A német szöveg értése IKEA effektussal

2018.02.20. 09:37 | Szerző: Weitz Teréz


Szövegértésen túl, 2. rész

Egy blogban, a másik oldalamon tippeket adtam arra, hogyan foglalkozz szóban a szöveggel, amit kiválasztottál.Érdemes arra is rákukkantanod. 

https://weitzterez.hu/nemet-beszedkeszseg-fejlesztes-manipulacios-eszkozokkel/ 

Mertugyebár, minél többet foglalkozol vele, annál többet tanulsz meg belőle. Simán természeti törvény. Amikor kiléptem az iskola kötelékeiből, mint németet oktató, és lettem magántanár, kissé rezgett a gatyóm. Mi lesz, ha… De anyukám nagy bölcsen így szólt: Kislányom, ha foglalkozol a diákokkal akár jól, akár rosszul, mindenképpen csak jó lehet a vége. Mert többet tanulnak, mint azok, akik nem járnak hozzád. J

Konklúzió: Minél többet foglalkozol egy német szöveggel, annál többet tanulsz meg belőle


Másolj német szöveget, de élvezettel

Miért érdemes írásban is feldolgozni a cikket? Neurológusok bebizonyították, ha kézzel írunk, az első információ lenyomatot bevisszük az agyba. Olyan, mint amikor házépítéskor letesszük az alapokat.

Azt is bizonyították, hogy gépelésnél ez az alapozás nem történik meg. Akkor az agy nem érzékeli a betűformát. Csak az az infó kerül az elmébe, hogy az ujjbegy érintett valamit.

Fuss a német tudásodért

Fuss. Igen, jól látod. Csinálj Laufdiktatot. Ez meg mi a fene? Hagyd a szöveget a szobádban. A konyhában pedig másold le. Hogyan? Fuss be a szobába a szöveghez. Jegyezz meg belőle amennyit tudsz, majd menj a konyhába és írd le. Ahhoz, hogy ne kelljen sokszor rohangálni, törekedni fogsz arra, hogy minél többet megjegyezz.

Versenyezni is lehet. Ki van készen hamarabb, mennyi hibával.

Tanulj németet IKEA effektussal 

Jó szórakozást, elmélyült alkotást. Nagyon örülnénk, ha lefotóznátok a műveket. Elküldenétek ide: https://www.facebook.com/nemetettanulok/

Motiválva ezzel magatokat és másokat. „IKEA” effektusnak hívják azt a motivációt, amire bíztatlak. Az Ikea titka nem csak az olcsósága. Hanem azt a kutatási eredményt alkalmazták, hogy minden ember imád alkotni, létrehozni, megcsinálni. Bármilyen ronda képet fest, rajzol, vagy barkácsol valamit, azt szépnek látja. Büszke rá. Ez a saját készítésű dolgokból fakadó öröm. 

Instán is adok tippeket! Kövess ott is.  #tanulástippek  #nemettanulastippek

https://www.instagram.com/weitzterez.hu/

 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!