Már annyi német könyvem van, de mindig kell egy újabb

2016.07.25. 09:50 | Szerző: Weitz Teréz


Újrakezdem a német tanulást

Igen, vannak az örökös újrakezdők. Akik nekilátnak nagy dérrel-durral, lelkesedéssel a német tanulásnak. Belekezdenek egy könyvbe. Ami rövid idő után a fiók mélyére kerül. Majd pihi, lemondás. "Nekem ez nem megy." De a hullámvölgy után jön a felívelő szakasz. Minden kezdődik elölről egy újabb könyvvel. És így megy ez évek óta.

Nyelvkönyvekből németet tanulni

A kurzuskönyvekből nem lehet németet tanulni. Nincsen bennük szöveg. Bugyuta kis párbeszédek, nyelvtani gyakorlatok. Majd megint jön egy kis párbeszédecske és nyelvtani gyakorlatok. A párbeszédek tartalma egyáltalán nem arról szól, amire Neked szükséged van. Mit kezdesz vele? Bemagolod a beszélgetést? Úgysem úgy fogod használni, hallani.

Miért tanulsz németet?

Vizsgáld meg a kiindulópontot. Miért kell neked a német?

Utazgatsz és szeretnél valamennyire megszólalni, érteni?

Ismerősöd, családtagod van, akivel németül társalognál?

Német nyelvterületen szeretnél dolgozni? Milyen szakmában?  

Nyelvvizsgáznod kell? 

Milyen szintű nyelvvizsgára van szükséged? 

A motiváció első lépése a célkitűzés

A tanulás lépéseit ahhoz igazítva kell alakítanod, hogy fenn is tudd tartani a lelkesedésed. Például. Vettél egy szakkönyvet, amit egy általad nagyra becsült és mindenki által elismert szakértő írt. Elkezded olvasni. 30 oldal. De még nem találtál benne olyat, ami neked hasznos lenne. Amit használni tudnál. Tovább szenveded. Mégiscsak okos ember írta és sok pénzt adtál érte. Újabb 15 oldalt lenyomsz a torkodon. Alig valami, amit használhatnál. Pedig van benne. Csakhogy rosszul csináltad.

Azzal kellett volna kezdened, hogy pontosan megfogalmazod, mire vagy kíváncsi. Milyen tudásra lenne tőle szükséged. Majd megnézed a tartalomban, hol ír erről. Azzal kezded. Így biztosan megmarad a lelkesedésed, érdeklődésed. Sőt a többire is kíváncsi leszel. Vagy ha nem kell, akkor nem olvasod.

Német tanulás a motiváció megtartásával

Németet is így tanulj. Mi a célod? Keress olyan cikkeket, oldalakat, újságokat, bejegyzéseket, ami Téged érdekel. Ami Neked kell.

1. Olvasd, értelmezd.

2. Gyűjtsd ki az ismeretlen szavakat, szókapcsolatokat.http://karrierkod.hu/blog/hogyan-tanulj-meg-1-ora-alatt-150-szot

3. Szókártyáról tanuld meg

4. Készíts elmetérképet a szövegből.http://karrierkod.hu/blog/nemet-tanulas-otthon-igy-beszelj-kicsi-szokinccsel

5. Mondd vissza a saját szavaiddal az elmetérképről.

6. Alkoss kérdéseket a témakörben.

7. Tedd fel őket hangosan.

8. Válaszold meg magad őket.

9. Jutalmazd meg magad 

Az ember azonnal akarja a jutalmat. Mikor szeretnél lottón nyerni? Nem 20 év múlva, nem 10 év múlva. De nem is év végén. Most. 

Ha tehát végigvettél egy olyan témát, ami neked való, akkor jutalmazd meg magad azonnal. Ezt Neked kell tudnod, hogy mivel. Azt viszont tudom, hogy ez ne mindig egy szelet torta legyen. 

Türelmetlenség a német tanulásnál

Gyarló az ember. Mindent azonnal akar. Mennyire vagy türelmetlen? A Tescoban 5 pénztár nyitva. Megállsz, latolgatod az esélyeidet. Döntesz. Állsz. Vársz. Majd konstatálod, hogy amott gyorsabban megy a sor. Hirtelen váltasz. Átállsz. Ha megfigyelted, ez szinte mindig rossz döntés. Mert később kerülsz sorba, mint ahol eredetileg álltál. Hasonló szituáció a bedugult 3 sávos autópályán. 

Ugyanezt teszed, tetted német tanulásnál is? Mindig újra kezdted egy új könyvvel? Hagyd abba a váltást. Légy türelmes és lesz eredménye. Megtanulsz németül


 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!