6 ok, amiért Németországban nehezebb megtanulni németül, mint itthon

2017.02.27. 07:37 | Szerző: Weitz Teréz


Így kezdted a német tanulást

Volt itthon egy vágyad. Szeretnél külföldön dolgozni, mert jobbak a körülmények. Igen, de ahhoz valamennyire legalább tudnod kell németül. Ha írni nem is, de beszélni. El is kezdted a német tanulást itthon. Mondom tanulást. Nap mint nap leültél és szavakat memorizáltál. Mondatokat alkottál. Eljutottál egy olyan szintre, amivel kint már úgy érezted boldogulsz, vagy amennyit elvárnak. 


Kint folytattad a német "tanulást"

Miért is tettem idézőjelbe? Mert valószínű a német tanulás, mint valódi tanulás már nem folytatódott. Hanem mi történt? Ragadt. A nyelv rád ragadt. Az jó, ha ragad. Igen ám, de van hátulütője. Lelassul a fejlődésed. Kezdetben még úgy érzed sokat fejlődsz, és ez igaz is. De aztán egy bizonyos szókincs után megállsz. Mint a cövek. 


Megáll a német tanulásod, minta cövek

Miért mondom ezt? Hol mozogsz nap mint nap: A munkahelyeden. Németek közt. Miről beszéltek munka közben? A munka szakszavait használjátok. Legyél ápoló, pincér, szobalány, szalag mellett dolgozó, csomagkihordó...Rád ragad egy bizonyos mennyiségű szó. 

Hol mozogsz még? Elmégy vásárolni. Rád ragad az, amire egy üzletben szükséged van. És kész. Ja és a sörözők. 


A helyiek majd kijavítanak

Nem, nem fognak. Eszük ágában sincs a saját drága idejükből arra áldozni, hogy Téged tanítgassanak. Ha mégis van melletted ilyen ember, akkor tudd, hogy hatalmas kincsre bukkantál. El ne engedd!


Nyelvjárást beszélnek

Akkora különbség van a nyelvjárások közt, hogy még a TV-ben is feliratoznak egyes műsorokat. Kvázi, Te azt a nyelvet tanulod, ahol élsz. Bájris, frenkis? Netalán svicerdüts? 


TV-ből németet tanulni

OK, a TV-ben lesz más is, mint a munkád. Valóban fejlődhetsz még egy kicsit. Na igen, a hallásértésed. Valamicskét. Munka után hulla fáradtan nem fogsz olyan műsort választani, amire nagyon oda kell figyelned. Amivel esetleg megadnád az esélyt, hogy tényleg gyarapítsd német tudásod. 


Érzed, hogy tanulnod kellene

Érzed, hogy gáz van. Már 2 éve kint vagy és alig alig fejlődik a nyelvtudásod. Íráskészségről vagy nyelvtanilag helyes beszédről ne is beszéljünk. Azt sem tudod, hogy jól mondod e, hiszen nincs mentorod, aki következetesen javítana. 

Élő példa. Kitettem a FB oldalra a főnévragozást. Svájcból érkezett a komment: Milyen jó, hogy ezzel a svájciak nem foglalkoznak. Mivel nem foglalkoznak? Ja, nem javítják ha rosszul mondod. 


Mégis jó célországban németet tanulni

Mindezek ellenére azt mondom, szuperül lehet Németországban, Ausztriában, Svájcban németet tanulni. De valóban tanulni, és nem csak hagyni, hogy ragadjon a német.


Hogyan tanulj németül német nyelvterületen?  

A legtutibbat is elárulom. Keress egy téged érdeklő témakört. Olvass el róla egy újságcikket. Értelmezd. Tanuld meg a számodra új szavakat belőle. Vidd el ezt a cikket egy német ismerősödnek és kérd meg, hogy beszélgessetek róla. 

Nehéz lesz mentort találnod? Azt hiszem igen. De ne add fel. 

Hogyan tanulj németül, ha Németországban élsz? Részletesebb tanácsot itt kapsz.

http://karrierkod.hu/blog/hogyan-tanulj-hatekonyan-nemetuel-ha-nemetorszagban-dolgozol


Nyelvtant hogyan tanulhatsz?
Kíváncsi vagyok a véleményedre. Írd meg kommentben. 
 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!