Jobb agyféltekés tanulás- próbáld ki

2017.04.24. 08:33 | Szerző: Weitz Teréz


Elmesélek egy történetet

Nincs más dolgod, mint olvasás közben látni a történetet. Olyan részletességgel, amennyire csak tudod. A film a fejedben legyen szines, mozogjanak az alakok és lásd konkrétan az arcokat. 

Kezdjük

Van egy kis falu Magyarországon. Ez a gyönyörű kis ékszerdoboz 11km-re fekszik a Siklósi vártól. Megyernek hívják. Itt lakik az öreg Árpád. Göncz Árpád. Egy szép tavaszi reggelen Árpád útra kelt, hogy megvalósítsa régi álmát. Bal kezében egy csokor margarétával és jobb kezében egy finomra csiszolt lánccal, melynek kinyitható medálja nagymamája portréját rejtette. Az idős Árpád elindult az Egyesült Királyságba, hogy megkérje Erzsébet kezét. Hiszen évtizedek óta csodálta, imádta őfelségét. Csakhogy a palota őrei nem engedték be az idős lánykérőt. Börtönbe vetették. Megfosztották szabadságától. Meghalotta ezt Petőfi Sándor. Júliával süttetett egy Rákóczi túróst, a süteménnyel lóra pattant és elügetett Windsorba, hogy meglágyítsa Erzsébet szívét és Árpádot kiengedjék.

Láttad a képeket? Mosolyogtál magadban ezen az őrültségen? Akkor jó. Nézzük, hogy valóban emlékszel e. Válaszolj a kérdéseimre.

Hogy hívják a falut, ahol a történet kezdődik?

Ki lakik a faluban?

Mit vitt Árpád a bal kezében?

Mit tartott Árpád a jobb kezében?

Kit akart megkérni?

Mit csináltak vele az őrök?

Ki indult megmentésére?

Mit vitt ajándékba?

Miért vitte a süteményt?

Jobb agyféltekével tanultál

Ha jól válaszoltál, akkor már fel is tudod sorolni a pesti hidakat sorrendben északról dél felé haladva.

Megyeri híd, Árpád híd , Margit híd, Lánchíd, Erzsébet híd, Szabadság híd, Petőfi híd, Rákóczi híd (Lágymányosi híd)


Bal félteke

Ha azt mondtam volna, hogy tanuld meg Budapest hídjait, akkor nagy valószínűséggel nekiállsz olvasni őket. Ismétled, amíg csak meg nem jegyzed. Vagyis magolsz. Valld be, hogy magolni nem élvezetes. De nem csak ez a baj vele, hanem az, hogy nem marad meg hosszú távon. Tudósok kísérletekkel bebizonyították, hogy legalább 30-szor kell ismételni ahhoz, hogy hosszú távú tudás legyen belőle.

 

Jobb félteke

A hosszú távú tudást megszerezni csak akkor lehet, ha a bal féltekével olvasod, írod. Majd a jobb féltekével képet alkotsz hozzá. A leírt szó kép nélkül csak hieroglifa az agynak. Nem kötődik hozzá érzelem. A tanulásból pedig akkor lesz tudás, amit nem felejtesz, ha érzelmet kapcsolsz hozzá. Érzelmet pedig csak képekkel lehet kiváltani. 

Most azt mondom, idézz fel az életedből egy pillanatot, amikor nagyon boldog voltál. Csukd be hozzá a szemed. 

Mi történt? 

Újra láttad a képeket, amiket akkor láttál. Ezek a képek képesek kiváltani azt a boldogsághullámot, amit akkor éreztél.


Sokáig tart jobb agyféltekével tanulni

Szokták mondani a laikusok. Hát ez nagyon nagy butaság. A 30- szor elsorolni, nem tart sokáig? És a végeredménye? Talán valamennyire majd emlékszel, amikor kell. Ne is beszéljünk a magolás gyötrelemről. No ettől jut az emberek eszébe a tanulás szóról, hogy nehéz, unalmas, elfelejtem.


Biztos, hogy ez működik?

Döntsd el Te ebből a történetből, amit egy Jobb agyféltekés tanulás tréningen résztvevőtől kaptam.

Ősszel voltam a 2 napos tréningeden Budapesten. Nagyon-nagyon tetszett, azóta is használok sok mindent. Amiért írok, az az, hogy elmeséljem tegnap milyen sikerélményem volt. Beszélgettünk barátokkal politikáról, terrortámadásról. Majd az egyik hölgy megkérdezte, hogy Svédország benne van e az EU-ban. Én mondtam, hogy persze és gyorsan átgondoltam a történetet, amit Nálad tanultam az EU első 15 tagállamáról és belépési sorrendjéről. Elmondtam az első 15 tagállamot. Kérdezték hol tanultam. Suliban? Én mondtam, hogy nem egészen. És elmeséltem nekik a 2 napos képzést. Büszke voltam magamra és elcsodálkoztam azon, hogy ilyen könnyen meg lehet tanulni valamit, amit aztán nem felejt el az ember még fél év múlva sem. Nem gondoltam, hogy 6 hónap után, gyakorlás nélkül még mindig tudni fogom.


Na jó, de tananyagot nem lehet így megtanulni.

Bármit meg lehet tanulni a jobb agyféltekés tanulási módszerrel. Persze vannak összetetteb tanulási technikák. Amikor több lépésből állítod össze a módszert. Például ha a magyar királyok uralkodásának sorrendjét és idejét kell megjegyezned, az 3 lépésből álló folyamat. De csak egyetlen egyszer kell kitalálnod és örökre megtanultad. Vagyis van egy "szakácskönyv", amiben megtalálod a módszereket. Főznöd már Neked kell belőle, aszerint, hogy mit szeretnél. De bele lehet jönni. Mert egészen másféle gondolkodási folyamatokat indítasz el a fejedben, ami idővel automatikussá válik. 

Ha tetszett az írás, kövess a Facebookon is.https://www.facebook.com/Karrierkod

Ha pedig németet tanulsz, akkor itt találsz sok hasznos dolgot https://www.facebook.com/nemetettanulok 

 

 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!