Hatékony tanulás kontra halogatás-karrierkod.hu

2014.10.20. 08:58 | Szerző: Weitz Teréz

 

A halogatás dupla munkát csinál

Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra. Szól a közmondás. Mögötte igazi ősi bölcsesség lapul. De nem tudjuk mi ez a tapasztalat, amit őseink tudtak. Jó ha tudod, hogy 24 órán belül a hallott, olvasott információ 80%-a elillan. Vagyis, ha hallottál egy előadást és otthon nem erősíted meg 24 órán belül a hallottakat, akkor másnap 20%-ról kezdheted. A halogatás bizony ellened és a szabadidőd ellen dolgozik. Nem beszélve arról, hogy minimum 4-szer kell egy anyagot ismételned ahhoz, hogy a hosszú távú memóriádba kerüljön.

 A halogatásnak 6 oka van

1. Szenvedést okoz annak a tárgynak a tanulása.

2. Nem is veszed észre, hogy halogatsz.

3. Nincs érzéked az időbeosztáshoz, nem tudod mi a fontos és mi a kevésbé fontos.

4. Nincs motivációd.

5. Önbizalomhiány.

6. Önáltatás.

 Mi rejlik a halogatás okai mögött?


Szenvedést okoz a tantárgy megtanulása. Egészen biztos, hogy egy csomó kudarcélményed van már a tantárgyat illetően. Valamikor a kezdetekkor nem úgy ment, ahogy elvártad volna magadtól. Rossz lett a dogád, leégtél, kinevettek, megaláztak. Esetleg egy kódolt üzenetet a szüleid a fejedbe tettek. "Nekem sem ment a matek, ezt örökölted."

Nem is veszed észre, hogy halogatsz. Agyad egy fantasztikus gépezet. Kitalál helyette valamit, amit sokkal fontosabb elvégezni. Te pedig boldogan elhiszed. Sőt fel is mented magad. 

Nincs érzéked az időbeosztáshoz. Inkább azt mondanám, hogy nem tanították meg neked, hogy írj egy listát a dolgaidról és tedd fontossági sorrendbe őket.

Nincs motivációd. Vagyis van, de sajna az nem elég ahhoz, hogy meg is tedd. Ugyanis kívülről jön, kényszerítve érzed magad. Nem pedig belülről, hogy te akarod megtanulni. 

Önáltatás. Mivel a tudatalattid nem tud különbséget tenni fontos és lényegtelen között, azt hiszed, nem halogatsz. Mondjuk, meg kellene csinálnod 10 matek feladatot. Az első után felállsz, mert bebeszéled magadnak, hogy farkaséhes vagy. Csinálsz egy szendvicset, bemajszolod. Csakhogy ez duplán öngól. Nem elég, hogy halogattál, hanem még jutalom is járt érte. Néhány ilyen trükkösködés és az agyad megtanulta.

 Hogyan szokj le a halogatásról a hatékony tanulás érdekében?


A válasz:TAJ

Tudatosítás:

Keresd meg a fentiek közül, mi az oka a halogatásodnak. Tudatosítsd. Igen, én most halogatok, mert utálom a matekot. Oly egyszerű oknál fogva, hogy hülye vagyok matekból.

Akció:

Jelentés:

Írj egy jelentést a tudatalattidról így. Tevékenység, gondolatok, érzések, megjegyzés. Például: Tevékenység: fészbukozol

Gondolatok: nem szabadna, hogy ezt tegyem

Érzések: bűntudat

Megjegyzés: már sikerült máskor parancsolni magamnak

Cseréld le régi önmagad.

Tevékenység: matek feladatokat csinálod

Gondolatok: van benne könnyű is

Érzések:meg vagyok elégedve magammal

Megjegyzés: megy ez nekem, jobban, mint gondoltam

Mentőöv, ha mégsem bízol magadban.

Köss kompromisszumot. Szeretnél netezni? Megteheted. De csinálj meg előtte 5 feladatot, utána azt tehetsz, amit csak akarsz. Meg fogsz lepődni magadon. Én már tudom, mi fog történni.  

Részletesebben olvashatsz egy korábbi 3 részes írásomban a halogatás leküzdéséről.

http://karrierkod.hu/blog/a-hatekony-tanulas-darth-vadere-a-halogatas-1resz

http://karrierkod.hu/blog/a-hatekony-tanulas-darth-vadere-a-halogatas-2resz

http://karrierkod.hu/blog/a-hatekony-tanulas-darth-vadere-a-halogatas-3resz

 

Hozzászólások - Szólj hozzá Te is!