Hogyan írj nyelvvizsgán levelet, esszét, fórumbejegyzést

2015.06.23. 14:09 | Szerző: Weitz Teréz


Hogyan válassz témát írásbeli nyelvvizsgán


Sokan már a témaválasztásnál követik el az első hibás lépést. Ha olyan nyelvvizsgára mész, ahol választhatsz nyelvvizsga témakörök közül, akkor ne azt válaszd, ami neked szimpatikus. Első lépés, hogy gondolkozz el azon, melyikhez van mondanivalód, melyik témáról van több ismereted. Ne sajnáld rá azt a 2-3 percet.

Nézd meg alaposan, mi a nyelvvizsgán a feladat

Nem szabad elsiklani afelett, hogy milyen fogalmazást kell írnod.

Levelet- baráti, hivatalos vagy olvasói

Véleménykifejtést-kommentárt

Fórumbejegyzést

Esszét

Ugyanis a formai elemeket már itt el tudod rontani, ha nem fókuszálsz a vastagon szedett feladatmeghatározásra, csak a tartalomra. 

Írj vázlatot

Hogy miért nem írnak vázlatot a nyelvvizsgázók, nem tudom. De vázlat nélkül ezerszer nehezebb megírni bármit, mint előtte megtervezve. Miért is? 

>nem tudod betartani az arányokat

>a végén rájössz, hogy kevés, ezért toldozod, foltozod

>nem lesz meg a kohézió, vagyis a mondanivaló közti összefüggés

>a tartalomra koncentrálsz az íráskor és ezért nem tudsz a nyelvtanra figyelni

Hogyan írj vázlatot

Hunyd le a szemed és képzeld el magad abban a szituációban, amit várnak tőled. Mondjuk, ha ez egy panaszos levél, mert nem voltál elégedett a szállással a nyaralás alatt, akkor azt lásd magad előtt. Utána elmetérképben írd le középre a címet, majd abból kiágazva a 4-5 irányítószempontot. Mindegyikhez csak kulcsszavakat. Valahogy így. De Neked csak 4 ág lesz, mert általában 4 irányítószempot van. Számolj

Hogyan számolják a szavak számát? Megszámolják a szavak számát  az írásodban egy átlagos sorban, azt beszorozzák a sorok számával.

Tervezésnél neked már tudnod kell, hogy a te esetedben 7-8-9 szó van egy sorba? Osztasz, szorzol, hogy hány irányító szempont, azaz bekezdés van, mennyi sort kell kreálnod egy bekezdésben. Persze ezt már a vizsga előtt érdemes begyakorolni.

Írjál e többet

Nem ajánlom. Ha többet írsz, több az esély a hibára is.

Formai elemek betartása

A legkönnyebben lehet itt pontokat nyerni vagy veszíteni írásbeli nyelvvizsgán. Csak egyszer kell megtanulnod a helyes formulákat.

megszólítás

dátumozás

kell e cím vagy tárgy

kezdő mondat

befejező mondat

elbúcsúzás

kell e átvezetés a két bekezdés között vagy nem. Például barátinál véleménykifejtésnél, esszénél igen. Hivatalos levélnél nem. 

Tanulj meg mobil kifejezéseket

Ha olvasói levelet írsz, akkor mindig utalnod kell az első mondatban, hogy mire reagálsz. 

Hallo Leute,

ich habe den Zeitungsartikel über die Essgewohnheiten der Jugendlichen gelesen. Ich finde das Thema wircklich aktuell.

Úgy szoktam mondani, hogy aki olvassa a leveled anélkül, hogy látta volna a feladatot, akkor is értse, hogy miért írsz, miről beszélsz.

Rengeteg könyvet találsz, amiben ilyen kifejezések összegyűjtve megtalálhatóak. Ami elrettenti a nylvvizsgázót az az, hogy rengeteg. Sokat akar a szarka, vagy a kevesebb több szólások itt is érvényesek. Ne akard mindet bevágni. Csoportonként tanulj meg 1-2 kifejezést.

Einfach schreiben- Sominé Hrebik Olga könyvét használjuk a leggyakrabban, mert B1-B2 szinten találunk benne példákat mindenfajta fogalmazásra.

Ellenőrzés

Ha elkészültél, olvasd át újra. De tudnod kell, hogy az agy egyszerre csak 1 dologra tud koncentrálni. Tehát módszeresen ellenőrizz. Nézd meg a mondatszerkesztéseket. Majd nézd meg az igealakokat. Múlt időket. Főnév, melléknévragozásokat. Annyiszor olvasd, ahány szempont szerint kontrollálsz. 

Időhiány

Most biztosan azt mondod magadban, hogy ennyi idő nincs az írásbeli nyelvvizsgán a fogalmazásra. És kérlek igazad van. Mert ezt előtte kell így begyakorolni. Élesben már automatikusan működik. Amikor tanultál autót vezetni, vizsgázni nem úgy mentél, hogy ott fókuszáltál a kuplungra váltásra, gázra, tükörre. Ugyebár? 

Német Nyelvtan Térkép

Nélkülözhetetlen a nyelvtanhoz a Német Nyelvtan Térkép. Azért imádjuk, mert egy pillanat alatt megtaláljuk benne, hogyan csináljunk meg egy feltételes mondatot. Passzívban kellene írni? Semmi gond. Kinyitjuk a passzív térképet és lekövetjük. Azonnal megtaláljuk a képletét. Gondunk van a melléknévragozással? Sec-perc alatt, keresgélés nélkül ott a helyes megoldás. 

http://karrierkod.hu/megrendeles/nemet-nyelvtan-terkep

  

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!