Hogy legyek kreatív?

2018.04.24. 08:39 | Szerző: Weitz Teréz


Asszociáció és kreativitás

Esős nap. Tele gondokkal. Egyszer csak megérzel egy ismerős parfümillatot. Azonnal kirángat a fejedben kavargó sötét jövőképből. Eszedbe jut az egykori szerelmed. Ezt az illatot használta. Milyen bölcs meglátásai voltak! Igen, ezeket később Oshonál olvastam. Remélem megjött a könyv, amit rendeltem. A könyvesboltban a csaj hasonlít a főszereplőre a Testről lélekről filmben. A Terápia sorozatra, jó rákattantam. 

Kreatív alkotók

Sosztakovics fejben írt zenét. Egy barátja így mesélt róla. Fociztunk. Majd eltűnt. 30-40 perc múlva visszajött játszani. Vacsoráztunk. Felpattant. Megint elszivárgott. Később visszaült közénk. Azután egy hétig nem láttuk. Egyszercsak megjelent, borostásan, kimerülten. Megalkotta a String Quartettet.

Leblokkolsz

Neked esik egy kollégád. Dühösen egy csomó dolgot a fejedhez vág. Te pedig ott állsz némán. Egy épeszű válaszod nincs rá. Mindtha törölték volna a memóriád. Hazafelé a kocsiban egyszer csak jönnek a mondatok, amiket válaszolnod kellett volna. A semmiből. Már nem is nagyon foglalkoztál a szituval. 

Hogyan működik az agy? 

Neurológusok az agynak azt a hibásnak hitt működését vizsgálták, hogy miért esik ki az ember a koncentrált állapotból. Például autóvezetés közben, balesetet okozva. Miért kószál el a figyelem miközben olvasol. 

Majd arra jutottak, hogy ez nem lehet véletlen. Kell, hogy legyen értelme, amiért mindenki ezt csinálja. Rájöttek, hogy ez bizony nem is hibás működés. 

Kreativitás kísérlet

Mit lehet egy téglával csinálni? Kreatív ötleteket kellett kitalálni a kísérletben résztvevő csoportoknak.  Az egyik csoportnak folyamatosan ötletelni kellett. A második csoport szünetet tarthatott. A harmadik csoport, miután kitalált néhány felhasználást, más feladatot kapott. Számokat mutattak nekik és meg kellett állapítani, hogy páros, vagy páratlan e a szám. 

A tégla felhasználási lehetőségeinek összesítésénél a 3. csoport sokkal eredetibb ötleteket gyártott. 

Így lehetnek jó ötleteid

Nappali álmodozás. Semmittevés, bambulás, unatkozás, koncentrációt nem igénylő mókolás. 

Ha kreatív ötletre van szükséged. Ha valamilyen problémát meg kell oldanod, akkor foglalkozz egy ideig a témával. Fogalmazd meg a problémát. Majd kezdj bele valamilyen más tevékenységbe. Olyanba, ami rutinból megy. Hámozz krumplit, sétálj, takaríts. Ki fogod kelteni a megoldást. Igen, kelteni. Ezt inkubátor jelenségnek hívják a neurológusok. 

A tudatalattiban akkor folyik a felfedező munka. Az ötlet megtalálása ugyanis az elmédben lévő összes lenyomat közti szabad száguldás. Asszociációból biszociáció. Asszociáció a logikus egymáshoz tartozás, a biszociáció az egymáshoz semmi köze infók összekapcsolása. Tulajdonképpen az a kacskaringó, ahogyan a parfümtől eljutottál a Terápia sorozatig. 

Mondom, a meglévő lenyomat az agyban. Tehát minél többet tudsz, annál több megoldásod lesz. A sokból megszületik a legjobb. Kikeltetted. Várakozással.

Milyen a jó ötlet

Szokatlan, meglepő, nem is logikus. Nem tudja az általad tudatosan terelgetett racionális nyomozó a fejedben megtalálni. Mert az értelem csak logikus lehet. Itt pedig pontosan nem logikusra, hanem ellenkezőleg, logikátlanra van szükséged. 

Hogy ez nekem miért nem jutott eszembe! Írtam már róla https://weitzterez.hu/9-1-lepes-es-megszuletik-benned-az-inspiracio/

Mi az inspiráció? Sugallat. Súgja a fejedben az alkotó. Nem üvölti, mint a logikus elme. In- spirál= spirálba kerülnek a gondolataid. Add meg neki a lehetőséget. Mivel? 

Tanulj sokat. Legyen az elmédben sok "TUD" idegsejt és egyre kevesebb "LYUK" idegsejt. 

Merj nappal is álmodni.

Az írásaimat kövesd itt is. https://weitzterez.hu/blog/tanulas-blog/ Sőt leginkább ott találod meg az újakat. 

Keress itt: https://www.facebook.com/Karrierkod/

és itt: https://www.instagram.com/weitzterez.hu/

Ha hallani akarsz itt: https://www.youtube.com/channel/UCW0vmuYOExJFPTsBSnMlLjA/videos?view_as=subscriber

Ha nem akarsz lemaradni az okosításról, iratkozz fel a hírlevélre. Karrierkód minden keddden. 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!