4 soros refrénről 20 percig is tudsz beszélgetni németül

2017.01.09. 09:01 | Szerző: Weitz Teréz

Németül beszélni hosszan, könnyedén

Az előző 3 blogban teljes részletességgel leírtam, hogyan tudsz egyetlen 4 soros refrén alapján akár 20 percig magadról beszélni. 

Először megtanultad az új szavakat, szókapcsolatokat. De nem magolva, hanem a hívószó technikával. http://karrierkod.hu/blog/ingyen-nemet-ora-namikaval-kompliziert

Majd elmetérképre írtad a kulcsszavakat és szabadjára engedted a gondolataidat. Bármi jó volt, ami eszedbe jutott. A szabad gondolatáramlásnak teret tudtál adni az elmetérképen. Ami még nagyon szuper ebben, hogy a Te fejedből származnak a kulcsszavak. http://karrierkod.hu/blog/beszelj-nemetuel-gatlastalanul

Azután a kulcsszavakat mondatba foglaltad. Vagyis beszéltél. Kiről? Magadról. Ezzel a német tanulási technikával a végtelenségig tudsz beszélni. Csak az agyad kell ráállítani arra, hogy nem teszed le a gondolatot, hanem fűzöd, fűzöd és fűzöd. http://karrierkod.hu/blog/azonnal-megszolalni-nemetuel-igy-lehet

Beszélgessünk németül

Most folytatjuk a német beszédfejlesztésed. Mi is az, hogy beszélgetsz? Mondasz magadról valamit. Beszélsz egy témáról. Kifejted a véleményed valamiről. Valakinek, aki ehhez hozzászól. Ő is mond valamit. Közben pedig kérdeztek. Kérdezitek egymást. Tehát a németül beszélgetéshez tudnod kell kérdezni. 

Vegyük az előző blogból a monológot, amit már összeállítottál magadról. Ha azt valaki más mondta volna el, mit kérdeznél tőle? Használd hozzá a Német Nyelvtan Térkép kérdőmondat alkotása témakörét, és kérdezz a szintednek megfelelően.
Heute ist Montag. Ich muss heute nicht arbeiten. Ich will die Küche und das Wohnzimmer putzen. Meine Küche ist nicht so groß, aber ich mag sie. Ich habe alles. Das Wohnzimmer ist ziemlich groß. Ich habe wenig Möbel. Eine Couch mit einem Sessel. Ein Bücherregal. Ich lese gern. 


Jöjjenek a lehetséges kérdések

Was arbeitest du? Was ist dein Beruf? Magst du deinen Beruf? Wo arbeitest du? Was ist deine Aufgabe? 

Wie groß ist deine Küche? Was für eine Farbe hat deine Küche? Hast du Küchengeräte? Benutzt du sie? Kochst du gern? Bäckst du gern? Kochst du jeden Tag?

Wie groß ist euer Wohnzimmer? Hast du einen Schrank im Wohnzimmer? Ist es parkettiert? Habt ihr große Fenster? Wie oft machst du Großputz? 

Was liest du gern? Wann hast du Zeit zum Lesen? Wo liest du? Wann liest du? Liest du auch Zeitungen? Liest du online Nachrichten? 

Mint láthatod, végtelen a sor. Egyikből jön a másik.

Most jössz Te. A kérdések sorát Rád bízom.

Ich möchte am Nachmittag meinen Freund besuchen. Mein Freund wohnt in der Nachbarstadt. Nicht weit von mir. Er ist 33. Hochgewachsen, hat kurze, braune Haare und grüne Augen. Er heißt Roland. Roland ist Automechaniker bei einer kleinen Firma. Er mag seine Arbeit. 

Hogyan beszélgess németül?

Sajnos nem tudunk beszélgetni.

Miért?

Mert egy olyan társadalomban élünk, ami az egoizmust táplálja. Harcold ki, haladj, Te vagy a fontos. Érd el a célod. Nem hallgatod meg a másikat. Csak az a cél, hogy végre Te mondhasd el azt, amit akarsz. A másik nem fontos. Haladjunk, haladjunk. Nincs idő, nincs idő. 

Miért még? 

Gépi világban élünk. Ahol a kommunikáció nagy része valamilyen eszközön keresztül, írásban történik. Élettelenül, ridegen. Egyre kevesebbszer látod a beszélgetőtársad arcát, testét, hallod hangját. Nem tudod értelmezni a testbeszéde alapján az érzelmeit. A testbeszéd pedig sokkal többet elárul, mint a kimondott szó. És gyakorolni kell.

Miért még?

Bizonytalan vagy önmagadban. Míg a másik beszél, Te azon törpölsz, hogy mindjárt Te jössz. Mit fogsz akkor mondani. Eközben a partnered elmondott 2-3 mondatot, amit nem is hallottál. Ezért ezt úgy értékeled, hogy nem értesz németül. Jaj dehogy! Nem rá figyeltél. Majd ő elhallgat, Te elmondod azt, amit közben megkomponáltál. Abszolúte nem oda tartozik, amiről a beszélgetőtársad regélt. Nem vagy Te politikus, hogy így tegyél!

Ez a téma oly hatalmas, hogy szerintem szánok neki majd egy teljes blogbejegyzést.

Gyakorolj beszélgetni németül

Először is gyakorolj magyarul. Tanulj meg újra figyelni a másikra. Ha ő mond valamit, nézz a szemébe. Tudatosítsd, hogy koncentrálsz rá. Légy rá kíváncsi. Halld meg, amit mond. Ha végzett, akkor jössz Te. 

Amennyiben magyarul már megy, rátérhetsz a német beszélgetésre. Nem kell mindent értened. Elég egy mondat kulcsszava. Hidd el, az agyad összeteszi. Ne azt a szót lovagold meg, amit nem értesz. Arra tapadj rá, amiket értesz.  Így születik meg a csoda! Németül beszélgetsz. 


Még közel sincs vége annak, amit egy 4 soros refrénből kihozhatsz. Folytatjuk. 

Ha tetszett a módszer, oszd meg mással is. 

Ha még nem követed a hírleveleket, iratkozz fel és minden kedden további tanácsokat kaphatsz tőlem. 

 

 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!