Hogyan jegyezzem meg a névelőket, szavakat, többesszámot, erős igéket

2017.02.13. 08:54 | Szerző: Weitz Teréz


Hogyan jegyezzem meg

Német nyelvleckéket kínáló online felületből Dunát lehet rekeszteni. Nem szándékozom a sorba beállni. Én bizony mást csinálok. Nem azt mondom, hogy mit tanulj meg, ha németül akarsz beszélni, hanem azt, hogyan tanuld meg, hogy valóban azonnal beszélj. Hogyan jegyezd meg a megjegyezhetetlennek tűnő dolgokat. 

Akár nyelviskolában tanulsz, akár magán órákat veszel, netán még suliban tanulod a németet, mindenütt dézsával öntik rád a tanulnivalót. De olyan segédeszközt, hogy hogyan is fogod megjegyezni a névelőket, szavakat, vonzatokat, kötőszók szórendjét, arra nem sok példát találsz. 

A német tanárok célja, hogy lehető legrövidebb időn belül memorizáld az általuk leadottakat. Kínálnak némi tanulást segítő trükköt. Ezek jók, én is javaslom őket. 

Tanuld a szavakat szókapcsolatban, gondolkozz németül, ne fordíts szóról szóra, ismételj, írd le többször a szavakat, névelővel tanuld a főneveket, szókártyázz.

Összességében ezt hallod?  Tanuld meg kívülről, ismételj, gyakorolj.

Én mást kínálok: Tanulási stratégiát, mnemotechnikákat. Képalkotó módszert, ami a jobb agyféltekés tanulás, hosszú távú tudás lényege.

Hogyan jegyezd meg a névelőket

Azt biztosan hallottad, már, hogy színeket társítasz a nemekhez. Egy kicsit működik is. De nem az igazi. 

Helyette nevezz ki a lakásodban 3 helyiséget. Egy hímnemű, egy nőnemű és egy semleges nemű helyiséget. 

Ha állandóan eltéveszted egy főnévnek a névelőjét, helyezd el a megfelelő helyiségben. 

der Bus 

A nappalid a hímnemű. Képzeld el, hogy egy turistabusz rohan a nappalidba és bedönti a falat. Vigyél bele érzelmet. Mennyibe kerül a felújítás?  

Hogyan jegyezd meg a többesszámot

der Park, die Parks

Lásd képben, ahogyan a ti parkotokat egy óriáskígyó (S)  körbekeríti. Nem mersz belépni. Idézd fel a képben a félelem érzését is. 

Hogyan jegyezd meg az erős igék múlt idejét

trinken, trank, hat, getrunken

a= Affe 

u= Unterhose

Egy majom alsónadrágban whiskyt iszik. Látod, hogy kellőképpen részeg. A majom és az alsónadrág is legyen konkrét. A majom a Tarzánból, az alsónadrág a tiéd. 

Hogyan jegyezd meg a szavakat

Erről már nagyon részletesen írtam. 

http://karrierkod.hu/blog/20-nemet-szo-5-perc-alatt

Hogyan jegyezd meg a KATI- s kötőszavakat

Nem szólok egy szót sem, mégis tudni fogod. Figyeld meg és utána rajzold le Te is. Kreatívnak lenni

Most biztosan azt gondolod, hogy ehhez kreatívnak kell lenni. Valóban. De minél több ilyet találsz ki, annál gyorsabban jön majd az ötlet. 

Döntsd el Te magad. 

Magolsz hagyományos módon, újra és újra. Időt, energiát beletéve. A végeredmény mindig ugyanaz lesz, elfelejted. Add össze hány percet szánsz a magolásra mindhiába.

Megállsz egy kicsit, ha valamit képtelen vagy memorizálni. Kitalálsz rá valamit. Csak egyszer kell tenned, nem több, mint 1-2 perc. Végeredménye, hogy örökre megjegyzed. 


Biztosan Neked is vannak ösztönből jövő trükkjeid. Oszd meg velünk. Mit, hogyan jegyeztél meg? 

Ha a hírlevélre feliratkozol, ne várj tőlem ingyen német órát. Azt írom le, hogyan tanuld a németet. 

  


 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!