpa és a koncentráció

A barátod szülinapi bulija után botorkálsz haza a hűvös éjszakában. Már alig várod, hogy a meleg takaród alá bújhass. Amennyire vártál az önfeledt szórakozásra, legalább annyira vágysz most a pihenésre. 

Táskád mélyéről nagy nehezen levadászod az elemlámpát. -Ideje lenne rendet tennem ebben a kuplerájban. -mormolod félhangosan. Felvillan a lámpa halvány fénye. 3 méterről a bejárati ajtódra irányítod. Feldereng az ajtó körvonala az éj sötétjében. Homályosan. Ahogy közelítesz, úgy szűkül a fényszög és élesedik a kép. Megérkeztél. A fényt most a kulcslyukra irányítod. A szög csupán 5 cm, a lyuk teljesen kivehető, szinte nappali megvilágításban. Minden más körülötte sötétségbe burkolózott. Más nincsen. Csak Te és a kulcslyuk.

A koncentráció olyan, mint a fényszóró

Minél erősebben koncentrálsz a tanulásra, annál élesebb képet látsz a megtanulandóról.

Külső figyelem

Ha nem vagy elég elmélyült, könnyen elkalandozik a figyelmed. Kifelé. Nem várt dolgok könnyedén átveszik az irányítást. Fura zörejek. Egy mozdulat. Szokatlan hangszín a háttérben. 

Belső figyelem

Mi az, ami a belső figyelmedet ébren tartja?

A kíváncsiság. Vettél egy új telefont és szeretnéd felderíteni mi minden mást tud az előzőhöz képest. 

Várakozás. Júniusban Balira utaztok. Minden hír, kép, hangulat, ami Baliról szól magához ragadja a figyelmed.  

Érdekesség. Naplemente minden nap van. Mindig megnézed? És a napfogyatkozást megnéznéd? 

A koncentráció gyilkosa

Multitasking. Büszke vagy arra, hogy Te egyszerre 5 dolgot is tudsz csinálni? Legyél. Van, amikor ez jó. De nem tanuláskor. 

Miért? 

Képzeld el, hogy költözöl. Szépen bedobozoltál mindent. Kategorizáltál, csoportosítottál. Bontod a dobozokat és viszed a tárgyakat a megfelelő helyre. Nappali, fürdő, konyha. Ruhásszekrény, piperepolc, evőeszközök. Szépen haladsz. 

Csengetnek. Ajtót nyitsz. Téves. Pakolsz. Hol tartottam? Ja igen. Csörög a telefonod. Felveszed. Igen, a biztosítási papírok. Nem, most nem jó. Később. Majd, ha rend lesz. Vajon melyik dobozban vannak? Hol tartottam? Ja igen. Csiling. Messenger üzenet. Megnézed. Nem fontos. Hol tartottam? Ja igen. 

Pontosan így működik az agyad. Válogat a bevitt információkból. Szelektál és strukturál. Mit hova? Keres és rakosgat. Mindahányszor megszakítod, újra és újra vissza kell mennie a kiindulóponthoz, hogy tudja hol tartott. 

Nem lenne egyszerűbb neki is és neked is csak pakolászni? 

Megoldás: Mindent zárj el, némíts le. Sőt! Kapcsolj ki! Legjobb, ha az asztalodon csak az van, amit tanulsz. A külső figyelemre csábító eszközök másik szobába!!!

Meddig tudod a koncentrációt fenntartani? 

Ha nagyon de nagyon nagyon koncentrálsz, 3-5 percig. Vagyis ha valami nehezet tanulsz. Ha egy tanár nehezet magyaráz. 

Megoldás: 3- 5 percenként dőlj hátra, lélegezz. Lazítsd le vállad.

Általában 10 percet. Legyen bármilyen érdekfeszítő az előadás, 10 percenként bele kell, kellene tenni egy könnyítést. Egy sztorit. Humort. De releváns legyen! Azután mehet megint a 10 perc. 

Tanulás 20-25 perc. Szünet 3-5 perc. Ritmusban. Az agyad időt kér a feldolgozáshoz. Mit szólnál, ha a költöztető cég kiöntené a dobozaidat egy halomba a lakásod elé? Segíts az agyadnak. 20 perc tanulás után dőlj hátra és gondolkozz az olvasottakról. 

Hol tapasztaltál már olyat, amit tanulsz? Hol tudnád alkalmazni? Milyen példával tudnád alátámasztani? Hogy magyaráznád el egy 5 évesnek? 

Összefoglalva:

Ha tanulsz, akkor tanulj. 

Tarts mindig szünetet. 


Ha tetszett a jótanács és minden írásomat követni szeretnéd, mert hasznos számodra, iratkozz fel a jobb oldali sávban: Megtanulok tanulni  

 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!