A tejesember taktika hatékonyabb német tanuláshoz

2019.08.12. 09:43 | Szerző: Weitz Teréz


A tejesember taktika segíti a hatékony német tanulást

Mondhatnám tudományosan is. Kontextusfüggő tanulás. A lényeg, hogy úgy használhatod a módszert a német tanuláshoz, hogy egyáltalán nem erőlteted meg magad. Nem tanulsz többet. Nem ismételsz többet. A végeredménye mégis csodás lesz.

Igen sokan küzdenek azzal a jelenséggel, amiről az egyik leghíresebb stand-upos ír. Könyvének címe: Lépésről lépésre a Stand-upig. Grag Dean csoportos képzéseket tartott kezdő történetmesélőknek. Az egyik tanítványa azonban amint színpadra lépett, azonnal elfelejtette a szöveget. Hiába az istenáldotta tehetség, ha akkor, ott, amikor a legnagyobb szükség van rá, törlődik a szöveg a memóriából. A fiú elmondta, hogy ő bizony milliomegyszer elmondja a szöveget, mégis elfelejti. Vajon mi lehet a háttérben? Napfényre derült a titok. A srác tejesemberként dolgozott és vezetés közben gyakorolta a szöveget. Grag Dean gondolt egy merészet. Azt javasolta a fiúnak, hogy a színpadon üljön le, tegyen úgy, mintha vezetne. Láss csodát! Azonnal megjavult az emlékezete. Innen az elnevezés: tejesember-szindróma

Miért hasznos számunkra ez a felfedezés? Csatoljuk össze a többi hasznos ismerettel, amiről már korábban írt.

   1.lépés 

Válassz egy téged érdeklő cikket.  Nem jó választás egy olyan olvasmány, ami egyáltalán nem inspirál. Alapból motiválatlan leszel. Ezzel szemben, ha olyan írásra esik a voksod, ami a te témád, ami után magyarul is szívesen kutakodsz, észrevétlenül telnek a percek, miközben igyekszel kisilabizálni a szöveget. Szövegértéshez segítség:  https://weitzterez.hu/szovegertes-nemetul-lepesrol-lepesre/


   2.lépés

A tanulás közel sem nevezhető tanulásnak, ha csak olvasol. Persze, lehet vele fejlődni. Szó se róla. Na de azért egetverő a különbség, ha el is tudod mondani utána a tartalmát. Tehát uccu neki! Tanuld meg az új szavakat, szedd ki a kulcsszavakat és meséld el. https://weitzterez.hu/igy-leszel-nemet-tanulas-fuggo/

Na, akkor most jön a csavar!


  3.lépés

Amikor tanulod ezt a kiválasztott szöveget, nézz körül a szobában. De alaposan ám! Hol ülsz? Mi vesz körül? Milyen a kanapé, a párna tapintása? Milyenek a színek? Hogy érzed magad? Kortyolj bele a teádba, kávédba. Fújd be magad a parfümöddel, hogy friss legyen az illata. Menjen a háttérben valamilyen hang. Tenger zúgása, madárcsicsergés vagy tanulást segítő zene. Mondhatnám divatosan szólva: Menj bele a mostba.

 

  4.lépés 

2.     Másnap mondd el újra a tartalmát. Először tedd meg azt, hogy rekonstruálsz mindent ugyanúgy, amilyen körülmények közt tanultad. Eredménye meglepő, döbbenetes lesz. Azt tapasztalod, hogy sokkal jobban eszedbe jut, mintha másutt mondanád fel. Tegyük fel a konyhában, vagy a hálóban. Próbáld ki.

 

Ellenvetések 


1. Joggal mondhatod, hogy nem segít, mert éles helyzetben nem tudod rekonstruálni a környezetet. Nem is kell. Megint csak bizonyított tény, hogy elég elképzelni a környezetet, nem szükséges valóban ott lenni. Mielőtt hozzálátsz, idézd fel a háttérhangokat, illatot, ízt, hangulatot, környezetet. Észrevetted, hogy minden érzékszervedet megmozgattuk? Nem csodát tettünk. Az új információt nem csupán száraz szövegként rögzítettük egy helyen az agyban, hanem sok-sok kapcsolatot hoztunk létre. Mintha a hajódat több vasmacskával rögzítenéd.

Ezért igaz az, amit az elején állítottam. Nem kerül több erőfeszítésbe, mégis jelentősen hatékonyabb lesz a tanulásod.

2. Arra is gondolhatsz, minek tanulj meg egy szöveget elmesélni, mikor egy élethelyzetben abszolut pici az esély arra, hogy azt komplett elmondd. Tökre igaz! Azonban a tanulás nem más, mint kapcsolatok létrehozása az agyban. Pókhálót szősz. A kapcsolat maga a szöveg. Szövegkontextusban könnyebben rögzül, mintha magukban tanulnád meg a szavakat. Amikor beszédben előfordul egy téma, aminek a szavait egy cikkből szedted, azonnal működésbe lépnek. Vagyis használni fogod. Hahóóó! Beszélsz németül!  

 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!