Az elmetérkép, a tanulási módszerek királya

2015.09.21. 10:04 | Szerző: Weitz Teréz

A tanulás fontossága


Még soha nem volt olyan fontos érteni azt, hogyan működik az agy tanulás közben, mint a 21. században. Tovább élünk. Fittebb a testünk. Biztosan hallottad már ezt: 60 éves és 40-nek látszik.

http://www.delmagyar.hu/szorakozas/a_60_lehet_az_uj_40/2202411/

De az agyműködést is fitten kell tartanod, ha a tested és a lelked fittnek érzed. 

Az információs társadalomban az értékteremtés eszköze nem a test fizikai ereje. Azt elvégzik a gépek. Értéknövelést tudással, kreativitással lehet elérni. A kreativitásra még soha nem látott igény van. Ha a Google meghirdet egy állást, akkor arra 300 ezer jelentkezés fut be. Természetesen a legkreatívabbakat fogják kiválasztani a világ egyik csúcsszuper munkahelyére. Kinyílt a világ, nyelveket kell beszélni a boldoguláshoz. 

http://karrierkod.hu/blog/a-jobb-agyfelteke-terhoditasa

Hogyan keress több pénzt tanulással


De maradjunk csak a Te lehetőségeidnél. Ha több pénzt szeretnél keresni, akkor többet kell tanulnod, hogy többet tudj. Statisztikai adatok szerint az emberek 87%-a 1 évvel a munkába állásuk után alig fejlődik. 13% az, aki fejleszti magát. Önszántából is. Ők azzal, hogy területük szakértőjévé válnak, évente 15-20%-kal tudják fizetésüket emelni. Ha vállalkozók, akkor még többel. Számolj. Felvesznek 180 000ft kezdő fizetéssel. Első év után 27 000-rel nő a fizetésed. Keresel 207 000 Ft-ot. Következő évben 31 000-rel nő, fizetés  238 000 ft. Majd 36 000-rel nő, lesz 273 000 Ft. Időközben persze felfigyeltek arra, hogy Te vagy a legjobb azon a szakterületen, tehát mászol magasabbra a létrán. Tudom, most sokan felkiáltanak. Ezt a baromságot! Ha Te közéjük tartozol, akkor hagyd abba itt az olvasást és próbáld meg úgy élni az életed, ahogy eddig tetted. Ha érdekel, hogyan tudsz tanulással gazdagodni, akkor tarts velem.

Tony Buzan kidolgozta az elmetérképes módszert

Tony 2. évfolyamos volt az egyetemen és mindent meg akart tanulni. De súlyos gondjai akadtak, mert a tanulási módszereivel nem győzte a tanulást. Töméntelen mennyiségű jegyzet, elemzés, majd a részletek összeépítése, hogy eljusson a megértésig, nem működött. Sokkal többet kellett gondolkodnia, problémákat megoldani. Eredményei egyre gyatrábbak lettek. Ha nem intenzíven tanult, hanem gyorsan, akkor kevés infót vitt az agyába. Ha lassan és intenzíven, akkor nem végzett a tananyaggal. Elment a könyvtárba és kért egy könyvet arról, hogyan működik az agy. Kapott is egy anatómiai könyvet az agyműködésről. 

-Én nem megoperálni akarom az agyam, hanem használni - mondta csalódottan.

Ekkor állt neki ő a dolognak, amivel természetesen irdatlan mennyiségű pénzt keresett.

Tanulni tanulni

Ezeket a kérdéseket tette fel: 

Hogyan lehet megtanulni tanulni?

Mi a gondolkodás lényege? 

Mit csinálnak az agysejtek tanuláskor?

Milyen memóriatechnikákat tudunk használni?

Hogyan fejleszthető a kreativitás? 

Hogyan hozható össze a lelkiállapot a tanulással?

Megszületett a tanuláshoz az elmetérkép

Tony észrevette, ha 2 színnel ír, akkor 100%-kal növeli az emlékezetét. Szinek, képek, ábrák, formák, nem lineáris jegyzet, gondolatáramlás, asszociáció, agysejtek közti kapcsolat. Ezek az elmetérkép kulcsszavai. 

Kipróbálta a technikát tanítványain.

Barbara. Azt mondták rá a tanárok, hogy olyan alacsony az IQ-ja, hogy aligha végzi el az iskolát. Vele kezdett el foglalkozni. 1 hónapig tanultak. 1 hónap után száguldani kezdett. Felvették az egyetemre és évfolyamelsőként végzett. 

Pat. Kisegítő osztályba járt, mert így jellemezték. Tanulásban gátolt. A tanulási módszer elsajátítása után így kiáltott: Én nem vagyok tanulásban gátolt! Engem gátoltak tanulásban.

Használati utasítás az agyhoz

Ha veszel egy computert, kapsz hozzá egy 1000 oldalas leírást. Az agyad a legkomlexebb bio computer. Az agyadhoz soha senki nem adott kezelési útmutatót. A sikeres tanulók ösztönből rájöttek, hogyan használják. De van egy jó hírem. Megtanulható a kezelése. Bárki meg tudja tanulni.

Az elmetérkép a tanulás királya

Mindenről elmetérképet készítek. Ez az 1. lépés. Erről a blogról is. 


Az elmetérképet félmilliárd ember használja. 200 millió oldal írt róla. 1 milliárd ember ismeri a Földön. Vannak elmetérkép szoftverek. ( Jobb a kézzel készített.) 

Mire jó? Jegyzet készítésre, kreativitás fejlesztésére, ötletelésre, prezentáció készítésre, esszéírásra, napirend, hetirend készítésre, nyaralás megtervezésére. MINDENRE.

Akik megtanulták már az elkészítését hihetetlen előnyre tettek szert. A rutinosabbak már az óra, egyetemi előadás alatt elmetérkép formában jegyzetelnek. Azonnal jön a heuréka, a megértés. Az otthoni tanulás ideje felére csökken. Dolgozat, vizsga előtt a nem elmetérképen tanulók idegesen lapozgatják a könyvet, pörgetik ide-oda az 50-60-500 oldalt. Mint az útvesztőben, úgy keringenek. 

Akinek elmetérképe van, néhány A/3-as oldalon pillanatok alatt, nyugodtan és magabiztosan tekinti át a tananyagot. ÉRTELEMMEL. No kérem, ez a tudás.

Niels Bohr a híres fizikus egyszer így ripakodott rá egy diákjára:

Ön nem gondolkodik el a tényeken! Ön csak logikusan gondolkodik. Ez nem elég! Az agy több, mint egy logikusan működő számítógép.

Ha szeretnél többet tudni az elmetérképről és még nem olvasod kedden a karrierkód leveleit, iratkozz fel jobb oldalt. A blogsorozat témája az elmetérkép lesz.

  

 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!