Hogyan lettél sikeres Németországban? -8 válasz

2019.12.17. 08:25 | Szerző: Weitz Teréz


Hisznek a csodamódszerekben

Néztem Sváby András műsorát. A nevével, fotójával csaptak be beteg embereket. Cukorbetegeknek kínáltak csodagyógyszert, amivel 2 hét alatt meggyógyulnak. Több millió  bevételre tettek szert a csalók. Sváby felhívta az emberek figyelmét, hogy nincs csodaszer. Ami gyanús, azonnali megoldást ígér, annak nem szabad bedőlni. 


Nyelvtanulás csodamódszer

Jól működik az átverés a nyelvtanulásnál is. Azt ígérik, hogy egy éjszaka meg lehet tanulni egy nyelvet. Csak felteszel egy kütyüt a fejedre és reggelre beszéled a nyelvet. 

Vannak, akik ennyire nem merészek, ők 2 hetet ígérnek. Nem kell tenni semmit, csak felveszel egy szemüveget, hátradőlsz és ennyi a tanulás. Mire visszajössz a racionális világba, beszéled a nyelvet. Legtöbbször valamilyen feltalálóra, professzorra hivatkoznak. Fotót is mellékelnek hozzá. Ha rákeresel a neten, azonnal kiderül, hogy nem létező emberre hiatkoznak. Felturbózzák a hatást azzal, hogy kamu FB profilok hozzászólásait képernyőfotózzák. 


Miért vagyunk ennyire naivak? 

Kik azok, akik bedőlnek a csalásnak? Akik még mindig nem fogták fel, hogy semmi sincsen ingyen. Sem a tudás, sem a nyelvtudás, sem az edzett test, sem a karcsú alak. Az élet igazságos. Legalábbis e téren. Csak a befektetett munka az, ami eredményhez vezet. Mérhető eredményhez, javuláshoz. A természet törvényei működnek. Ha elveted a magot, gondoznod kell. Várnod türelemmel. Ha majd eljön az ideje lesz belőle termés. Majd arathatsz, de csak akkor, ha jól végezted a munkádat.

 

Fejlődött a német tudásod 2019-ben? 

Itt az év vége. Ilyenkor mindig összegzem az évet. Mit tettem bele a kalapba, a közös kalapba, amivel jobbá tettem a világot és természetesen önmagam. Erről itt olvashatsz:https://karrierkod.hu/blog/en-igy-valositom-meg-celjaimat

Tedd meg Te is. Nézz vissza. Többet tudsz, mint januárban? Megtettél mindent, hogy elérd céljaidat? Megvalósítottad a januári nagy elhatározásodat? Vagy a nagy elán után visszahúzott a régi szokásrendszered a tunyaságba?


Rengeteg sikeres nyelvtanulót látok

Elhatározás után valóban megcsinálták. Elindultak külföldre. Némi kis nyelvtudásukat folyamatosan fejlesztik. Mert nem elégedtek meg azzal, hogy kaptak valamilyen munkát. Oly sokan hívnak, írnak örömükről, sikerükről. A sztori általában azonos. Kint nem kaptak végzettségüknek megfelelő állást. Ahhoz, hogy jobb munkát kapjanak, tanulni kellett. Először a nyelvet, majd új szakmát. A ranglétrán úgy lehet előbbre jutni, hogy nyelvvizsgát tesznek. Gyakran szakmait is. És megcsinálják. Hogyan? Le nem veszik a szemüket a célról. Dolgoznak, tanulnak, küzdenek. Bár ez nem jó szó. Nem is szeretem, mert a német tanulás nem szabad, hogy küzdés legyen, hanem élvezet. Meg is teszek mindent azért, hogy így legyen. 

 

Hogy csináltad?

Igen, ezt meg szoktam kérdezni, amikor valaki lelkesen hív, hogy beszámoljon a sikeres nyelvvizsgájáról, vagy arról,hogy már főnővérként dolgozik. Kinevezték a külföldi csapat élére. Magasabb pozícióba lépett. Sok-sok- sok ilyen példát tudnék fesorolni. A válasz mindig ugyanaz. Nem adtam fel. Tanultam folymatosan és tanulok még mindig. Elvégeztem ezt és ezt az iskolát. Nem volt könnyű az elején.

Büszkén mondom, engem mindig megemlítenek. Az iránymutatásom, a módszereim, a motiváló erőm, az írásaim támogatták a fejlődésüket. Ezért is merem bátran kijelenteni, hogy igen, én tettem azért, hogy jobbá váljon a világ. 


Hogyan tanulják ők a németet? 

Ahogyan javasoltad. Szinte mindig ez a válasz.

-Na de mégis. Mi az, amit elfogadtál és rendszeressé tettél?  

- Minden áldott nap tanultam szavakat, kifejezéseket. Megszabtam a napi adagot. Ha fáradt, beteg és elkeseredett voltam, akkor is. Legfeljebb kevesebbet. Még most is ezt teszem. Már gyorsabban haladok. 

- Mindig megkérdeztem, ha valamit nem értettem, azt feljegyeztem és másnapra megtanultam. 

- Rendszeresen olvasok. De nem csak olvasok, hanem abból is tanulok. Kiírom azokat a szavakat, amiket én is használok magyarul, de németül nem tudom. 

- Megkértem németeket, ha valamit rosszul mondok, javítsanak

- Folyamatosan tanulok nyelvtant is. Szépen komótosan, ahogyan javasoltad. Tényleg meg kell, hogy érjen. 

- Már nem zavar, ha rosszul mondom. Megszólalok. Gyomorgörcs sincs. Elmúlt, elmúlasztottad. 

- Nem igaz az, hogy az értést gyakorlás nélkül meg lehet tanulni. Hallgatok olyan podcastokat, amiket javasoltál. 

- Kapcsolódom csoportokhoz, egyesületekhez. Alkalmazkodom a szokásaikhoz, elfogadom azt. 

Folytathatnám, de ezek a szinte mindenki szájából elhangzó mondatok. 

Mivel is zárhatnám e visszatekintőt? 

Minden áldott nap jusson eszedbe: 

A jövőd attól függ, hogy mit teszel ma. (Mahatma Gandhi)

 

  

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!