Hogyan kezdjem a német tanulást?

2017.04.17. 11:00 | Szerző: Weitz Teréz

Szótanulás németül 

Hasonló szavak nemzetközileg, magyarul, angolul, németül

Ha azt mondom Neked német tanulás, a legelső ami eszedbe jut, hogy német szavakat kell tanulnod. Na de igazán nem mindegy, hogyan teszed. És persze, hogy lesz olyan, ami azonnal megmarad. Már van róla, valami ismereted, emléknyomod. Magyarul is használjuk. Früstükölni, zurükkolni, spájz, gang. Ha angolul már tudsz, akkor van egy csomó szó, ami nagyon hasonlít. Haus, Tochter ( tohter)- daughter (dótör), Finger, Person,Wind. A nemzetközi szavaknak egész listája van, amit már tudsz. Universität, Funktion, Dokumentation, Dominanz, Maschine.

Szótanulás németül hívószó technikával

Ezzel a technikával 1 óra alatt 120 szót is meg lehet tanulni. Örök életemben ezzel a német szótanulási módszerrel tanítottam a dikjaimat. Tanítom most már a technikát a tréningjeimen résztvevő felnőtteknek is. Próbáld ki. Garantálom a sikert.  http://karrierkod.hu/blog/20-nemet-szo-5-perc-alatt 

Problémaként felmerült, hogy sokáig tart ilyen mondatokat kitalálni. Valóban kell hozzá egy kis idő és gyakorlat. Az 1 óra alatt 120 szót nem is arra értettem, hogy Te találod ki a hívószót és a mondatot, hanem én már kitaláltam őket. Lassan elkészül a szókártyacsomag, ami A1-től B1-2 szintig tartalmazza az általam kiötlött mondatokat. 1780 szavas csomag ráadásul 550 kézzel rajzolt extrém képpel segít is megjegyezni a német magyar szavakat. Csak ránézel és kész, tudod magyarul és németül. 

Szótanulás németül hagyományos módon

Tanulhatsz úgy is szavakat, hogy addig ismétled, amíg meg nem jegyzed. Magolod, bal féltekével. De biztosan nem hallottad még, hogy átlagban hányszor kell ismételned, hogy valóban megtanuld. Elárulom. HARMINCSZOR. A nagyon durva benne az, hogy ennyi gürcölés után is csak 38% marad meg hosszú távon. 

Na akkor melyik a gyorsabb? 1-2 percig gondolkodni valami őrültségen, amit csak egyszer-kétszer kell ismételni és hosszú távú tudás lesz belőle. Vagy harmincszor mondani, mondani, utálattal? 


Milyen német szavakat tanulj meg először

A természetes német tanulás híve vagyok. Másoljuk le a kisgyermeket. Milyen szavakat tanul meg először? Néhány igét és főnevet a közvetlen környezetéből. Magából indul ki. " Hol a szeme? Hol a pocija?" Az őt körülvevő embereket, tárgyakat. Igéket, amik az alapszükségleteihez kellenek. Majd halad magától kifelé. Lakás, udvar, utca, óvoda. A Te estedben ugyebár a munkahely. A munkádhoz tartozó kifejezések. 


Hogyan jegyezd meg a német névelőket 

Megkérdeztem már sokszor kezdő német tanulókat, hogy mi a legnehezebb a német tanulásban. A névelők volt az első 3 helyen. Hát én bizony azt mondom, nincsen egyáltalán nagy baj, ha nem tudod a névelőjét. Attól még lehet érteni, amit mondani akarsz. De idővel nem árt, ha tudod őket. És ha van ilyen szuper módszer, amivel azonnal meg tudod jegyezni a névelőket, akkor miért ne tanulnád meg rögtön. Itt találod :http://karrierkod.hu/blog/hogyan-jegyezd-meg-a-neveloket

Hogyan beszélj németül azonnal érthetően

Képzeld el, hogy sosem láttál erdőt. De egy reggel egy sűrű erdőben ébredsz. Látod magad körül a fákat. Tudod, hogy az fa. Meg is tapogatod. Mennyi van? Végeláthatatlan. Nem tudod mennyi. Látod, hogy van törzse, ágai, levelei. Ha nem tudsz madártávlatból rátekinteni a fákra, akkor sosem tudod meg, hogy az egy erdő. Sosem tudod meg, hogy mekkora, hogy a facsoportok, ösvények, bokrok, tisztások hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Az értelemig az erő belsejéből aligha lehet eljutni. 

A német nyelvtanra tekints úgy, mint egy erdőre. De közelíts rá madártávlatból. Rögtön látod, hogy nem is olyan nagy ez az erdő. Fentről még azt is meglátod, hogy milyen fák vannak a német erdőben, amelyek a magyar erdőben nincsenek. Megnyugszol, mert tudod mettől meddig tart.  Azonnal világos lesz, hogy milyen nyelvtanra van szükséged a német tanulásod kezdetén. Ezt kiválasztod fentről. Csak akkor ereszkedsz alá a fához. 

A NÉMET NYELVTAN TÉRKÉP ezt az elvet követi.

Csináljuk! Itt a német nyelvtan erdeje. Ugye, hogy nem is sok! Középről, 11 órától indulj. Ige, főnév, melléknév, névmás...Először csak az első kört. Ne menj a részletekbe.


Hogyan alkoss mondatokat kezdő német tanulóként

1. Igeragozás

De azt sem kell rögtön teljesen. Hanem? Inni = trinken. Levágod a végéről -en-. Marad a trink. Ehhez ragasztgatsz. Először csak E/3 személyben t- betűt. Iszik= trinkt. T/3-ban visszateszed az -en-t. Isznak= trinken. Ha ez már megy, akkor jöhet, én iszom= ich trinke És így folytatod, amíg mindegyik személy nem rögzül.

2. Személyes névmások 

Ez a következő, amit mindjárt a német tanulás elején tudnod kell. Erre is mutatok gyors megoldást.3. Toldalékok vagy németül elöljárószók, prepozíciók

Magyarul megtoldom a szót: papá-val. Németül elöl jár:  mit Opa. Ha nem jól ragozod a főnevet, attól még érthető. De a prepozíciókat tanuld meg az elején. Ha azt tudod, akkor lehet érteni. 

Persze, hogy mutatok rá egy módszert4. Mondatszerkesztés

Már tudsz igét ragozni. El tudod mondani, hogy ki csinálja. Tudod a személyes névmásokat. Azt is meg tudod mondani, hogy ban, elé, val, hoz, nak....Jöhet a mondatszerkesztés.

Baromi egyszerű, mert szabályos. Alany, állítmány, többi. Első helyen van, aki csinálja. Utána jön az ige és feltöltöd amivel kell. Tárgy, idő, hely...Én szimbólumokkal dolgozom. (Jobb agyfélteke) Használj Te is jeleket. Nézzünk egy példát a fenti lépések szerint

A család(om) vasárnap a kertben grillez. 

Meine Familie grillt am Sonntag im Garten. 

Az apa viszi ma a gyerekeket az állatkertbe. 

Der Vater bringt heute die Kinder in (den) Zoo.


Hogyan folytasd a német tanulást kezdőként

A folyamatos szókincsbővítés ugyebár természetes. Ha a fenti nyelvtant már automatisch tudod, akkor mehet a főnévragozás. A módbeli segédigék is gyorsan kellenek. Majd a múlt idő. De ha szükséged van a feltételes módra, akkor tanuld meg annak az alapjait. 

Mindig, mindig menj vissza madártávlatra és onnan közelíts. 


A német nyelvet könnyű megtanulni

Tanítottam 3 évben Németországban németeket magyarul. 2 hetes kurzusban. Na az volt a nehéz feladat. Mindig megkérdezték, hogy mondjam már meg miért. Ok, mondtam egy szabályt. De 2 perc múlva jött egy hasonló és már nem is működött a séma. Ebben semmi logika és rendszer, mondták a hallgatók.

A német nyelv logikus, rendszerben felépíthető, kiszámítható.  A betűket ugyanúgy ejtik. Azt olvassák, ami oda van írva. Jajj el is felejtettem. Mindjárt az elején tanuld meg őket. Tehát németül tanulni könnyű.  Hol tanulhatsz még tőlem? 

Kövess engem a FB oldalon, ha tetszik a módszerem. Nem hagyományos oldalt vezetek, hanem olyat, ahol tanulhatsz a segítségemmel.

https://www.facebook.com/nemetettanulok

A NÉMET NYELVTAN TÉRKÉP tartalmazza azokat a témaköröket teljes részletességgel, amiket a TARTALOM képen látsz. A VIDEÓN  pedig elmagyarázom egyszerűen, érthetően, hétköznapi nyelven a német nyelvtant. Ráadásként azt is elmondom, hogyan tudod könnyen megjegyezni.

http://karrierkod.hu/megrendeles/nemet-nyelvtan-terkep

A Minden nap németül magazin havonta megjelenő kiadványában egy cikket feldolgozok. Hogy ne csak olvasd, hanem megmutatom azt is, hogyan tanuld meg úgy, hogy a gyakorlatban is használhasd.

https://www.mindennapnemetul.hu/

 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!