Én így valósítom meg céljaimat

2019.12.16. 10:39 | Szerző: Weitz Teréz


2019 célkitűzés - sikerült

Hétvégére férjemmel Pestre utaztunk, hogy elvégezzünk néhány apróbb munkát, megvegyük a maradék karácsonyi ajándékokat. És pihenjünk. Úgy terveztük, hogy hétfőn délelőtt jövünk haza. Tudtam, hogy nem így lesz. Mert sosincs így. Vasárnap reggel 7 órakor már az autópályán robogtunk hazafelé. Munka van. Rengeteg a rendelés, amiket fel kell adni. Míg ő vezetett, szokásomhoz híven tanácsadásba kezdtem. Mi az, amit még mindig nem jól teszünk. 


A pihenést is be kell tervezni

Ez egy új dolog annak, aki évtizedekig a mezőgazdaságban (is)dolgozott. Abban a természet irányítja az embert. Megszabja, mikor kell keményen dolgozni és mikor van ideje a pihenésnek. A téli időszak az elcsendesedés, a befelé fordulás időszaka. Alszik a föld. Nincs vele dolog. Majd tavasszal. A napi ritmust, ütemet, harmóniát is a természet diktálja. Hajnali kelés, korai munkakezdés, hogy mire hőség van, a napi penzum elvégeztessen. 

Igen, így nőttünk fel, ezt tanultuk generációról generációra örökítve a szokásrendszert. A fegyelmezettséget, a kitartást, a kudarcok elviselését. Mert abból bőven mér a sors a természetben. Mikor elveri a májusi fagy és jég a teljes termést, munkát, áldozatot. Akkor sem adhatod fel. Tovább kell csinálnod. Ez a természet által irányított ritmus a vérünkben van. 


A pihenést is tanulni kell

Én már régen szakítottam a földekkel. Ám hosszú ideig tartott valamit megtanulnom. Illetve inkább még csak tanulgatom. A pihenést. Amit én dolgozom, abban nem a természet irányít. A munka és a pihenés váltakozó ritmusát magamnak kell beosztani. 

- Pihenni is tudni kell- zártam a kiselőadásomat a rövidített hétvégéről. :)


Célkitűzés - megvalósítás- számvetés

Minden évre tervezek egy nagyobb volumenű "alkotást." Az idei a könyvírás volt. Igen, megszületett az első könyvem. És azt tudom mondani, hogy könnyedén. Egyszerű volt. Csak leültem és írtam. http://jobbaljobban.hu/


Mivel járultam hozzá, hogy jobb legyen a világ? 

Írtam egy könyvet.

Készítettem 18 videót. 

Írtam 43 blogot, kb. 70-80 hírlevelet. 

Tartottam 15 tréninget. 

Majd 600-700 szakmai posztot készítettem.

Tanítottam, nyelvvizsgára készítettem diákjaimat. 

Tanultam is

Elvégeztem 6 online és 7 offline képzést.

Több száz óra YT előadást hallgattam. 

Rengeteg könyvet olvastam. Számát nem tudom, de havi 1-2 minimum megvolt. 

Elkészült a tervem 2020-ra. Van újabb CÉL.


Hogy csinálod? 

Igen gyakran kérdezik tőlem. Csodálkozom általában a kérdésen. Hisz nincsen ebben semmi különös. De itt a válaszom a kérdésre. Használd, vedd példának, szemezgess belőle. Formáld magad általa, általam. Én is ezt teszem. Van példaképem. 

A szokások összessége maga az ember

Korán kelek

Szite mindig hajnalban kelek. Amikor felébredek és még csak 4, fél 5 vagy 5 van, nem erőlködöm a visszaalvással. Hajnalban csend van, nyugalom, akadálytalan a gondolatáramlás. Csupán papírra kell vetnem őket. Mire tanítani megyek, már egy ember munkáját elvégeztem.

Meditáció 

Szerves része napjaimnak. Sokáig hadakozott az egom ellene. 

-Annyi a munkád, te meg itt lopod a napot. 

Sikerült elhallgattatnom, mert megtapasztaltam, hogy micsoda erőt, hitet, őszinte kapcsolatot építek önmagammal. 

Kocogás

Mindennapjaim része. Na jó, azért ezen van még mit fejlesztenem. Időnként a lustaságom legyőzi a tudatosságot és ráfogom a lógást arra, hogy a munka fontosabb. De 2-3 nap kihagyás után megszólal a lelkiismeretem és vészcsengőt nyom őrjítő hangon. 

Láthatod, hogy napjaimnak van egy ritmusa. Kialakult szokásrendszere. Szokásaid összessége vagy Te, az ember maga. 


Időbeosztás, ahogyan én csinálom

A napnak 24 órája van. Hogy fér bele ennyi minden? Párosítok tevékenységeket. Hangos könyvet, YT előadást hallgatok futás, főzés, vasalás közben. 

Sokat utazunk. Általában a férjem vezet. Ilyenkor online kurzust hallgatok, nézek. Duplán jó, mert ő is tanul belőle. 

Utazás közben ügyeket intézek. Olyanokat, amiket utálok, de meg kell tenni, hogy működjön a gépezet. 

Technika és internet a szolgálatomban

Füles futáshoz. Váltottam Bluetooth-ra, mert takarítás, főzés közben praktikus.

A telefonomon, tabletemen audible hangoskönyv a társam. Mindig minden kéznél van. Nincs üresjárat. Azt is megtanultam, hogy figyelek egy belső hangra. Ha csendre vágyik a lelkem, akkor mellőzöm a folyamatos tanulást. Korábban ezért lelkiismeret furdalásom volt és megerőszakoltam magam. Ma már nem teszem. 

Ugyanez vonatkozika a könyvekre. Ha nem tetszik egy könyv, mert nem hasznos, nem az van benne, amiért megvettem, akkor csak kivonatosan olvasom. 

Tervezek, priorizálok

5 dolognál nem tervezek be többet egy napra. Elvégzem a legfontosabbakat. Ha 3-ra jut időm, akkor annyit. A maradék kettő átmegy a másik napra első helyre. 


Időt pocsékolunk

A mai kor rákfenéje a "nincs rá időm". Panaszáradat. Nem jól beszélem a nyelvet, nem beszélek nyelveket, nem tetszik a munkahelyem, utálom a munkám. Váltanék, de ahhoz tanulni kell. Vannak ötleteim, de nincs idő megvalósítani őket. De, de, és de.

Én is ezt mondom:

- De! Van rá időd. Akaratod nincsen. Mert önfegyelem, diszciplin, kitartás nélkül lehetsz zseni, kiváló elme, mit sem ér az egész. 

Figyeld csak meg mivel pocsékolod el az időd? Mérd le!

A szósöl média az igazi drog. Nem érzékeled az időt, amikor bekebelez az insta, a pinterest ötletek sorozata és a sok értelmetlen FB bejegyzés, hozzászólás követése. 


Az idő relatív

Énidőmben engedek magamnak egy fürdőt. Habbal, illóolajjal, gyertyával. Ahogy az dukál a megfáradt elmének. Jó kis idő, míg megtelik a kád. De akkor nem, ha görgetem az instát. Többször előfordult, hogy túlcsordult a víz. Egyszerűen nem érzékeled az időt, ha beleveszel a végeláthatatlan képözönbe. 

Igaz a mondás: 

Ki milyen virágot szakít, olyat szagol. 

Vedd, vidd, használd, ha tudtam Neked példát mutatni. 
 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!