Mi köze a parfümnek a hatékony tanuláshoz?

2015.06.28. 19:47 | Szerző: Weitz Teréz

Miként hatnak az illatok az üzletre?Azt már hallottam, ha valaki lakást akar eladni és jönnek a vevők szemlére, akkor süssünk előtte süteményt. Ha tutira akarunk menni, akkor karácsonyi süti legyen a csali. Amikor mesélték nekem a trükköt, röviden lezártam magamban, igen az otthonosság érzetét keltik az illatok. Ha szerencsénk van, a karácsony illata nem valamilyen karácsonyi családi botrány emlékét kelti a házvevőkben.

Sikeres üzletkötések illatokkal


Egy vállalat megvizsgálta, vajon tényleg lehet e ösztönözni a kuncsaftot vásárlásra. Bámulatos eredmények születtek. Egy automata csokiillatot árasztott. Nem fogod elhinni! 50%-kal megnőtt a forgalma. Egy fagyi árus frissen sülő ostya illatával fogta meg a vevőit és emelte forgalmát szintén 50%-kal. Egy ruhaáruház vaníliaillatot használt, ami pozitív válaszra ingerli a hölgyeket. A férfiosztály pedig a marokkói rózsa illatát vette kölcsön. Amikor megcserélték az illatokat a bevétel átlag alá süllyedt. Tudtad, hogy a Starbucks kávézók alkalmazottai nem használhatnak parfümöt, ha dolgoznak? Vigyázni kell ám a megfelelő illat kiválasztásával. Össze kell hozni az illatot a termék arculatával. Különben bukta van. A sportkocsikhoz a tavaszi friss erdő vagy a sós tenger illatát kapcsolják.Hogy jön az illat a hatékony tanuláshoz?

John Medina molekuláris biológia órán próbálta ki a Proust hatást. Merthogy így hívják biológiai berkekben ezt a jelenséget. Az RNS polimeráz nevű enzim tanításakor Brut parfümöt szórt szét az előadóban. A másik csoport előadójában nem. Amikor ZH-t írtak a diákok újra kifújta a parfümöt. Klasszisokkal jobb tesztet írtak azok a diákok, akik már az előadás alatt is érezték a Brut aromáját. Minden egyes kísérletnél ez a szembeötlő különbség mutatta magát.


A tanulás hatékony több érzékszervvel

Ricgard Mayer pszichológus jött rá baromi sok dologra, hogy lehet jobban tanulni. Kipróbálta a diákokon a tanulást úgy, hogy az egyik csoport csak hallotta az anyagot. A másik látta. A harmadik hallotta és látta. Akik két érzékszervvel kapták a tudományt, mindig jobbak voltak. De a megdöbbentő az volt, hogy 20 év után is elő tudták hívni az anyagot. Sőt, azt is megállapította, ha még több érzékszervvel tanulunk, akkor a problémamegoldásunk jobb lesz. Könnyebben érzékeljük a stimulusokat, gyorsabban reagálunk, Ezt így hívják hogy: SZUPERADDITÍV INTEGRÁCIÓ.


Memória és a rózsaillat

Ismered a memorit biztosan. Amikor azonos kártyákat kell keresned. Mayer rózsaillatú szobában játszatta a diákokkal. Persze, hogy volt kontrollcsoport. A rózsásak alvás közben is kaptak rózsa aromát. Ébredés után megint játszaniuk kellett. 86%-ot produkáltak a semlegesek, az illatozók 97%-ot.


Velem is történt már ilyen eset. Bár akkor ne tudtam mire vélni a dolgot. Volt egy kedvenc parfüm márkám. Mindig azt használtam. Nyelvvizsgázni voltak a diákjaim. Piroska ezt mesélte utána.:

-Nagyon ideges voltam, semmi sem jutott az eszembe. Na gondoltam, ennyi volt. És akkor bejött egy másik csajszi a felkészülő terembe, ő vigyázott ránk. Olyan illata volt, mint Tercsi néninek. A fejemben beindultak a gondolatok. Nem is győztem írni őket.


Lehet rossz vége is az emlékezésnek

Egy egyetemista a szagok miatt bukott ki az orvosiról. Sebésznek készült. Műtét közben bizony vannak szagok. Vágásnál folyik a vér, ezért égetéssel forrasztják el az ereket. A műtő megtelik az égő hús szagával. A szóban forgó orvostanhallgató vietnámi veterán volt. Látszólag minden agybaj nélkül kijött a szörnyűségekből. Azonban, amikor jöttek az első gyakorlatok és megérezte az égett hús szagát, kétrét görnyedve, sírva rohat ki a műtőből. Soha többé nem tette be oda a lábát.


Miért tanulsz könnyebben, ha illóólajozol

Tudjuk, hogy a tanulási képesség növelhető, ha több érzékszervet vetünk be. Látsz egy mondatot. A detektorok leveszik a mondat vizuális stimulusait. Minden betűelemet megvizsgálnak. Ja ez a csésze forma egy u, ez a kereszt meg egy t. Majd összeáll maga a szó. Fut. Ekkor jön a jelentést vizsgáló tanács. Elemzik a részleteket és keresnek hozzá már meglévő tapasztalatot. Ezért van az, hogy mindenki fejében más és más emlékek jönnek elő a fut szó láttán. 

Ezen alapszik a tanulás. A szenzorok együttes működésén. Minél több érzékszervet stimulálsz tanulás közben, annyival több és részletesebb emlékképhez tudsz nyúlni felidézéskor.


Mire használhatod ezt az infót

Még nem próbáltam. De megéri a kísérletet. Minden egyes tananyag tanulásakor szórd be magad más-más parfümmel. Amikor tesztet írsz valamelyikből, szintén használd hozzá a megfelelő illatot.


A Német Nyelvtan Térkép tudatosan készült színesen, képszerűen és narratívával. Ha tanulod, ajánlok hozzá egy kellemes illatot és R. Haig Coxon-tól háttérzenét. 

http://karrierkod.hu/megrendeles

 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!