Hogyan készülj fel egyedül a nyelvvizsgára?

2018.09.24. 12:54 | Szerző: Weitz Teréz


Középfokú német szóbeli nyelvvizsgára milyen könyvből

Rengeteg nyelvvizsgatípus közül választhatsz. De mindegyik nyelvvizsgának a témakörei hasonlóak. Család, egyén, lakás, közlekedés, kommunikáció, utazás, egészség...

https://nyak.oh.gov.hu/doc/akk_vizsgarendszer.asp

Válassz egy nyelvkönyvet, ami tartalmazza ezeket a témaköröket. Érdemes olyat keresned, amihez van szószedet. Nagyon szuper lenne az olyan, amihez hanganyag is van. Sajnos nem mindegyikhez találsz. Én Horváthné Lovas Márta Zwanzig weniger eins könyvét javaslom alapnak. 

https://www.libri.hu/idegen_nyelvu/konyv/zwanzig-weniger-eins-egy-hijan-husz.html?gclid=Cj0KCQjwlqLdBRCKARIsAPxTGaVnF3vT-Vp0n897UCn83C8_Wu1iw8yMRw1qUZaawKzbyA2VzTD4k48aAoxtEALw_wcB

Hátránya, hogy nincs hozzá hanganyag. 

Ha alapfok alatt vagy, akkor ez is jól használható: 

https://www.libri.hu/konyv/Tarsalgas-szituaciok-kepleirasok-nemet-5.html

Ha az alapfokon túl vagy, akkor válaszd az 1000 kérdést. C1-ig tudsz vele készülni. 

https://nyelvkonyvbolt.hu/shop/nyelvkonyvek/vizsga-elokeszito/egyeb/1000-fragen-1000-antworten-1000-kerdes-es-valasz-nemet-felsofok-bovitett-2-kiadas

Mennyire kell helyesen beszélni a szóbeli nyelvvizsgán

A középfokú szóbeli nyevvizsgán meglehetősen sokat könnyítettek. Folyamatos legyen a beszéded, sok szókinccsel. Legyen mondanivalód a témához és legyél közlékeny. Ne kelljen kihúzni belőled a szót. A diákjaimnak rögtön az elején megtanítom azt, hogyan lehet rizsázni. Úgy szoktam mondani addig beszélj, amíg nem kapod a következő kérdést. Tehát a nyelvtani helyesség nem annyira fontos. Lehessen érteni a mondandódat. Persze azért súlyos nyelvtani hibákat nem szabad elkövetni, mert az gátolja a megértést. Ha pl. nem használod helyesen a múlt időt, a feltételes módot, akkor az már érthetetlen lesz. Ha a szórendet rontod, a melléknév vagy esetleg a főnévragozást, az nem olyan nagy baj. Hiszen, hogy den vagy dem, vagy -e, -en van e a melléknév végén, az nem annyira zavaró. Meg el is lehet nyelni. 

Dolgozd ki a témaköröket

Hallásértés gyakorlása 

Ha van a szöveghez hanganyag, akkor azzal így tedd: https://weitzterez.hu/nemet-tanulas-felnotteknek-otthon-egyedul/

Bevallom, alig találtam olyat, ami nekünk megfelelt. Ezért a Minden Nap Németül magazint használjuk. Annyit változtattunk, hogy a cikket kézzel leírjuk magyarul. Utána hallgatjuk úgy, hogy a magyart közben követi a szemünk. Egyszerre elég egy-egy bekezdést feldolgoznod. Idővel rááll a füled. Sőt a kiejtésed is szépen idomul. 

Hallásértést gyakorolj netről. Dömping van belőle. https://www.audio-lingua.eu/?lang=de

https://www.duden.de/digitales/podcast

Menj a mentorhoz

Ha végeztél a témakörrel, akkor add oda a kiinduló szöveget a mentorodnak. Olvassa el. Kérd meg, hogy beszélgessetek a témáról. Csak akkor állítson le, ha nem lehet érteni, amit mondani akarsz. Menet közben ő készíthet jegyzetet a nagyobb, hubáidról. De csak utána beszéljétek meg őket. Biztosan lesznek típushibáid. Ezeket elég egyszer helyretenni. Utána figyelni rá, hogy ne kövesd el. 

Készülés a középfokú szóbeli vizsgára

Átvetted az összes témakört. Kezdj el a nyelvvizsgatípusok közt keresgélni. Melyik lesz testhezálló. Szerezz rutint a feladatokból. 

Mi van benne? Beszélgetés a vizsgáztatóval. Képleírás. Szituáció. Problémamegoldás. Prezentáció. Segítek a döntésben itt: 

https://weitzterez.hu/milyen-nyelvvizsgat-valasszak/

Irány a német szóbeli vizsga. 

 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!