Képes vagy megjegyezni, amit megtanultál

2017.02.06. 09:31 | Szerző: Weitz Teréz


2000 számot tud megjegyezni

Gunther Karsten ült a TV előtt és megbabonázva nézte a memória világbajnokságot. Egy hatalmas molinót görgettek le a falon. 600 szám szerepelt rajta. A versenyzőnek egy órája volt arra, hogy a 600 számot megjegyezze. Karsten szemében lehetetlennek tűnt. És mégis. A versenyző meg tudta jegyezni a számokat. Karstenben is ugyanúgy, mint benned, ezek a gondolatok cikáztak.

Ez egy zseni. Vagy biztosan fotómemóriája van. Normál ember erre nem képes. Vagy ő képes, de én biztosan nem tudnám megjegyezni.

Nos! Karstent annyira felcsigázta a dolog, hogy keresni, kutatni kezdte, vajon ő, az átlag ember képes lenne e megjegyezni ennyi számot. 

Tudod mennyit tudott megjegyezni, amikor ő is elindult a memória világbajokságon? Nem 600-at. Nem. 2000, kétezer számot. Egy óra alatt. A teljes falat beborította a molinó. Ugye, hogy elképesztő? Ugye, hogy csodákra képes az emberi agy? 

Élmény és nem gyötrelem megjegyezni a megtanultakat

Dr Gunther Karsten és minden memória világbajnokságra készülő hétköznapi ember bizonyítja, hogy a Te tanulási képességed is határtalan. Karsten azt mondja, hogy mindenki képes arra, hogy szellemi képességeit javítsa. Kortól függetlenül. Ha ismersz már néhány alaptechnikát, bízni tudsz emlékezőképességedben. 

300 milliárd idegsejt vár arra, hogy használd

Annyi, de annyi mindent meg akartak, meg akarnak tanítani az iskolában. De azt nem mutatják meg, hogyan is jegyezd meg. Hogyan ne felejtsd el.

Tudósok vitatkoznak azon, hogy agyad hány százalékát használod. 10%, 5%, 2%. Többen azt mondják, ez badarság, mindent használsz. Mondd, nem mindegy mennyit? Az a fontos neked, hogy megjegyezd, amit meg akarsz jegyezni. 

Az agy olyan, mint a computer

Az agy  hardver. Ha abban egy aprócska alkatrész meghibásodik, máris nem jól működik. De milyen hatékonyan tudod használni? Azt a szoftver dönti el. Vagyis a módszerek. Használod mindkét féltekét? Mert ha csak a bal agyféltekét használod arra, hogy megjegyezd a tanultakat, akkor egy unalmas szövegszerkesztővel dolgozol. Ha a jobb agyféltekét is bevonod, akkor egy 3D- animációs filmet készítesz a tananyagról. Képeket kell alkotnod, amiben el is kell időznöd. 

1000%-kal tudod feljavítani az emlékezőképességed, ha jó a szoftvered.

Az agy mégsem olyan, mint a számítógép

Mégsem olyan az agyad, mint a számítógép. Mert a computer nem érez. Nincsenek gondolatai. Nem ember. Neked van múltad. Emlékek. Emlékek, melyek befolyásolják a tanulási képességeid. Jobb esetben pozitív élmények, mert azok előremozdítanak. De vannak kudarcélményeid a tanulással kapcsolatban. Ezek bizony örökre rányomják a bélyeget a mostani tanulásodra, emlékezetedre. Felül kell írnod őket. 

Ismered a személyiséged? Tudod mik az erősségeid? Mik a gyengéid? Mert ha nem, akkor nem tudsz bízni önmagadban. Magabiztosság nélkül hiába a tanulás, hiába a tudás. A gyengéidre fókuszálsz, ahelyett, hogy arra összpontosítanál, amiben jó vagy. A gyengéidet simán csak el kellene fogadnod. Az erősségeidet pedig tolni, húzni, nyomni, fejleszteni. Hinned kell abban, hogy vannak olyan területek, amiben kiváló vagy. Hogy Te is meg tudod csinálni. Legyen az nyelvtanulás, egy új szakma, az egyetem. A vállalkozásodhoz a rengeteg ismeret elsajátítása a szaktudásod mellett.  

Motiváltnak lenni

Nem tudsz motivált lenni önismeret nélkül. Meg kell tanulnod egy nyelvet? Mi hajt abban? Félelem, hogy itthon nem tudsz megélni, és kénytelen vagy megtanulni németül, mert külföldre mennél dolgozni? Hajt a vágy, hogy tudj idegen nyelvet, mert az már alapvető? Vagy mert beszélni akarsz. Érdekel a nyelv. Szeretsz nyelvet tanulni. Tetszik az a nyelv. Olyan szexi nyelvet tudni. 

A felejtés gyógyszere

Karsten példája bizonyíték arra, hogy Te is képes vagy bármit és bármennyit megtanulni. Van hardvered.  

Szükséged van szoftverekre, azaz tanulási módszerekre. 

Önismeretre. Anélkül nem lehetsz magabiztos.

Motiváció nélkül nem lesz, ami kívülről tol, belülről húz. 

Elhiszed, hogy sokkal többre vagy képes, mint hiszed? Kíváncsi vagyok a tapasztalataidra. 

 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!