Sikertörténet lesz a jobb agyféltekés tanulás és gondolkodás

2013.03.18. 10:40 | Szerző: Weitz Teréz


Új korba léptünk

Ébresztő emberek! Átléptünk egy korszakot. Már nem az információs korszakban élünk. Új kor virradt ránk. Végre! A konceptuális korszak. Azért végre, mert ebben a korban nem csak az érzelemmentes, számfaló tudásmunkásoké a jövő, hanem szükség van az emberre. Arra az emberre, aki a logikus gondolkodáson kívül kreatív és érzelmes lény. Aki együtt érző, aki látja és érzi, hogy embertársainak mire van szüksége. Ehhez szükségeltetik az eddig igazságtalanul lekicsinyelt jobb félteke.

A bal agyféltekés társadalom és a bőség

A bal agyféltekés társadalom hozta a saját bukását. A termékek kitalálása, kifejlesztése, legyártása már nem elég. A bal, okos agyfélteke oly bőséget, árudömpinget hozott létre a világon, mely önmagában már nem eladható. Ahhoz, hogy eladható legyen, szépnek is kell lennie. Már egy papírkosár megtervezéséhez is dizájnerre van szükség. Alkotóra. Mert csak akkor lesz eladható, ha arra felfigyelnek. Eddig azok a diákok voltak a sikeresek, akik a természettudományos tárgyakból remekeltek. A csúcskeresők a bankárok, mérnökök, programozók. De vigyázat! Ázsia színre lép. Csak Indiában évi 350000 mérnököt képeznek. Míg egy repülőmérnök Amerikában 6000 dollárt keres, Indiában 650 dollárt. A globalizált világ lehetővé tette, hogy a multik kiszervezzék a munkát oda, ahol olcsóbb. 

A bal agyféltekés társadalom és az automatizálás

A termelési költség csökkentése érdekében mindent automatizálnak. Pénzügyi elemzést, radiológiát, számítógép programozást. Már szoftvert író szoftvert is létrehoztak. Egy átlagos képességű ember napi 400 programsort képes írni. Ezzel szemben egy alkalmazás másodpercenként ezt megteszi. Olyan mérnökre lesz szükség, aki kreatív és képes átfogó gondolkodásra. Rengeteg olyan szoftver készült, mely a betegnek lehetővé teszi, hogy önmagát diagnosztizálja. Ezért az orvosok szerepe is változik. Olyan orvosra lesz szükség, aki  a terápia kiválasztásában segíteni tud és együtt érző, a beteggel empatikus ember tud lenni. 

A jobb agyféltekés társadalom színre lép

Válaszolj a következő kérdésekre:
1.Olcsóbb lenne munkád máshol?
2.Gyorsabb lenne a munkád számítógéppel?
3.Van kereslet a termékedre a bőség korában?
Ha igen, igen, nem a válaszod, akkor nagy bajban vagy. Ha olyan szakmát választottál, választanál, melyekre igen, igen, nem a válasz, akkor lépned kell. Nem azt mondom, hogy a bal féltekések ideje lejárt, hanem azt, hogy nem elég az, amit tudnak. Aktivizálniuk kell a jobb féltekéjüket. A tudásuk által létrehozott terméket formatervezni kell. A terméket, szolgáltatást jó kapcsolatteremtő képességgel, meggyőző erővel, rendkívüli kommunikációs készséggel lehet csak eladni. Itt lép újra aktivitásba a jobb félteke. Mert a jobb agyfélteke a kreativitás, az alkotóképesség, a fantázia, érzelmek, humor, összefüggések meglátásának otthona. Bárki képes az eltunyult jobb agyféltekéjét megújítani. De akik az elsők között lesznek, nagy előnyre tesznek szert. 
 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!