4 hét, napi egy óra gyakorlás eredménye kreatív gondolkodás

2017.01.16. 09:35 | Szerző: Weitz Teréz


A kreatív gondolkodás tanulható

Todd Sampsonról az előző blogbejegyzésben írtam. A tanulási képességeit fejlesztette egy hónap alatt a duplájára. http://karrierkod.hu/blog/4-het-alatt-lehetsz-okosabb

Todd folytatta a kísérleteket és arra is kíváncsi volt, vajon a kreatív gondolkodás velünk született adottság, vagy fejleszthető. És igen! Fejleszthető. 

Először kreatív gondolkodást igénylő feladatok alapján pontozták Todd kreativitását. 

Milyen kreatív feladatokat kellett megoldania? 

Váltakozó használat teszt - Egy cipő mi mindenre használható?

Torrance rajzteszt - Megkezdett vonalakból be kellett fejeznie a rajzot.

Papírháromszögekből mi mindent tud létrehozni?

Mi lenne ha.. teszt - Mi lenne, ha nem tudnánk ruhát viselni.

Kiinduláskor 65,5% volt a pontszáma, ami egészen szép. Egy átlagember 50%-ot ér el.

4 hét gyakorlás után 73,5%- ra hozta fel magát.

Egérfogó által működtetett járművet kellett alkotnia. Azt mérték mennyire újszerű, meglepő, érdekes és használható. 45,5%- ot kapott. Egy hónap múlva 75%-ra javított. 

Te is lemérheted mennyire vagy kreatív: http://eduline.hu/felnottkepzes/2012/10/4/Mennyire_vagy_kreativ_Teszteld_magad_6WH1SH

Legerőteljesebb képességünk a kreatív gondolkodás

A kreatív gondolkodás képességével születtél. Ahogy cseperedtél, egyre több visszajelzést kaptál, hogy az ötleted nem reális. Badarság, megoldhatatlan. Nem mérhető, nem kiszámítható, nem racionális. Vagyis szépen elkorcsosították ezt a képességed. A magyar oktatás egyáltalán nem is ad teret a kreatív ötleteknek. Esélye sincs senkinek a kreativitását iskolai keretek közt fejleszteni. De! Visszahozhatod. 

Mindennapi gyakorlatok a kreatív gondolkodás felébresztésére

A csipkerózsika álmából könnyen felébresztheted a kreativitásod. Semmi mást nem kell tenned, mint: 

Ezekkel a gyakorlatokkal legalább 15%-kal növelheted a kreativitásod. 

Analitikus gondolkodás kontra kreatív gondolkodás

Mark Beeman dr tette fel a kérdést. 

Van kreatív ember és nem kreatív ember? 

Van kreatív napod és nem kreatív napod? 

Nem, nincs. Kétféle üzemmódban gondolkozol. Vagy analitikus, elemző módon, vagy kreatívan. Az analitikus gondolkodás azt jelenti hogy mérlegelsz, lépésről lépésre logikusan lépdelsz. A kreatív gondolkodás a heuréka élmény. Beugrik. Csak úgy jön. 

Nem a hasukra csaptak a kutatók, hanem tesztelték. Todot betolták az MRI-be. Feladatot kapott. Melyik szó illik mindháromhoz: csutka, vad, szósz. (alma) Aszerint kellett gombot nyomnia, hogy elemzően, vagy ösztönből jött e a válasza. Teljesen más agyterület aktiválódott a két esetben. Az analízis, éleslátás blokkolta a frontális temporális agyterületet. Ami a kreatív gondolkodás otthona. Kreatív gondolkodásnál a válasz mélyről jön. Összeköt egészen távoli idegsejteket. 

Vagyis. Ha kreatívan kell ötletelned, nem szabad elemzően, analitikusan gondolkodnod. 

Laterális gondolkodás

A laterális gondolkodás nagy felfedezője Edward de Bono. A laterális gondolkodás azt jelenti, hogy más szemszögből, vagy másnak a szemszögéből is megvizsgálod a dolgokat. A Bono intézet egyik munkatársa Susan agyvérzés után tanult meg mindent újra. Legyőzte a korlátait. Általa is sok dologra derült fény agyunk működéséről. A világhírű szaktekintély módszerét Te is elsajátíthatod. Könyvek, szakirodalom tömegét találod tőle a neten. Én is alkalmazom a módszerét, ha valami ötleteset kell kitalálnom. 

A 6 gondolkodó kalap valóban működő technika. Kényszerít arra, hogy más szemszögből vizsgáld meg a problémát. 

A laterális gondolkodó Jane Echelman mondja. A logikus gondolkodás a fő ellensége a kreatív gondolkodásnak. Ő monumentális műalkotásokat készít. Azt mondja, az ötlet beugrik. Az intuíciója megsúgja, hogy milyen mű kell arra a helyre. Megtanult figyelni erre a "súgásra."

A megérzés lakhelye a jobb agyfélteke. A bal féltekés világ teljesen elnyomta a jobb agyféltekét. Az agyad arra törekszik, hogy a legrövidebb úton, legkisebb energiabefektetéssel juss el a megoldásig. A jobb félteke ötletei nem ilyenek. Ha valamit nem használsz, az ellustul, elalszik, elkorcsosul. Ideje felébresztened. 

Hogyan? Meditálással. Miért? Mert egész nap zakatol a bal féltekéd. Elemez, szétszed, összetesz. Azt mondja szinte mindig azonnal a jobb féltekétől érkező ötletre, hogy hülyeség. Ezt nem lehet megoldani. Mert... És ezer indokot mond rá. Mindig pofázik, hangosan egoistán. De legeslegtöbbször meg sem hallod a jobb agyféltekét. Ő csendes, szerény. Adj neki teret. Meditálj. Ha meditálsz meghallod majd mit súg. 

http://karrierkod.hu/blog/megkezdodott-az-atmenet-a-jobb-agyfeltekes-vilagba 

Miért van szükséged a kreatív gondolkodásra?

A kreativitás a hajtóerő minden mögött, amit feltalálunk. A jövő nem csak technológia. Először jön az ötlet és csak utána a technikai megvalósítás, az analitikus gondolkodás. 

További érveim? 

http://karrierkod.hu/blog/sikertortenet-lesz-a-jobb-agyfeltekes-tanulas-es-gondolkodas

http://karrierkod.hu/blog/a-jobb-agyfelteke-terhoditasa


Ez a blogbejegyzés az Átprogramozom az agyam 2. része alapján íródott. Legyek kreatívabb.Ha tetszett az írás, oszd meg mással is.

Iratkozz fel a megtanulok tanulni hírlevélsorozatra, mely keddenként jut el hozzád.

 

Kövess itt is https://www.facebook.com/Karrierkod/?ref=ts&fref=ts


Ha pedig németet tanulsz, akkor itt. Német tanításom a jobb agyféltekés módszerre épül.

https://www.facebook.com/nemetettanulok/?fref=ts

 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!