Miért nem elég, ha a Google tudja és nem te?

2019.10.14. 17:10 | Szerző: Weitz Teréz


Kell még megjegyezni bármit is? 

Amikor bemutatkozom és elmondom, hogy mivel foglalkozom, tanulás technikát tanítok, egyre többen legyintenek.

-Azt meg minek? Ma már semmit sem kell megjegyezni. 

-Ma, amikor minden tudás elérhető az interneten, miért fárasszam magam magolással? 

Ha téged még nem sodort magával a lustaság ezen áramlata, akkor tarts velem. 

Ha már érezted magad kellemetlenül, mert nem tudtad a nevét az illetőnek, nem tudtad a pinkódodat, személyigazolványod számát, szüleid születési dátumát, tarts velem.

Ha már érezted magad kényelmetlenül, mert illett volna tudnod, amit egy ötödikes is tud, de te nem, tarts velem.

Ha már érezted, hogy a vizsga után 2 héttel elszállt minden tudomány, tarts velem. 


Mit tudtál régen? 

Menjünk vissza egy kicsit az időben. Mennyi telefonszámot tudtál fejből 10 évvel ezelőtt? És ma? 

Ahol egyszer jártál, oda GPS nélkül is odataláltál.

Könnyen jegyeztél meg számodra fontos dolgokat, tennivalókat, találkozókat, anélkül, hogy feljegyezted volna. 

A 80 éves nagypapád pedig még ma is tudja az érettségi anyagát, nem úgy mint Te, aki 2 hét múlva már át sem mennél a vizsgán. 


Nem bízol az agyadban

Ezáltal képességeidet sem fejleszted. A digitális világ tengernyi problémát megoldott. A digitális világ ugyanakkor létrehozott egy hatalmas és egyre óriásibbra hízó rákfenét.

A FELEDÉKENYSÉGET.

Okostelefon, laptop, jegyzetek. Meg sem próbálod a szürkeállományodban eltárolni, még a fontos dolgokat sem. Vagyis azokat főleg nem, mert még bajod származik belőle, ha elfelejted. Nem bízol az agyadban. Hanem hol tárolod, amit tudnod kell? Kívül. Magadon kívül. 


A tudás= transzferálás

Mit jelent valamit valóban tudni? Egyetlen szóval ki lehet fejezni: TUDÁSTRANSZFER a becsületes neve. https://hu.wikipedia.org/wiki/Tudástranszfer

Idáig kellene eljutnod. Az elméleti tudást alkalmazni, majd átvinni más területre.

Idézet a Jobb-bal jobban című könyvemből:

Mi az intelligencia? Mi a tudás? A transzferálás képessége. Hogy az mi? Ha megtanultál valamit, az az elméleti tudás. Tudod-e alkalmazni az életben? Ez itt a kérdés. Két szintjéről beszélhetünk. A közeli átvitel. Például az összeadás 2+2=4 alkalmazható a szorzásra 2x2=4. A távoli transzferálás, hogy mondjuk, biológiai rendszereket átviszel egészen más szakterületre. Társadalom felépítésére, fizikába. Ha érted, meg tudod tenni. A világ egy egység. Minden mindennel összefügg. Az intelligencia, a valódi tudás tehát az, hogy érted, hogyan működik a világ. Gondolkodásra vagy képes, amit arra használsz, hogy fejlődj és általa fejleszd a világot.

Namármost azt a tudást, amit nem magadban hordozol, hanem valahol kívül van, lehetetlenség transzferálni. Átvinni. A szomszéd vendéglő hűtőjéből nem főzhetsz meg egy egyszerű pörköltet sem! Nem hogy egy versenyképes fine dining ételt, ami a tudás transzferálásának képességéből születik.


A tudás = előny

Talán már érted, hogy a tudás miért előny. A kreatív tudás egyenlő a versenyképességgel. A "maifiatalok" nem asszerint választanak munkahelyet, hogy hol lehet többet keresni. Felmérések igazolják, hogy első helyen szerepel náluk az az igény, hogy melyik munkahely kínál továbbképzési, fejlődési lehetőséget. És ez jó. 


2050-re a jelenlegi tudás megduplázódik

Amíg az egykori zseniális elmék, mint Da Vinci, Newton, Platon, Galileo, Sokrates átfogó tudással rendelkeztek a világról, ma már ez nem lehetséges. Szakosodott tudományágak vannak. Nézzük csak a fizikát.

Itt egy iszonyatosan jó videó erről:https://www.youtube.com/watch?time_c>

A természettudományos könyveket 10 évente, majd később még ennél is gyakrabban újra kell írni. 1980-ban, az adatokat 30 napig tartott továbbítani. Ma ugyanez 1 mp.Aki nem tanul meg gyorsan és hatékonyan tanulni, lemarad.

Az a cég, amelyik nem kínálja a tanulás lehetőségét, egyértelműen bukásra van ítélve.

Az az egyén, aki nem tud gyorsan, hatékonyan tanulni, lemarad. De van itt még valami. Amíg 10 évvel ezelőtt csak itthon kellett a tudásoddal versenyezni, addig ma már a globalizált világban. Lehet, hogy megvonod a vállad, hogy ez Téged nem érint. Te ennek nem vagy a részese. Akkor válaszolj erre a kérdésre: 

Amikor a neten vásárolsz egy webshopból vajon honnan vásárolsz? 

Magyar cégtől? Európaitól? Vagy még távolabbról? 

De tudod mit! Sz@rd le a versenyt. Mert nem fontos. Baromira nem fontos. Sőt, az nem motiváció, ha a verseny miatt vagy kénytelen folyton tanulni. De kutya kötelességed a benned rejlő képességeket használni, fejleszteni. Mert azért kaptad. Legyen bármi a szakmád. Azért kaptad, hogy fejlődj és fejlődéseddel segíts másokat. Segíts tudásoddal egy jobb világot létrehozni. 

Az a valódi tudás, ami benned van. Nem kívül találod. Általa leszel több, mint egyedi. 

Általa leszel EGYEDÜLI. 


Ha tetszett a cikk, látogass el a másik honlapomra is. Fellelhetsz hasonló elmélkedéseket. 

 https://weitzterez.hu/

 

  

 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!