5. osztályos szülőknek - 10 jótanács a hatékony tanulásról

2015.09.03. 12:49 | Szerző: Weitz Teréz

Nem szeretek tanulni


Immár sok-sok diáknak tartottam jobb agyféltekés tanulás tréninget. Ha megkérdezem az elején, hogy miért vagy itt, a válasz 90%-ban az, hogy anyukám küldött. Második mondat pedig: Nem szeretek tanulni.

-Mikor alakult ki benned a tanulás iránti "nem szeretem" érzés?-teszem fel a kérdést.

-Ötödikben. Úgy szépen lassan. Ma már vannak olyan tantárgyak, melyeket kifejezetten gyűlölök tanulni.

Kezdetben megdöbbentem azon, hogy ilyenkor 70%-ban a történelmet mondták. A történelmet, ami sztori, történet, érdekesség. Persze jöttek még közvetlenül a töri után a természetismeret, vagy biológia.  

Miért lesz 5.-ben a jó tanulóból közepes?

Azon kívül, hogy több tanárhoz kell alkalmazkodni a gyereknek, a tantárgyak is mások. Több, hosszabba lecke, igen gyakran bonyolult a megfogalmazása. ( Nem egyszer még nekem is többször kell elolvasnom egy-egy mondatot, hogy megértsem.) A tankönyv írója fittyet hány arra, hogy telis-tele pakolja a gyerekek számára ismeretlen szavakkal. A mai gyerekek világhálón nőnek fel. Más a szókincsük. Van olyan témakör, amiben igen gazdag, más területeken pedig alacsony. A mai gyerekek szülei közt alig van olyan, aki mesélt és utána meséltetett a gyermekével. A mai gyerekek koncentrációja alacsony. Mert az agy védekezik a mérhetetlen mennyiségű információ ellen. Ha mindre figyelne, megőrülne. Azt azonban nem tanulta meg, hogy mi a fontos, mire kellene koncentrálni.

Iskolai kudarcok

Az 5.-ig dicsért tanuló, aki ráadásul nem is tanult meg tanulni, kudarcélmények hálójába kerül. Kiderül, hogy ő nem is okos, nem is ügyes. A szülei becsapták. Mert egyszerűen nem megy a tanulás. Hiába tölti vele az idejét, nincs eredménye. Gyűlik, gyűlik a nem sikerül érzés. Az iskolai kudarc után jön otthon is a feketeleves. A bünti. Majd a korrepetálás. Korrepetálásra a "hülyék" járnak. Szólal meg a tudatalatti. Mire 7.-be megy, önbizalma, önértékelése elszáll, mint a szappanbuborék. Sajna nem csak a nem kedvelt tantárgyban, hanem úgy ámblokk, mindenben. Persze vannak, akik maradnak jótanulók. Ők ösztönből rájönnek néhány trükkre, mit hogyan kell megjegyezni és érteni. 

10 jótanács a hatékony tanulásról 5. osztályosok szüleinek

1. Suli után evés, majd egy kis mozgás. Nem gép, nem TV !!!!!

Miért? A mozgás aktivizálja a bal és jobb féltekét. Pihenteti az agysejteket.


2. Relaxálás 10-15 perc.

Miért? Feldúlt érzelmi állapotban nem tud koncentrálni. Ez lehet öröm, vagy bánat. A             Lozanov féle nyelvtanulási módszer kulcsa is az ellazult, relaxált állapotban rejlik.


3. Tanulás előtt végezzen agyféltekét összekötő kineziológiai gyakorlatokat. 

Miért? Az iskola a bal féltekét használtatta egész délelőtt. A hosszú távú tudáshoz kell a         jobb félteke.

http://karrierkod.hu/blog/hatekony-tanulas-kineziologiaval


4. Mindig legyen víz az asztalon. Igyon folyamatosan.

Miért? Ha a test 2%-os vízhiányban szenved, akkor az agy már csak 75%-kal dolgozik.


5. Tanuljon háttérzenével. Ez legyen klasszikus barokk zene.

Miért? A zene folyamatosan bekapcsolva tartja a jobb féltekét. Kellemes lelkiállapotot           teremt. Automatikusan motivál. 


6.  Még azon a napon foglalkozzon az anyaggal, amikor órája volt.

Miért? Az agy 24 órán belül a hallottak 80%-át elfelejti.

 

7. Tartson 20-25 percenként 5 perc szünetet.

Miért? A rövid távú memória ennyi idő alatt megtelik. Ami utána belekerül, az az előzőt         kiszorítja.


8.  Készítsen színes, rajzos elmetérképet a leckéről.

Miért? Mert az agy a szavakat nem szereti, nem is tárolja sokáig. A képet hosszú távra         megjegyzi. Ha nem tudod mi az elmetérkép, nézz utána. Az elmetérkép = megértés!! Nem lehet megcsinálni odafigyelés, koncentráció nélkül. Szemben az olvasással.

http://karrierkod.hu/blog/az-elmeterkep-mindenki-szellemi-kepessegeit-megsokszorozza


9. Ismételni kell. 24 órán belül, 1 nap után, egy hét után, egy hónap után és 6 hónap után. 

Miért? Mert az új infó kioltja a régit, ha az felszínes. 


10.Beszéljen róla. 

Miért? Csak az tudja az anyagot, aki el is tudja mondani. Az i-re a pont. Beszélve kapja az     agy az utolsó megerősítést. Biztosan nem láttál még olyan színészeket, akik a premireren szólaltak meg először.


Ha mindezeket betartjátok közösen, akkor csodát fogtok látni. Magabiztos, kreatív, önállóan gondolkodni tudó, felelősséget vállaló gyermeked lesz. 

Ha szeretnél többet tudni arról, hogyan érdemes tanulni, hogy valódi használható tudás legyen a vége, iratkozz fel a "Megtanulok tanulni" hírlevelekre. Nézz jobbra és kattints  "Feliratkozás" gombra. 


 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!