Gyors és Hatékony Tanulás Zenével, avagy Milyen Zenét Mikor

2012.04.17. 20:16 | Szerző: Weitz Teréz

Gyorsan tanulni szuggesztióval

Hallottál már biztosan a szuggesztióról. Tudod, szoktuk mondani: szuggerállak téged. Lozanov professzor megtalálta a csodát. A leglazább dolgot, amivel szuperszonikus gyorsasággal tanulhatunk. Felfedezte, hogy bizonyos barokk zenék eszméletlen hatékonysággal támogatják a tanulás tempóját és minőségét.

Ez bizony nem csak duma. Empírikusan be is bizonyították, hogy a megtanultak a hosszú távú memóriában landolnak. És ehhez Jean, a komornyik is nagymértékben hozzájárul.

Könnyen, gyorsan tanulni, de milyen zenével?

Koncert

Lozanov összeállított egy ”tanulás koncertet". 3 részből áll. A bevezető a passzív koncert. Jean is felkészül.

- Uram, helyezkedjen el kényelmesen. Lazítson! Hamarosan eléri az alfa állapotot, melyben agyhullámai a legbefogadóbbak.
- Köszönöm Jean, indítsa a zenét.
- Melyiket kéri uram?

Ráhangolódás a tanulásra, a passzív rész:

1. Corelli - Concerti Grossi
2. Handel - Vízi zene
3. J. S. Bach - G-dúr Fantasia
4. Vivaldi - Öt koncert

A 2. rész, az aktív tanulás

Bármilyen röhejesen fog hangozni amit mondok, próbáld meg a zene ritmusára olvasni a szöveget. Na persze nem kell erőltetni. Anélkül is lenyűgöző a hatása. Ha még és még jobb akarsz lenni, vedd fel a hangod a zenével együtt a telódra. Közben ezek közül szóljon valamelyik.

Beethoven

1. Beethoven hegedűverseny D-dúr, OP.61
2. Csajkovszkij - B- moll zongoraverseny
3. Mozart - 7 D-dúr koncert
4. Beethoven - zongoraverseny V.Esz- dúr

A gyors és hatékony tanulás zárása

A tanulást is le kell vezetni, úgy mint egy házibulit. Záróakkordként újra a passzív zenecsokor közül válassz. Ezzel jól beledöngölöd a megtanultakat a hosszú távú memóriádba. Ekkor gondold át újra a megtanultakat, miközben élvezed a zene andalító ritmusát.

Ja, majdnem elfelejtettem. Csak halkan szóljon a koncert, háttérzeneként. Tanuláshoz nem alkalmas az a zene, amiben szöveg van.

 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!