A jótanulók 7 titkos receptje

2019.06.23. 13:32 | Szerző: Weitz Teréz


A tudás 50%-ban a tanulási módszeren múlik 

Biztosan úgy gondolod, a tudás a képességen és a szorgalmon múlik. Létezik tanulási képesség. Ez nem vitás. Habár itt is kicsit ellent kell mondanom magamnak. Hiszen írtam már arról, hogy a tanulási képesség inkább a tanulás sebességével van összefüggésben. 

No de hagyjuk ezt most. Ha valaki okos és még szorgalmas is, akkor jó tanuló lesz. Ez a megállapítás nagyon de nagyon nem igaz. Legalább 50% a tanulási módszereken múlik.

 

Koncentráció további 30%

Nem sokat kell tanulni, hanem koncentráltan. Minden idegszállal odafigyelve. Multitasking nem működik, ha tanulsz. Létezik egy tanulmány, amiben bebizonyították, hogy az okostelefon lenémítva, képernyővel lefelé fordítva is elrabolja a figyelmet. Sőt, ha csak a farzsebben van és nem is látod, akkor is hatással van a koncentrációra. Tehát el a kütyüt a másik szobába. 

https://karrierkod.hu/blog/10-ok-amiert-nem-tudsz-koncentralni


Tanulási módszerek

Olvasás 

Olvasás olyan, mintha nem csináltál volna semmit. Utána csak 10% marad meg. Hiába olvasod el még háromszor. Totál felesleges. Ugyanis az agyad azt mondja: Ja, ezt már olvastuk és azzonnal pihenőre vált. 


Olvass figyelemmel

Aláhúzás, kiemelés. Jól teszed, ha aláhúzol. De arra figyelj, hogy mi a lényeg. Csak és csakis azt emeld ki. Ha nem tudod mi a lényeg, arra is van technika, amíg meg nem tanulod. Húzd alá, amit gondolsz, hogy fontos. Majd menj végig az aláhúzottakon és abból emeld ki a lényeget. Vagyis fogyasztod a mennyiséget. 


Jegyzet készítés

Iszonyatosan fontos jegyzetet készíteni. De csak kulcsszavakat írj ki. Azért, mert a tanulásnak még nincs vége a jegyzettel. Azzal is kezdened kell valamit. A tananyag a fejedben egy kusza hálózat. Mint az álcaháló. Készen van. Ez a belső tudás. A belső tudás azt jelenti, hogy érted. De még nem fogod tudni elmondani, másnak elmagyarázni. Legyen az a prof, a társad, a tanárod. Ezt a hálót kihozod egy lapra és ott újra építed. Létrehozol kategóriákat, alpontokat, csoportokat, logikai összefüggéseket. Nagyon szuper erre az elmetérkép. Persze nem szabad kategorikusan kijelenteni, hogy csak az. Van másféle jegyzetelési módszer is. Vegyíteni. Az a legjobb. 

https://karrierkod.hu/blog/az-elmeterkep-mindenki-szellemi-kepessegeit-megsokszorozza


Tanítva tanulj

Ha kész az elmetérképed, utána mondd el. Tanítva a leghatékonyabb a tanulás. Amikor szavakba kell öntened, akkor derül ki, hogy van e még vakfolt. Akkor döbbensz rá sok mindenre, hogy mi miért van úgy. Az AHA. 


Ismétlés nélkül azonnal megy a lecsóba

Ebbinghaus felejtési görbéje nem smafu. Tényleg az első pár percben ürít az agyad. Tehát azonnal ismételj. Majd egy óra múlva is. Egy nap múlva, egy hét múlva, egy hónap múlva, 6 hónap múlva. Mindig nagyobb léptékekkel. 

https://weitzterez.hu/azt-hittem-azert-tanulsz-hogy-ne-felejts/


Használj mnemotechnikákat

A magolás halottnak a csók. Ha valami nem akar legyökerezeni az elmédben, eszedbe ne jusson magolni. Azonnal keress megfelelő mnemotechnikát. Rengeteg féle van, attól függően kell válogatnod, hogy mit kell megjegyezned. Neveket, számokat, évszámokat, idegen szavakat, fogalmakat.


Legyen tanulókártyád

Megkönnyíti az ismétlést. Erre kerülhetnek az idegen szavak. A fogalmak a magyarázattal. Képletek, évszámok. 


Keress példát

Mindenképpen keress az életből példát arra, mait megtanulsz. Kíséletekkel bizonyították a neurológusok, hogy az a csoport, aki példát keresett alátámasztásul, többet tudott az anyagból. De az a csoport, amelyik több példát is keresett, mindenre emlékezett és tökéletesen értette is a megtanultakat. 

Ha szeretnél egy komplex módszert a kezedben tartani, akkor gyere el a tanulás tréningre. 

https://weitzterez.hu/treningek/tanulas-treningek/

Ha gondot okoz az utazás, online is elérheted.

https://weitzterez.hu/treningek/online-tanulas-trening/ 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!