8 lépés és emlékszel a megtanultakra

2017.08.24. 15:46 | Szerző: Weitz Teréz


Sok olvasásból nem lesz még emlékezés 

Találtál egy tök jó könyvet. Tényleg odavagy érte. Falod. Tele van olyan tudással, amit a gyakorlatban is használni tudsz. Tehát van értelme. Esetleg alá is húzgálod benne a fontosat. Az is lehet, hogy a kiemelt részeket még egyszer átolvasod. 

És utána? Valld be őszintén. Mi lesz vele utána? Jön a következő könyv, ami tényleg a legseslegjobb. Pont úgy, mint amikor szerelmes voltál és megtaláltad az igazit. 3 hónap múlva megint az igazi jött. 

Te jó ég! Belegondoltál abba, ha mindazt, amit elolvastál és ráadásul tényleg nagyon de nagyon hasznosnak találtál örökre az emlékezetedbe vésődött volna, akkor most hol tartanál? 

Lazítással készítsd elő a memóriád

Mielőtt olvasni kezdesz, lazíts. Én mindig egy nyugtató zenével kezdem az olvasást. Kedvenc zenecsatornám: https://laut.fm/eifellounge

Miért így kezdem? Mert az agyamban násztáncot járó gondolatokat le kell állítanom. Le kell vinnem a pulzusszámot. Ez jelzés az agyamnak, hogy koncentráció következik. Valami fontos, valami jó. Élmény. Jó érzés. 

Kényelmesen helyezkedj el 

Kényelmes kis helyet csináltam magamnak. Egy jó kis fotel vagy kanapé tökéletes megoldás. Időnként illatgyertyát is gyújtok. 

Miért? Az illatoknak elképesztő hatása van az emlékezésre. http://karrierkod.hu/blog/mi-koze-a-parfuemnek-a-hatekony-tanulashoz

Kívülről haladj befelé a könyvben

Ha új könyvvel kezdem, alaposan megismerkedem vele. Megsimogatom. Megnézem a borítót, elolvasok mindent, ami kívülről rá van írva. Kicsit megállok és elgondolkodom. Mi jut eszembe a témáról, az íróról.

Megnézem a tartalmat. Komótosan. Nem rohanva. És olvasni kezdek. De!!!! Nem az elejétől. Azzal a fejezettel kezdek, ami engem legjobban megfogott

Miért?

Nincs szükséged mindenre minden könyvből. Arra fogsz emlékezni legjobban, aminek értelme van. Értelme van, azt jelenti, hogy használni fogod. Fontos. Egy csomó dolgot tanultál a suliban és nem emlékszel rá. Mert olyat kellett megtanulnod, amire az életben sosincs szükséged. 

Húzd alá a lényeget

Aláhúzom azt, ami nekem fontos. A margóra jelzéseim vannak. A példákat, kísérleti eredményeket, a logikus következtetéseket jelzem magamnak. 

Miért? 

Ismételni mindig kell. Ne töltsd azzal az idődet, hogy ismétléskor megint mindent elolvass.

Készíts jegyzetet 

A könyveimbe a lap méretének megfelelő sima lapokat készítek be. Ha elolvastam a fejezetet, a lényegből azonnal elmetérképet készítek.

Miért? Az elmetérkép segít megláttatni az ok okozat összefüggéseket. A miértekere megkapom a a választ. Az agyam így könnyen be tudja tenni az új infót a már meglévőhöz. 

Tarts ritmust

Nem rohanok. Megállok. Hátradőlök és gondolkodom az olvasottakon. Kvázi keresek hozzá példát saját életemből. Elgondolkodom, hol fogom tudni használni. 

Miért? Mert addig, amíg nem látod értelmét a gyakorlatban, nem is fogod alkalmazni. Marad elméleti tudás. 

Tedd az ismétlendők helyére

Ha végeztem egy könyvvel arra a polcra teszem, amiről tudom, hogy még ismételnem kell. De amikor ismétlek, már csak a kis jegyzetlapokat nézem át. Ez gyorsan megy.

Miért? Ismételni mindent kell. Még azt is, amiről azt gondolod, biztosan nem felejted el. Így le tudod követni, hogy melyik könyvet kell még ismételned. Ami kész, mehet egy másik polcra. 

Időnként vedd elő a régieket

Hangulattól függően, vagy céltudatosan leülök a polc elé és a már "megtanult" könyveket újra kezembe veszem. Megint ismétlek. Már alig van, amire nem emlékszem. 

Miért? Ismételni az emlékezéshez kell. 24 órán belül, 1 héten belül, 1 hónap múlva, 3 hónap és 6 hónap múlva. 

Ha így teszel, soha többé nem a felejtésnek tanulsz. 

Ha tetszett az írásom, iratkozz fel a megtanulok tanulni hírlevelekre. Keddenként jelentkezem. 

 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!