Elkalandoznak a gondolataid tanulás közben?

2020.05.06. 09:36 | Szerző: Weitz Teréz

Másutt jár az agyad tanulás közben
 

Elhatároztad, hogy most aztán nagyon odafigyelsz. Minden erőddel koncentrálsz. És egészen jól indul. Valóban oda tudsz figyelni.

Ám rövid idő múlva azon kapod magad, hogy a gondolataid egészen másutt járnak. Észre sem vetted, mikor veszítetted el a fonalat. Kissé megorrolsz magadra. De újrakezded az olvasást.

Minden energiádat egy csokorba kötöd és reménykedve az önfegyelmedben kezded elölről.

Most már tudod, hogy ott a gödör, de mégis ugyanarra mész? Közben bízol benne, hogy elkerülöd.

Mi történik az elmédben, amikor olvasod az anyagot?

Képzeld azt, hogy óvónéni vagy,( vagy óvóbácsi.) Rád van bízva egy csapat gyerek. Mint egy zsák bolha. Le karod kötni őket azzal, hogy felolvasol nekik.

Körbe ülnek. Fegyelmezetten. De kis idő után néhányan megunják, és elszivárognak a babaházhoz, autókhoz, építőkockákhoz. Ami sokkal, de sokkal érdekesebb, mint az olvasás.

Igen, marad egy, aki hallgat.

Összeszeded őket, kicsit erélyesebben parancsolsz rájuk. Újra kezditek. Miközben elmerülsz a sorok közt és néhány perc múlva rájuk emelnéd a tekinteted, azt látod, hogy már megint csak az az egy gyerek ül ott.

Dühös leszel. Hisz jót akarsz. Mesével tanítani őket. Utána beszélgetni a tanulságról. Meg egy csomó mindent lehetne kezdeni a mesével, de ahhoz figyelniük kellene.

Olvasáskor ugyanezt teszi az elméd. Csak az összes gyerek Te vagy. Automatikus olvasáshoz elég a szemed. Magadra vagy dühös, magadat szapulod. Annak pedig hosszú távon súlyos következményei vannak.

Hogy kösd le a figyelmed?

Hogy kötnéd le az ovis csapatodat? Ha közben feladatot adsz nekik. Kiosztod, ki mire figyeljen.

Ugyanezt kell tenned tanuláskor.

Csinálj valamit a szöveggel. Ne csak olvasd! Mutatok néhányat, de ezt egyedileg alakítsd.

A lényeg, hogy ilyenkor kötőféken tartod a gondolataid.

Ha meditálsz, akkor is ezt teszed. Azért figyeled a légzésed, hogy munkát adj a majomagyadnak. (Így hívják az ezerfelé ugráló gondolatokat.) Különben minden más érdekesebb lenne nekik.

Ha szükséged van további tanácsokra, hogy gyorsan s hatékonyan tanulj, látogass el a másik honlapomra. Számtalan tippet találsz, amivel megkönnyíted a tanulásod.

https://weitzterez.hu/

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!