Elmetérkép készítés. Miről? 7 példa

2015.11.23. 11:00 | Szerző: Weitz Teréz

1. Füzetbe írt tananyag jegyzetelése elmetérképpel

Az elmetérkép készítését a füzetbe írt vázlatod alapján nagyon könnyű elkészíteni. Hiszen az már egy srtukturált anyag. Látszik a főcím, az alcímek és az anyag lényege. Ami még fontos, hogy a füzetben már nem mondatok szerepelnek, hanem a lényeg. 

Dolgozd át ezt a jegyzetet elmetérkép formába. Használva a korábbi tanácsokat. http://karrierkod.hu/blog/az-elmeterkep-mindenki-szellemi-kepessegeit-megsokszorozza2. Tankönyv anyagának elmetérképezése

Mindenképpen javaslom, hogy mielőtt nekiesnél egy tankönyvnek, készíts egy elmetérképet a tartalomjegyzékből. Ez azért jó, mert ez is egy váz, vagyis kulcsszavakban foglalja össze a teljes témakört. Strukturáltan van már eleve felépítve. Még nem neked kell gondolkodnod azon, hogy hova is írd, hova tartozik és mi a lényeg. Amikor pedig már belemégy a részletekbe, tudod merre jársz és hogyan épül föl maga a "csontváz", amit még fel kell töltened az izmokkal, hússal. Jót teszel magaddal akkor, ha minden lecke előtt rápillantasz a vázra. 

Legtöbben azt csinálják, hogy elolvasnak egy szakkönyvet, mert kell, vagy mert érdekli őket, vagy mert tényleg szakmájuk legjobbjai szeretnének lenni. Csakhogy az olvasás nem tanulás. Az olvasás nem tudás. 

Én minden egyes szakkönyvből, amit elolvastam, készítettem egy elmetérképet. Addig marad szobámban kiterítve, míg minden számomra fontos dolog a hosszú távú memóriámba nem kerül. Egy könyv lényege általában elfér 4-6 összeragasztott A/3-as oldalon. Időnként előveszek egyet-egyet ismétléshez.


3. Konkrét tananyag elmetérképezése

Ha már rutint szereztél ily módon az elmetérkép készítésből, akkor jöhet a lecke. A tankönyv anyagát olvasd át. Először a címet, majd az alcímeket. Mindig kintről haladj befelé. Csak ez után kezdj az olvasásba. Húzd alá a lényeget. Ezek után jöhet az elmetérkép. Tudod, középre a cím, köré az alcímek, alcímekből a részletek. Radiálisan gondolkodj. http://karrierkod.hu/blog/hatekony-tanulas-elmeterkeppel

Először biztosan túl sokat fogsz kiírni. Nem baj. Olvasd el amit kiírtál és húzd át azt, ami nélkül is tudod mit akarsz elmondani.


4. Előadás jegyzetelése elmetérképpel

Sajnos gyakran fordul elő, hogy az előadó nem mondja el előre, hogy miről fog beszélni. Ilyenkor nehéz lekövetni. Én megkérném, hogy mondja el a vázat. Sokszor történik meg előadókkal, hogy ugrálnak ide-oda. Nehéz követni.  De nem akkor, ha elmetérképezel. Bármikor vissza illetve előre ugorhatsz. Oda, ahova tartozik. Nem kell az előadó összekuszálódott sorrendjében írnod, hanem értelemszerűen megteheted.

 


5. Előadásod, prezentációd, üzleti tárgyalás jegyzetelése gondolattérképen

Ha az elmetérképet használod, nem fordulhat elő veled, a fenti példa. Célod, hogy a hallgatóság követni tudjon. Először magadat kell ehhez felépítened. Világos útvonalad lesz. Ami a legfontosabb, hogy szemkontaktust tudsz tartani a résztvevőkkel. Hiszen nem olvasnod kell, hanem csak rápillantasz a kulcsszóra és máris jön az asszociációs lánc. Empatikus tudsz lenni, mert előadás közben látod a testbeszédet. Velem minduntalan előfordul, hogy ott, akkor, a szituáció kívánja meg, hogy még valamit hozzátegyek. És eszembe jut minden. 


6. Teendők jegyzetelése elmetérképpel

A felgyorsult világ felgyorsult gondolatáramlást gerjeszt. Vibrál az agyad, cikáznak a gondolataid. Tornyosulnak a teendők. Vedd kezedbe az életed. Készíts éves, havi, heti, napi tervet elmetérképen. Megtervezheted akár az esküvőddel kapcsolatos tennivalókat. Melyik hónapban mit kell elintézni. A szabadságodat. Mikor, hol, mit szeretnél megnézni. Heti, napi feladatok felvázolásában azonnal látni fogod, mik a prioritások. Nem veszel el a részletekben.  

7. Önismeret gondolattérképen

Meglepődtél? Önismeret nélkül nincsen fejlődés. Az elmetérkép egy fantasztikus szerszám ahhoz, hogy élvezd az életed. Életed döntések sorozata. A legkisebbektől a legnagyobbakig. Olvassak vagy filmet nézzek? Munkahelyet váltsak vagy maradjak? Összeköltözzem a barátommal? Biztos, hogy ő a nagy Ő? A gondolattérkép lehetővé teszi, hogy egy lépés távolságból, objektíven lásd az életed. Erről a pontról már könnyebb problémákat megoldani, a lehetőségeket felismerni, a jövőt megtervezni. Legyenek ilyen ágaid: 

személyes történet

erősségeim

gyengéim

sikereim

munkám

barátaim

hobbim

amit utálok

céljaim

Írj rá bármit, ami téged érint. Majd menj bele a részletekbe. Meglátod, hogy másképp látod.

Tudás, kreativitás, jó emlékezet. Ez a három képesség tesz boldoggá a mai társadalomban. Elveszítheted vagyonodat, állásodat, házadat, cégedet. De ha tudsz, mindig újra kezdheted. A pénzteremtő képesség a tudásban rejlik. A valódi tudásban. Ha pedig tudás van a fejedben abból kreatív ötleteid is támadnak, ha esélyt adsz egy másfajta gondolkodásmódnak. Erre az elmetérkép a legjobb eszköz.


 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!