Hogyan tanulj úgy, hogy értsd - Feynman módszer

2019.02.04. 13:32 | Szerző: Weitz Teréz

Feynman tanulási módszer


Honnan tudtam, hogy tanulnak a fiaim? 

A szobájuk az emeleten volt. Amikor elvonultak tanulni, rövid idő múlva hallanom kellett a le-föl járkálást és közben azt, hogy beszélnek. Hangosan. Én ezt neveztem tanulásnak. Semmi mást nem voltam hajlandó elfogadni. Csak akkor tudod a tananyagot, ha el tudod mondani a saját szavaiddal. Ha valamit nem tudsz elmondani, akkor azt nem is érted. 

Hogyan szoktattam rá a gyerekeimet a Feynman módszerre? 

Amikor még oviba jártak, már akkor beszéltettem őket. Amit meséltem, azt visszameséltettem. Időnként belekérdeztem. Úgy tettem, mintha nem érteném. 

Első osztálytól kezdve ez volt a menet. Mondd el, amit megtanultál. Így szokták meg. Meg is hallgattam őket. Lehet mondani, hogy ez kikérdezés volt. Nevezheted annak, ha akarod. De hasznos. Amikor meghallgattam őket és valahol megakadt a dolog, ott azonnal kiderült, hogy vannak sötét foltok. Annak utánakerestettem. Mindig elhangzott tőlem: Például????

Eredmény? Még amikor egyetemre jártak, akkor is hangosan előadták az anyagot. 

Max Planck és a sofőrje

Max Planck Nobel-díjas német fizikus, a kvantummechanika megalapítója. Einstein mellett ő tette le a modern fizika alapköveit. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Max_Planck

Max Planckot a sofőrje vitte az előadásaira. Az előadásait mindig hangosan gyakorolta a kocsiban. A sofőrje annyiszor hallotta, hogy már ő is kívülről tudta. Történt egyszer, hogy kitalálták, megviccelik a tudós közönséget. Szerepet cseréltek és a kocsi pilótája tartotta meg az előadást. Hatalmas sikert aratott. Igen ám, de szólásra jelentkezett egy apró termetű tudós. Egy kérdést tett fel az állítólagos Plancknak. Amire persze a sofőr nem tudott válaszolni. De kivágta magát. 

-Nem gondoltam, hogy ilyen egyszerű kérdésre nem tudja a választ. Ezt még a sofőröm is tudja. És átadta Plancknak a szót. 

Nem elég megtanulni, érteni is kell

Mi ebből a tanulság? Ha valamit papagáj módjára el tudsz mondani, az még nem tudás. Akkor tudod, ha el tudod magyarázni, tudsz rá egyszerű példát mondani. És a lényegek lényege! Hol tudod felhasználni az életedben. Mire jó az neked, ha tudod. 

A gimiben tökéletesen megtanultad azt, amit elvártak tőled. Menj haza, tanuld meg. Ha fel tudod mondani az ötös. És kész. Fel is vettek az orvosira. Nos, fel tudod mondani azt, amit a vizsgán kérnek. ÖTÖSRE. De ha belekérdez a prof és nem tudsz válaszolni, akkor baromi hatalmas megahiper nagy baj van. Elmélet ötös, tudás egyes, beteg meghalt. 

Édes mindegy milyen szintű tanulásról beszélek. Gondolom nem mindegy neked sem, ha csináltatsz egy szekrényt egy asztalossal, aki elméletben gyönyörűen elő tudja adni, hogy kell megcsinálni. 

Richard Feynman módszer 

Richard Feynman szintén megkapta a fizikai Nobel-díjat 1965-ben. Imádták a hallgatók. Steve Jobs is a legjobb tanárjaként emlegeti. Azért imádták, mert a világ működését oly egyszerűen el tudta magyarázni, hogy azt bárki megérti.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Richard_Feynman

Az ő nevéhez fűződik a 4 lépéses tanulás módszer. 


1. lépés

Írd fel egy lapra, hogy mit akarsz megtanulni. 


2. lépés

Magyarázd el oly egyszerűen, hogy még egy 10 éves is megértse. Rajzolhatsz közben. Mutathatsz grafikonokat is. Bármi jó, ami hozzásegít egyszerűen megérteni.


3. lépés

Ha valamit nem tudsz elmagyarázni, akkor az a vakfolt. Tisztázd.

    -hiányzik egy láncszem

    -téves, amit gondolsz

    -érthetetlen, valószínű egy idegen fogalom miatt

    -bizonytalan vagy

Ki kell derítened a hiány okát. Nézz utána a könyvben, jegyzetben, keress rá neten. Tisztázd.

 

4. lépés

Magyarázd el újra. Egyszerűen.

Használhatsz szakszavakat, de azokat is tudd saját szavaiddal elmagyarázni. Meséld el. Ez a legjobb kifejezés. Keress rá példát az életből. Hasonlatot is mutass. Kezdd így: Ez olyan, mint amikor...

Például: 

Minden egyszerre történik a világban. Ezt nem tudjuk felfogni.

Ez olyan, mint amikor nézel DVD-n egy filmet. Attól még, hogy egyszerre csak egy jelenetet látsz, az egész film, az eleje és a vége is létezik a DVD-n. 

Elvárom a diákjaimtól az otthoni hangos tanulást

Örök életemben így tanultam. Így tanítottam meg a gyerekeimet tanulni. Ezt vártam el a diákjaimtól. Várom el ma is. Ha prezentálniuk kell egy előadást egy bizonyos témából, az első mondatnál tudom, hogy MEGTANULTÁK -e. Azaz otthon előadták- e. 

Persze, hogy jönnek a kifogások, hogy miért nem. Leggyakoribb, hogy nem akarják zavarni a családot. Ez már az ő döntésük. Meg szoktam kérdezni tőlük, mit szólnának, ha a színészek a premieren szólalnának meg először hangosan. 

Vesd be a Feynman módszert és megérted a tananyagot

Miért nem akarják sokan hangosan előadni a tanultakat? -Hát még a végén kiderül, hogy tényleg nem tudom és akkor annyi a szabadidőmnek. Kutathatok tovább. Mindez tudatalatti döntés. (volt idáig) 

Kapd elő a babád, macid, csacsid, mitbánoménhogymit. Tanítsd meg neki a leckét. Ja, és vedd fel a telódra. De ez egy jó alkalom a páros tanulásra, csoportban tanulásra. Tanítsd. 

Miről döntesz?  

Arról, hogy ki leszel: Max Planck vagy a sofőrje. 

Ugye ez is ismerős? Ki mondta? 

Amit nem tudsz egyszerűen elmagyarázni, azt nem is érted egészen.


Még további tippeket találsz a hatékony tanulásról

Ha szeretnél végre tanulni tudni, válogass a bejegyzéseimből. 

Mindjárt ajánlok is egy ide vágót: https://weitzterez.hu/tanulj-ugy-hogy-ne-felejts/

A komplex hatékony tanulás módszerét megtanulhatod tőlem egy két napos képzésen:

Katt ide a részletekért: https://weitzterez.hu/tanulas-treningek/

De ha nem tudod megoldani a személyes részvételt, válaszd az online opciót. 

Katt ide a tanmenetért:https://weitzterez.hu/tanulas/tanulj-meg-tanulni/ 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!