5 + 3 tipp és megérted a dialektet

2017.07.03. 11:30 | Szerző: Weitz Teréz


Beszélek németül

Belső monológ:

Megtanultam németül. Szépen, ahogy jó diákhoz illik. Egészen jól beszélek már. Annyit biztosan tudok, amennyivel elboldogulok. A többi meg majd csak ragad. A tanárommal milyen jól, megy már. Ő is mondta. Értem. Oh, megy ez! Munkát is kaptam, hiszen beírtam, beszélek németül. Kalandra fel! Kezdjünk új életet.

Nem beszélek németül

Megérkeztem. Új élet, remények, biztonság, megélhetés. Próba. Csak figyelgetek. Hallgatózom az az utcán, a boltban. Nem értem. Ezek lehet nem is németül beszélnek? Néhány szó mégis ismerősen cseng. De..... talán ezek mégis németül beszélnek. Sorban állok a kasszánál. Szól hozzám a hölgy. Ráadásul kérdez valamit. Válaszolni kellene. De mit mondott? Egy mukk nem jön ki a számon. Serényen bólogatok. Fogalmam sincs mit mondott. Mosolygok. Kínomban. Elfelejtettem németül. Pedig bizisten otthon még tudtam. Sem nem értek, sem beszélni nem tudok. No sebaj. Majd a munkahelyen.

Nem beszélek, nem értek németül

A főnök kiadja a munkát. Meredek rá nagy szemekkel. Fülemet még kicsi felé is tartom. Talán a hallásommal van a baj. A hideg futkározik a hátamon. Agyad csak ezt hajtogatja: nem értemnem értemnemértem. Gáz! Nagyon nagy gáz.

A főnök kérdez. - Sprechen Sie Deutsch? Na végre. Gyors válasz. - Ja, ein bisschen. És megint csak filmszakadás. Készpénznek vette, hogy értem, amit mond. Hadar, mint állat. Fejemben pedig üvölt egy hang. Álljálljáljj! Lassíts már! Ez nekem nem megy. Hogy a nyökömbe fogom tudni mi a feladat. Tuti bukta. Úgy hazazavarnak, mint a sicc.

Dialekt - hallásértés- kudarc

Vigyázat. Most vagy veszélyben! Ha ennél a pontnál megrekedtél és az ilyen élményeket kudarcként tárolod el, akkor ez egyre rosszabb lesz. Vedd kézbe magad. Vedd kezelésbe a lelked és tégy érte, hogy ne süllyedj még lejjebb. 

Két oldalról vedd be a várat. A lelked, a félelmeid, az önbecsülésed kell kezelned. Illetve konkrétan egy új nyelvet kell megtanulnod. 

A Mundart megértése

Már otthon készítsd fel magad arra, hogy ahova mégy, ott bizony dialektet beszélnek. Ha pedig már kint vagy, az sem baj. Legalább élesben tanulhatod.

Hogyan? 

1. gyakorlati tipp

Keresd meg annak a vidéknek a szótárát, ahol élsz. Kigyűjtöttem néhányat példaként. 

http://www.bayrisches-woerterbuch.de/buchstabe-a/

http://www.mundart-burgenland.at/woerterbuch.php?lang=hianzisch&char=A

http://www.ostarrichi.org/start.html

http://www.mundart.vulkanland.at/de/steirische-mundarten/

https://www.zillertaler-woerterbuch.com/wörterbuch/a/

http://www.dialektwoerter.ch/ch/a.html

http://www.suedsteiermark.org/woerterbuch.htm


2. gyakorlati tipp

Tanulmányozd és vedd észre a szabályszerűséget. Hidd el van. Én a sváb nyelvünk és a hochdeutsch összehasonlításából írtam a szakdogámat. Teljesen világos lett.

Van kiejtésbeli különbség:

ich - i

habe - hob

kannst - kannscht

gehört - khéát >> ge = kh

Szavak különbözősége

der Junge - Piable

abtrocknen - abdriggen

Schlange - Beisswurm

Knochen - Pa


3. gyakorlati tipp

Tanuld meg őket szókártyán. Gyorsabban fog menni, mint ahogyan kezdted a német tanulást. 

http://karrierkod.hu/blog/nemet-tanulas-hatekonyan-5-avagy-dobd-ki-a-szotarfuezeted-a-kukaba4. gyakorlati tipp

Keress olyan német műsorokat, ahol mundartot beszélnek és feliratozva van. Kérdezd meg a német kollégáidat. Biztosan tudnak ilyenekről. 


5. gyakorlati tipp

Figyelj, figyelj. Hallgass, hallgass. Jó, ha találsz egy mentort. Akitől akár munka közben tanulsz. Esetleg felveheted, amikor a német munkatársak beszélnek egymással. Na az ám a durva. Otthon pedig megfejted.

Lélekápolás, önbizalom megtartás

1. lelki tipp

Nem vagy egyedül. Sokan vannak úgy, mint te. Én 20 évig tolmácsoltam. Beszélek nyelvjárást. Életem egyik legszörnyűbb élménye az volt, amikor átéltem azt, amit te most. 

Csoportot vittem Németbe. Egy cseppkőbarlangot néztünk meg. Csoport elhelyezkedett az egyik oldalon. Felállt az idegenvezető szemben a csoporttal. Én mellé. Idős bácsi volt az idegenvezető. Köszöntötte a látogatókat. Már ekkor gyanús volt a dolog. Aztán elkezdte a mondókáját. Azt hittem franciául beszél. Még hirtelen azt súgta az agyam, szólok neki, hogy nem franciák vagyunk. De rögtön korrigált is a massza a fejemben. Bakker. Németül beszél. De mit mond? Egyetlen egy szót értettem. Molkr - teknő. Mifelénk is így mondják. Néma csönd. Szó bennszakad. Csoport néz rám és vár. Hátamon hideg fel-le. Mi legyen? A szemekben a felismerés : Tolmácsunk nem tud németül. Tényleg kívántam, hogy nyíljon meg a föld alattam. Baromi nagy szerencsém volt. Velünk tartott egy német hölgy, aki a frank vidéken nőtt föl. Odapattant mellém és elmondta az egészet hochdeutschul. Talán még te is hallottad a dübörgést, amikor a kö lezuhant a szivemről. 


2. lelki tipp

Koncentrálj. Csinálj koncentrációs gyakorlatokat. 

Mutatok egyet a sok közül : http://telekinezis.uw.hu/index.php?id=html/koncentracio.html

Mi történik az agyadban, ha beindul a para? Egyszerre csak egy gondolatod lehet. Vagy a beszélőre figyelsz, vagy a hangra az agyadban. De amíg parázol, addig elmondta az egész mondatot. Ha ráfigyeltél volna, a szövegkörnyezetből kitaláltad volna, hogy mit mond. 

 

3. lelki tipp

Szabadulj meg félelmedtől vizualizálással.

Játszd le a belső filmedben a jelenetet, ahogy szeretnéd, hogy történjen. Legyen nagyon részletes. Nem, nem hókuszpókusz. Csak egyetlen kísérletet mondok a több tízezer közül, amit ezzel kapcsolatban végeztek. 

Alia Crum klinikai pszichológus készített egy nagy adag vaníliás turmixot. Két cimkével. Alacsony kalória és zsírtartalmú 140cal, és 620 cal magas zyírtartalmú. Valójában 300 cal-ás volt. Ivás előtt megvizsgálták a ghrelin nevű hormon szintjét a szervezetben. És ivás után is. Ez a hormon jelzi a szervezetnek, hogy éhes vagy és enned kell. Ha ettél leáll. Háromszor olyan gyorsan zuhant a ghrelin szintje azoknál, akik azt hitték zsíros turmixot isznak. 

Azt hiszed el amit igaznak gondolsz.

 

4.lelki tipp

Merj hibázni!!!! Nem baj, ha nem érted. Kérdezz vissza. Szabad nem értened. Csak a hibáidból tanulhatsz. Légy türelmes magaddal. 


Ha tetszett a tippözön, oszd meg mással is, akiről tudod, hogy szenved a dialektustól. 
 

 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!